• DOLAR 32.559
  • EURO 34.875
  • ALTIN 2431.792
  • ...
"Çocuklar hem okula gidip hem de hafız olabilecek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hafızlık eğitimi alan çocukların aynı zamanda okullarında örgün eğitimlerine de devam edebildiğine dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye`deki hafız sayısını arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

İl Müftülüğünün düzenlediği bazı programlara katılmak üzere Adana`ya gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye`deki hafız sayısının diğer İslam ülkelerine oranla çok geride olduğunu belirtti. Birçok İslam ülkesinin nüfusunun yüzde 10`unu hafız iken bu rakamın Türkiye`de binde 2`de kalmasına üzüldüklerini dile getiren Erbaş, bu rakamı binde 10`ların üzerine çıkartmayı hedeflediklerini kaydetti.

Kur`an kursları ve hafızlık eğitimiyle ilgili bilgiler paylaşan Erbaş, geçmişte kurslara yönelik yasaklama ve kısıtlamaların Kur`an`a olan ilgiyi azaltmadığına dikkat çekti.

“Kur`an kursları ve hafızlık önündeki yasaklar kalktı”

Kur`an kursları ve hafızlık geleneğinde zaman zaman sıkıntılı günler geçirildiğini dile getiren Erbaş, 2011 yılına kadar 5`inci sınıfı bitirmeyen çocukların Yaz Kur`an Kursları`na, 8`inci sınıfı bitirmeyenlerin ise Kış Kur`an Kursları`ndaki hafızlık eğitimine gidemediğini hatırlattı. Erbaş, “Yani bu çocuklarımız, 15 yaşına kadar bir Kur`an kursuna kaydını yaptırıp hafızlık yapamıyordu, bu yasaktı. O yasaklar hamdolsun kalktı. Kur`an kurslarının önündeki engeller artık yok.” dedi.

“Hafızlık eğitimi okula engel değil”

Diyanet İşleri Başkanlığının Milli Eğitim Bakanlığı ile hafızların örgün eğitimi konusunda yürüttüğü çalışmalara da değinen Erbaş, “Şimdi yaptığımız en önemli işlerden birisi de Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte örgün eğitim esnasında hafızlık yaptırmak. Artık Kur`an kursunda hafızlıklarını yapan öğrencilerimiz, kursa en yakın imam hatip ortaokulunda eğitimlerini alabiliyor. Şu an Türkiye`de 20 kadar okulda bu proje hayata geçirilmiştir" bilgisini paylaştı.

“Türkiye`de her yıl 10 bin hafız yetişiyor”

Türkiye`de hali hazırda faaliyet gösteren 25 bin Kur`an kursunda bir milyonu aşkın öğrencinin Kur`an eğitimi aldığının altını çizen Erbaş, “Bununla birlikte hamdolsun bin 300 küsur yatılı Kur`an kursumuz var ve bu kurslarımızda 60 bin kadar talebemiz eğitim görüyor. Her yıl 10 bin kadar talebemiz eğitimini tamamlayıp hafızlık imtihanına başvuruyor. Bu yıl 6 bin 70 öğrencimiz hafızlık diploması almayı hak kazandı. Artık Kur'an kurslarımızda 7`den 70`e değil, 7`den önce de 70`den sonra da talebelerimiz var. 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarımızın sayısı 3 bini aştı. Bu kurslarda 45 bin kadar öğrencimiz mevcut." şeklinde konuştu.

Hafızlık diplomasında yeni düzenleme

Hafızlık diplomalarında yapılan düzenlemelere de değinen Erbaş, “Diplomalarımızın üst kısmında besmele var. Sağında ayet ve solunda bir hadis ve altında hafızlarımızın isimleri var. Ayette mealen ‘Kur`an-ı biz indirdik. Onun muhafızı biziz`, Hadiste ise ‘Kur`an-ı ezberleyen ve onu okuyan kişi sürekli bir şekilde meleklerle beraberdir` yazılı.  Bu şekildeki yeni düzenlememizle hafızlık diplomalarımızı daha anlamlı hale getirdik.”dedi.

“Gönül ister ki her evde bir hafızımız olsun”

Türkiye`de 120 bin hafız olduğunu ancak bu rakamın diğer İslam ülkelerine göre çok az olduğunu dile getiren Erbaş, “Ülkemizin nüfusu 78 milyon, hafız sayımız 120 bin. Bu sayı gerçekten çok az. Bu sayıyı arttırmak için daha çok çalışmamız gerekiyor. İslam ülkelerinin pek çoğunda nüfusun yüzde 10`u hafız. Nüfusumuzun hiç olmazsa binde 10`u yani yüzde biri hafız olmalı. Bu da 780 bin yapar. O zaman iş bize, annelere ve babalara düşüyor. Gönül ister ki her evde bir hafızımız olsun.” diyerek sözlerini sonlandırdı. (Ayhan Kaya - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir