• DOLAR 32.445
  • EURO 34.469
  • ALTIN 2472.773
  • ...
Tarihte bugün (26.11.2015)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GÜNÜN AYETİ
“Kulları içinden ancak âlimler Allah'tan (hakkıyla) korkar.”(Fâtır:28)

GÜNÜN HADİSİ
“Hikmetin başı Allah korkusudur.” (Beyhaki)

GÜNÜN SÖZÜ
“Allah'tan korktuğum bir günde daha önce görmediğim hikmet ve ibretten bir kapı bana görünür!” (Şiblî)

TARİHTE BUGÜN

1922 Howard Carter ve Lord Carnarvon, Mısır Firavunu Tutankhamun'un mezarına 3000 yıl sonra giren ilk insanlar oldular.

1934  Lakap ve unvanlar kaldırıldı. Kanunla ''Ağa, hacı, hafız, hoca, molla, efendi, bey, beyefendi, paşa, hanım, hanımefendi, hazretleri'' gibi lakap ve unvanlar kaldırılıyor; bütün kişiler, kadın erkek, ''kanun karşısında ve resmi belgelerde yalnız adlarıyla anılır'' deniliyordu. Bu kanun da laik düzenlemelerden biri olarak din kökenli isim ve lakapları hedefliyordu.

1938 : İsmet İnönü'ye, Cumhuriyet Halk Partisi değişmez Genel Başkanı unvanı verildi. Yaşam boyu sürdürülen başkanlıkların tüm dünyada diktatörlük anlamına geldiğini söyleyen uzmanlar, konu tek parti sultasındaki Türkiye`ye gelince nedense susuyorlardı.

1942 Yugoslavya'da Anti-Faşist Halk Kurtuluş Konseyi kuruldu. Bu konseyin faaliyetleri sonucu kısa süre sonra ülke, sosyalist rejime geçecek ve Yugoslavya Demokratik Halk Cumhuriyet olarak Sovyet blokuna katılacaktı.

1943 Türkiye`de Tosya ve Ladik'te 7,2 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 4000 kişi hayatını kaybetti. 1943 Tosya-Ladik depremi yerel saat ile 00.20'de Kastamonu, Tosya'da meydana geldi. 4000 can kaybına yol açan ve 7.2 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet IX-X (Şiddetli-Yoğun) olarak hissedildi.

1954  İstanbul Kapalıçarşı'daki yangında 1394 dükkan harap oldu. Çarşı yanındaki 3 han ve birkaç bina büyük hasar gördü.

1962 Amerika şiddetli tepkiyle karşılanan Türkiye'deki füze üslerini kaldırmaya karar verdi.

1986 : Türkiye'nin Avustralya Melbourne Başkonsolosluğu'nda patlama meydana geldi. Patlama ile ilgili olarak 3'ü kadın 8 Ermeni, Avustralya Polisi tarafından yakalandı. Ermeni örgütlerin Türkiye dışındaki temsilciklere ve görevlilere karşı saldırıları devam ediyordu.

1993 Almanya, PKK'yı terör örgütü ilan ederek, bütün yan kuruluşlarıyla birlikte yasakladı.

1996 Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tansu Çiller, Susurluk kazasından söz ederken, ''Devlet uğruna kurşun atan da yiyen de şereflidir'' dedi. Devlet içinde karanlık yapılanmaların desteklenmesi ve sahiplenilmesi anlamına gelen bu sözler büyük tepki ile karşılandı.

2001 : Konya'nın Karapınar ilçesi yakınlarında 4 yıl önce meydana gelen ve 49 kişinin ölmesiyle sonuçlanan trafik kazasının ardından Mercedes Benz Türk hakkında açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, yakıt tankı tasarımının hatalı olduğu ve yangına sebebiyet verdiği gerekçesiyle 1995, 1996, 1997 ve 1998 model O 403 Mercedes otobüslerinin toplatılmasına karar verdi.

2002 : Anayasa Mahkemesi, genel nüfus sayımlarında sokağa çıkma yasağını öngören düzenlemeyi iptal etti. O tarihe kadar yapılan nüfus sayımlarında bütün halk bir gün boyunca evlere hapsediliyordu.

2005 : Başbakan Erdoğan, Samsun'da düzenlenen mitingte, “Şunu Sayın Baykal'ın çok iyi bilmesi lazım, bana Türk milleti demenin dersini vermesin. Önce onun dersini kendisi alsın. CHP'nin internet sitesinde bir yerde bile Türk milleti ifadesi geçmiyor. Orada Kürt, alt-üst kimlik meselesi benim söylediğim aynı anlamda söyleniyor. Tayyip Erdoğan ifade edince niye rahatsız oluyorsunuz” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir