• DOLAR 32.594
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2495.612
  • ...
`Kışın en ucuz sebze ve meyveyi Adanalılar yiyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış mevsimi yaklaşırken başta büyükşehirlerde olmak üzere sebze ve meyve fiyatları da artmaya başladı. Tarladaki ürünün fiyatı ile manav ve pazardaki pahalı etiketler arasındaki uçuruma dikkat çeken Adana Sebze Hali komisyoncuları, Çukurova ile diğer iller arasında da büyük fiyat farkı olduğunu belirtiyor.

Yaz kış birçok sebze ve meyvenin bolca yetiştirilebildiği Çukurova`da Adanalıların en taze ürünü en ucuza aldığını vurgulayan hal esnafı, diğer bölgelerde ise yüksek nakliye giderleri ile birçok aracı tüccarın bulunmasından dolayı sebze ve meyve fiyatlarının Adana`ya oranla 2-3 katına kadar çıkabildiğini ifade ettiler. Adana`da bu sene sebze ve meyve fiyatlarının en ucuz seviyede seyrettiğini belirten Adana Büyükşehir Sebze Hali esnafı, havaların sıcak gitmesi durumunda bu ucuzluğun devam edeceğini söylediler.

Sebze hali fiyatları ile Adana`daki market ve pazar fiyatlarının en fazla yüzde 20-30 oranında oynadığını belirten Hakan Aytekin isimli esnaf, “Çukurova sebzesi ve meyvesi bol bir tarım bölgesi. Ayrıca diğer illerde yetişen meyve sebzenin buraya nakliyesi de kolay, bu sebeple Adanalılar en ucuz meyve sebzeyi yiyor.” dedi.

“Diğer bölgeler meyve ve sebzeyi daha pahalı satın alıyor”

Diğer illerle kıyaslandığında Adanalıların daha şanslı olduğunu ifade eden Aytekin, “Mesela bir Ankara yada İstanbul`a yollanan meyve-sebze oradaki market ve pazarda 2-3 katına kadar pahalanabiliyor. Doğu ve Güneydoğu için de bu söz konusu. Bu yüksek fiyatlar ne çiftçiye ne de biz hal esnafına yansıyor. Bu yüksek fiyatlar; yüksek nakliye gideri ve aracı tüccarların çokluğundan kaynaklanıyor. Bizim tarladan aldığımız bir ürüne en fazla yüzde 10 kadar bir kâr oranı katmamız söz konusudur. Aksi halde aldığımız ürün elimizde kalır.” diye konuştu.

“Adana halinde portakal-mandalina 40 kuruş”

Bu yıl mandalina, portakal, greyfurt ve limon fiyatlarının oldukça ucuz olduğunu belirten komisyon esnafı Sinan Sarısu, “Bu yıl narenciye yemenin tam zamanı. Bahçede mandalina ve portakal 30 kuruşa kadar düştü. Biz halde 40-50 kuruştan satıyoruz. Bu sene mandalina, portakal, greyfurt ve limon bol ve ucuz. Bu ise en çok vatandaşı sevindiriyor.” ifadelerini kullandı.

Halden aldığı sebze ve meyveyi manavında sattığını söyleyen Hasan Ünal, “Her sabah erkenden gelip bize lazım olan sebze meyveyi taze taze alıp götürüyoruz. Burada aldığımız ürünü en fazla yüzde 20-30 fark katarak satıyoruz. Bizim nakliye, işletme ve vergi giderlerimizi üst üste katınca bu oran ancak kurtarıyor.” dedi.

Hikmet Aslan isimli manav da halden aldığı sebze ve meyveleri çok düşük oranda kâr ederek sattığını ve neredeyse Adanalıların sebze hali fiyatına alış veriş yaptıklarını söyledi.

Öte yandan; Adana Büyükşehir Belediyesinin bugün paylaştığı sebze hali kilogram fiyatları şöyle sıralandı:  “Domates 90 kuruş, biber 60 kuruş, patlıcan 60 kuruş, patates 50 kuruş, soğan 60 kuruş, havuç 30 kuruş, nar 80 kuruş, mandalina-portakal 40 kuruş,  limon 1 TL, elma 1 TL.” (Ayhan Kaya – İLKHA)




































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir