• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2426.718
  • ...
CERN`de Büyük Hayal Kırıklığı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Asrın en büyük deneyini yürüten bilimciler, Higss bozonunun varlığına ilişkin önemli işaretlere ulaştı. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Cern), parçacıklara kütlelerini veren atomaltı parçacığın izini bulduğunu duyurdu ancak bunun bir keşif olmadığını duyurdu.
 
Çok sayıda kıyamet teorisine konu olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yüzyılın en büyük deneyi olarak kabul ediliyor.
 
Cern`de Büyük Hadron Çarpıştırıcısı adlı dev cihazda yapılan deneyler sonunda, fiziğin en derin sırlarından birinin aydınlatılması yönünde önemli bir mesafe katedildi. Bilimciler, `Tanrı parçacığı` olarak da adlandırılan Higgs bozonunun varlığına ilişkin `ipuçları` elde ettiklerini açıkladı.
 
CERN`deki basın toplantısında gelinen noktayı kamuoyuyla paylaşan bilim ekibi, Higgs bozonunun kesinlikle keşfedildiğini söylemek için henüz erken olduğunu, ancak bugine kadar yürütülen deneylerde buna ilişkin önemli işaretlere rastlandığını açıkladı.
 
Atlas Deneyinin Başkanı Fabiola Fianotti, "Tanrı parçacağı"nın izlerine rastlandığını ancak varlığıyla ilgili kesin açıklama için daha fazla deney yapılması gerektiğini söyledi.
 
Modern fizikte varlığına inanılan, ancak kanıtlanamamış olan Higgs bozonu, ilk defa Edinburg Üniversitesi`nden Peter Higgs tarafından 1960`lı yıllarda ortaya atıldığı için bu fizikçinin adıyla anılıyor.
 
Higgs bozonu günümüz fiziğinde elektronları ve kuramsal zerrecikleri anlamada kilit öneme sahip. “Evreni inşa eden tuğla”, “yaradılışın meleği” ve “Tanrı parçacığı” olarak adlandırılan Higgs bozonu, modern fizikte maddenin nasıl oluştuğu anlamaya yardım edecek. 13.7 milyar yıl önce yaşanan Büyük Patlama’da oluştuğu düşünülen Higgs bozonunun, galaksilerin, yıldızların ve gezegenleri ortaya çıkaran uzay enkazının kaynağı olduğu düşünülüyor.
 
Maddenin kütlesinin oluşumunda kayıp halka olarak nitelendiriken Higgs bozonunun keşfi, pek çok bilimciye göre modern fiziğin önünde duran en büyük ve önemli bilmece.

Ajanslar

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir