• DOLAR 32.373
  • EURO 35.073
  • ALTIN 2325.319
  • ...
Çözüm süreci devam edecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - "Demokratik standartların geliştirilmesi ve Türkiye'nin terörle sorununun bitirilmesi" şeklinde tanımlanan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2014'te kurduğu 62. Hükümet'in programında "Çözüm Süreci" olarak ifade edilen terörle mücadele, 64. Hükümet Programında ise "Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci" olarak yer aldı.

"Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci"nde dönüm noktasının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan olarak 2005'te Diyarbakır'da yaptığı konuşması olduğuna işaret edildi.

Erdoğan'ın konuşması "dönüm noktası" oldu

64. Hükümet Programı'nda çözüm iradesinde ortaya koyulan "Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci"nde dönüm noktasının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan olarak 2005 yılında Diyarbakır'da yaptığı konuşması olduğuna işaret edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuşmasıyla, tabuların yıkıldığı, etnik temelli sorunlara demokratik süreç içerisinde çözüm bulunacağına dikkat çektiği vurgulandı.

Çözüm Süreci'ne ilişkin "İlk kez bir hükümet, bu sorunla açıkça yüzleşme cesaretini göstermiştir" ifadesine yer verilen 64. Hükümet Programı'nda, "AK Parti hükümetlerinin halkımız tarafından destek gören bu cesur adımları, çeşitli terör saldırıları ve provokatif eylemlerle sekteye uğratılmaya çalışılmış, buna rağmen ülkemizin bu temel ve tarihi sorununun çözümü için kararlılık devam ettirilmiştir" denildi.

"Asla vazgeçilmeyecek, geri adım atılmayacak"

Söz konusu programda Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci'ne ilişkin, şu ifadelere yer verildi:

"Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan insanlarımıza yönelik her türlü baskı, şiddet ve illegaliteye başvuran örgüt, Türkiye'yi terk etmemiş, silah bırakmaya direnç göstermiştir. Terör örgütünün eylem ve sabotajları, süreci sürdürülebilir olmaktan çıkarmıştır. Halkın hakkını, hukukunu koruyabilmek için kamu düzenini tahkim ederek özgürlük, güvenlik dengesini kurmak mutlak gerekliliktir. Bu anlayışla yeni programda reformlardan, hizmetlerden, yatırımlardan asla vazgeçilmeyecek, geri adım atılmayacak.

Akan kan duruncaya ve kamu düzeni tesis edilinceye kadar terörle mücadelemize, hukuk ve kardeşlik tam anlamıyla tesis edilinceye kadar da çözüm irademizi korumaya devam edeceğiz. Süreçte farklı sebeplerle oluşan güvenlik risklerini gidermek, bölge insanını ceberrut ve zalim örgütün baskısından korumak devletimizin öncelikli görevidir. Demokratikleşme konusunda atacağımız adımlarda muhatabımız tüm milletimiz olmaya devam edecektir. Önümüzdeki dönemde demokratikleşme çabalarımızı sürdürürken, tüm meşru toplumsal kesimleri muhatap alan bir anlayış içinde hareket edecek, hiçbir kesimin tek tipçi bir anlayışı vatandaşlarımıza dayatmasına izin vermeyeceğiz."

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir