• DOLAR 32.373
  • EURO 35.073
  • ALTIN 2325.319
  • ...
Tarihte bugün (27.11.2015)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GÜNÜN AYETİ
“Hayır! Doğrusu onların kazandıkları günahlar kalplerini kaplamıştır.”
(Mutaffifîn:14)

GÜNÜN HADİSİ
“Günahın ardından sevab işle ki sevab günahı silip yok etsin!” (Tirmizi)

GÜNÜN SÖZÜ
“Ey oğul! Sakın tevbeyi geciktirme! Zira ölüm ansızın gelir!” (Lokman Hekim)

TARİHTE BUGÜN


1909  Thomas Alva Edison ilk sesli film gösterisini yaptı. Sinemanın icadı denince akla ilk gelen Lumiere kardeşlerin gösterisi olmakla beraber, daha önce yapılan çalışmalar ve deneyler vardır. Özellikle Edison`un 1890 başlarında kaydettiği görüntüler günümüze kadar gelmiştir. 1895`li yıllarda aynı anda birbirinden habersiz bir çok mucit sinema gösterileri yapmaya başlamıştır. Max Skandanowski, Arthur Melbourne-Cooper, Jean Acmé Leroy ve Augustin Le Prince gibi mucitler daha önce gösteriler yapmışlardı.

1919 I. Dünya Savaşı`na Almanya ve Osmanlı saflarında katılan Bulgaristan, alınan yenilginin ardından Müttefikler ile barış anlaşması imzaladı.

1925 : Maraş`ta da birçok yerde olduğu gibi Şapka Kanunu aleyhine gösteri yapıldı. Tutuklama ve idamlar Anadolu`nun her yerinde olduğu gibi burada da en katı şekilde uygulansa da halk bu kanun ve dayatmalara karşı çıkmaya devam ediyordu.

1936  Millet Meclisi Hatay davasını Milletler Cemiyeti'ne götürmeye karar verdi. Hatay`ın Türkiye`ye bağlanması için harekete geçildi.

1942  II. Dünya Savaşı`nda Alman orduları, Toulon Limanı'na girerken; buradaki Fransız Ordusu, düşmanın eline geçmemesi için donanmayı imha etti.

1943 : Seyyid Abdulhakim Arvasi vefat etti. Son asırda yetişen, zahir ve batın ilimlerinde ve dört mezhebin fıkıh bilgilerinde yetişmiş ve ruhaniyat ilminin mütehassısı bir alimdir. Hz. Muhammed(SAV)`e kadar giden Silsile-i aliyyenin otuz dördüncüsüdür. Babası Seyyid Mustafa Efendidir. 1865 yılında Van'ın Başkale kazasında doğdu. 1943‘de Ankara'da vefat etti. Kabirleri Ankara`nın Bağlum nahiyesindedir. Babası Seyyid Mustafa Efendi ve bütün dedeleri, zamanlarının âlim ve fadılları idiler. İmam-ı Ali Rıza bin Musa Kazım soyundan olup, seyyid oldukları Irak'taki şer'i mahkeme defterlerinde yazılıdır. Arvasi ailesi, altı yüz seneden beri ilim yaymakla ve en üstün insanlık meziyetlerinde numune olmakla tanınmış ve halk arasındaki ayrılıkları gidermekte, kardeşliği ve birliği sağlamakta büyük vazifeler üstlenmiş ve bunları devam ettiregelmişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında yaşamıştır. Doğu Anadolu ve Irak`ın çeşitli beldelerindeki âlimlerden ilim öğrendi. 1879`da Arvas`ta Nakşî şeyhi Seyyid Fehîm Arvâsî`ye talebe oldu. Kendisinden 1882`de icâzetnâme (diploma) ve 1887`de de Nakşıbendî, Kâdirî, Çeştî, Kübrevî ve Sühreverdî tarikatlarından hilâfet alarak memleketine döndü. Şâfiî idi. Abdülhakîm Arvâsî 18 Eylül 1943`te İzmir`de mecburî ikamete tâbi tutuldu. Daha sonra geçtiği Ankara'da 27 Kasım 1943`te vefat etti. Doğu Anadolu'nun Ruslar tarafından işgali üzerine mayıs 1916`da ailesiyle beraber Musul`a hicret etti. 1916-1918 arasında Ziybar kazâsı müftülüğünde bulundu. Adana ve Eskişehir`de kaldı. 150 kişilik ailesinden kalan 20 kişi ile 1919 yılında İstanbul'a geldi. Sultan Vahideddin tarafından 5 Ağustos 1919'da Süleymaniye Medresesi'ne tasavvuf müderrisi olarak tayin edildi. Aralık ayında da Eyüp Sultan`da münhal Kaşgarî Dergâhı postnişinliği kendisine tevdi edildi. 1924-1928 arası Vefa Lisesi`ne din dersi muallimliği yaptı. 1925`te tekkeleri kapatan kanun gereği, Kaşgarî Dergâhı`nda ömür boyu oturmasına müsaade edildi.

1950 Kore'de Kunuri Savaşı başladı. Kore'de 'Kunuri Savaşı' diye adlandırılan, çok kanlı çarpışmalar başladı ve günlerce sürdü. ABD`nin “yüksek menfaatleri(!)” uğruna Kore Savaşı`na sürüklenen Türkiye Tugayı, Kunuri çatışmasında Kore kuvvetlerinin geceli gündüzlü üç günlük ağır taarruzuna rağmen, bulunduğu hattan çekilmedi ve Müttefik 8.ordusunun geri çekilebilmesini sağladı. Tugay, Kunuri Savaşında, 237 ölü, 387 yaralı ve 201 kayıp vermiştir.

1961 İstanbul polisi bacağında Moskova yazılı kağıt bulunan kargayı nezarete aldı. O dönemde özellikle ABD ve Sovyetler arasında ajanlık taktikleri ve teknikleri üzerine adeta bir savaşın olması polisi tedirgin ediyordu.

1967   Türkiye-Yunanistan arasındaki Kıbrıs anlaşmazlığı tırmanmaya devam ediyor. ABD Başkanı Johnson'un Kıbrıs Özel Temsilcisi Cyrus Vance, üçüncü kez Ankara'ya gelerek Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ile görüştükten sonra Türkiye'nin yeni önerilerini götürdü. Yunan cuntasından kesin cevabını vermesi istendi.

1967  Fransa Başbakanı General Charles De Gaulle İngiltere'nin Ortak Pazara girmesini veto etti. Fransa`nın ezeli müttefikini veto etmesi işin içinde başka nedenlerin olabileceği şüphesini uyandırdı.

1976  CHP, Sosyalist Enternasyonal'e üye olacağını açıkladı. Komünizmin Dünya çapındaki organizasyonu olan Sosyalist Enternasyonal`e üye olan CHP, halen bu kuruluşla ilişkili çalışmaktadır.

1981  Ankara'da 901 öğretim üyesi Yüksek Öğretim Kanunu'na karşı çıktı. Bu karşı çıkışlar Cunta yönetiminin Üniversiteleri ideolojik karakollar tarzında dizayn etmesine engel olmamış aksine protestocu öğretim üyelerinden birçoğu çeşitli şekillerde cezalandırılmıştı.

2002   BM silah denetçileri, dört yıl aradan sonra Irakta yeniden denetimlerine başladılar. ABD`nin Irak`ı işgal etme bahanesini bulma yönünde canhıraş gayret sarfeden Birleşmiş Milletler bir sonuç alamayınca işgal, uydurma istihbarat verilerine dayandırılmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir