• DOLAR 32.573
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2426.322
  • ...
Eğitimcilerden öğretmen andına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde yapılacak olan etkinlikler çerçevesinde öğretmenlere okutulacak olan ‘Öğretmen Andı’ ve ‘Öğretmen Marşı’na, Türklüğü dayattığı ve Türklüğü övücü cümleler yer aldığı gerekçesiyle öğretmenler tepki gösteriyor.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle bir program tertip ediyor. Bu program çerçevesinde geçen yıl atanıp bu yıl adaylığı kalkan öğretmenler arasından listeden belirleme usulüyle 50 kişi seçilerek bu kişilerin, programda ‘Öğretmen Andı’ ve ‘Öğretmen Marşı’nı koro eşliğinde okumaları istendi.

Yemin metninin içeriğine karşı çıkan ve ismini vermek istemeyen bir öğretmen, “Şahsen ne bu metinde geçen içeriği tasvip etmekteyim ne de böyle bir yemin törenini gerekli görmekteyim. Dolayısıyla tarafıma dayatılan böyle bir programda görev almak istemiyorum. Özellikle farklı etnik unsurları ve farklı inanç gruplarını bünyesinde barındıran ülkemizde hala 1800’lerden kalma Fransız ulusçuluğu mantığındaki bu tarz yemin ve marşların öğretmenlere ve diğer insanlara dayatılmasını yadırgıyorum. Bu tip metinlerin bir birleştiricilik unsurundan çok ayrıştırıcılık unsuru olduğunu görüyorum. Peygamber Efendimizin ‘Acem'in Acem olmayana üstünlüğü yoktur, üstünlük ancak takvadadır’ dediğini hatırlatmak istiyorum.” dedi.

İşte o ant ve marş;

Öğretmen Andı

"Türkiye Cumhuriyeti anayasasına, Atatürk inkılâp ve ilkelerine, anayasada ifadesini bulan Türk milliyetçiliğine sadakatle bağlı kalacağıma;

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını tarafsız ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacağıma;

Türk milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyip, koruyup, bunları geliştirmek için çalışacağıma;

İnsan haklarına ve anayasanın temel ilkelerine dayanan millî, demokratik, lâik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluluklarımı bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim."

Öğretmen Marşı

Alnımızda bilgilerden bir çelenk,

Nura doğru can atan Türk genciyiz.

Yeryüzünde yoktur, olmaz Türk'e denk;

Korku bilmez soyumuz.

Şanlı yurdum, her bucağın şanla dolsun;

Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun.

Candan açtık cehle karşı bir savaş,

Ey bu yolda ant içen genç arkadaş!

Öğren, öğret hakkı halka, gürle coş;

Durma durma koş.

Şanlı yurdum, her bucağın şanla dolsun;

Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun.  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir