• DOLAR 32.315
  • EURO 35.118
  • ALTIN 2291.07
  • ...
CHP`de Muhalifler Toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP`de olağanüstü kurultay isteyen vekiller pazartesi saat 15 sıralarında Ankara'da toplandı. Seçimli olağanüstü kurultay yapılması için delegelerin yarısı kadar, yani en az 573 imza toplamaya çalışan parti içi muhalefet, olağan kurultay tarihi açıklanmasının ardından ‘ne yapılacağını konuşmak için` bir araya geldi. İmza toplamaya ve kurultay ısrarına devam kararı çıktı.

14 Kasım günü seçimli olağanüstü kurultayın toplanması için imza toplamaya başlayan parti içi muhalefetin, yeterli toplamak için tüzüğe göre on gün süresi var. 24 Kasım`da sürenin dolmasına bir gün kala 573 imza toplanamasa da, sayı 500`ü geçti. Bu sayı, seçimsiz olağanüstü kurultayın toplanması için yeterli ancak muhalefetin hedefi; yeni bir genel başkan seçimine gitmek.

24 Kasım`a günler kala genel merkezden de bir açıklama geldi. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, olağan kurultayın 16-17 Ocak`ta Ankara`da yapılacağını duyurdu.

Al Jazeera`nin CHP`li kaynaklardan aldığı bilgiye göre, 24 Kasım`a bir gün kala 500 imzayı aşan parti içi muhalefetteki vekiller, Tekin`in olağan kurultay tarihi açıklamasının ardından ne yapılacağını görüşmek için toplanırken olağanüstü kurultay için imzalar da gelmeye devam ediyor.

Kaynakların aktardığına göre il, ilçe ve mahalle delegeleri sayımları kesinleşmeden, yeni Parti Meclisi oluşmadan olağan kurultayın açıklanması parti tarihinde bir ilk.

“500 imzayı aştığımızı görünce siyasi etiğe uymayan bir şekilde, delege seçimi süreci tamamlanmadan tarih açıklanıyor. Tartışmalar devam ederken tarihin açıklanması, delegelerin kararlı tutumunun önüne geçme arayışıdır, delegelere baskı yapılıyor” diyen CHP`li vekillerin toplantısında, delegelerin olağanüstü kurultay ısrarına destek kararı çıktı.

Oran, İnce ve Balbay adaylığını açıkladı

CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce ve eski CHP milletvekili Umut Oran, 1 Kasım seçimlerinde CHP`nin yine yüzde 25 bandında kalmasının ardından olağanüstü kurultay çağrısı yapmış, genel başkanın değişmesini isteyen delegelerle birlikte bunun için imza toplamaya başlamıştı. İzmir milletvekili Mustafa Balbay da olağanüstü kurultay çağrısı yapmadan bir sonraki kurultayda genel başkanlığa adaylığını koyacağını açıkladı.

Umut Oran, olağan kurultay tarihi açıklamasıyla ilgili “PM'yi toplamadan, orada karar alınmadan, 'kurultay tarihini belirledik' denilmesi CHP geleneklerine uymamaktadır. Tüzüğe, hukuka, kurultay takvimine aykırı olan bu açıklama, bir oldubitti yaratmaya dönüktür, uygulanabilir değildir" diyerek tepki gösterdi.

Mustafa Balbay da "Bazı arkadaşlarımız, mevcut yönetimin, mevcut delegelerimizin önüne çıkması gerektiği düşüncesinden hareket ederek, olağanüstü kurultay istediler. Bunun önüne geçmek için olağan kurultay tarihi açıklanıyor" yorumunu yaptı.

1146 delegesi bulunan CHP`de seçimli olağanüstü kurultay için en az 573 imzaya, seçimsiz olağanüstü kurultay için de delege sayısının beşte birine yani 230 imzaya ihtiyaç var. Yeterli imza toplanması halinde de genel başkan, olağanüstü kurultayın toplanmasını 45 güne kadar bekletebilir.

Kaynak: Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir