• DOLAR 32.319
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2308.957
  • ...
Yeşilay'dan kalorisi düşük kömür kullanmama çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeşilay Cemiyeti Batman Şube Başkan Yardımcısı Aydın Tapkan, kalitesiz kömür kullanımından dolayı kış ayında yaşanan hava kirliliğine dikkat çekti.

Kentte hava kirliliğinin meydana gelmemesi için halkın özellikle kalorisi düşük, kükürt oranı yüksek kömürün yerine, kalorisi yüksek kömürü tercih etmelerini isteyen Tapkan, yetkililerin de kalorisi düşük, kükürt oranı yüksek kömürün şehre girmesine engel olması gerektiğini belirtti.

Hava kirliliğinin; nüfusun artması, kentlerin büyümesi ve endüstrinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıktığını belirten Tapkan, “Batman’da özellikle yaz aylarının bitmesine yakın tarladaki mahsul toplandıktan sonra anız yangınları özelde Batman’a genelde ise tüm bölgeye büyük zarar vermektedir. Toprağın doğal örtüsü, organik madde kaynağı olan bu çok değerli anızlar üreticiler tarafından ikinci ürün için toprağın kolay işlenmesi gerekçesi ile yakılmaktadır. Yakma sonucu topraktaki onlarca canlıyı yok etmenin yanında toprağın verimi düşmekte ve havanın kirlenmesi ile de insanlar olumsuz etkilenmektedirler. Anız yakma toprağa, çevreye, tarıma vurulan en büyük darbedir. Anız yakma sonucu zaman zaman ülkemizin büyük serveti olan ormanlarımızın yok olmasına da şahit olmaktayız.” ifadelerini kullandı.

“Kalitesiz kömür kullanılmamalıdır”

Batman’da kalitesiz kömür kullanımının yaşanmaması için denetimlerin artırılması gerektiğini vurgulayan Tapkan, “İlimizde yaygınlaşmaya başlayan doğalgaz kullanımı çevre ve insan yaşamı için çok güzel bir gelişme olmakla birlikte, dar gelirlilerin yakacağı olan kömür, ister istemez hava kirliliğine neden olmaktadır. Bunun önüne geçmek için halkımızın kalorisi düşük, kükürt oranı yüksek kömürün yerine kalorisi yüksek kömürü tercih etmeleri gerekmektedir. Yetkililerin de kalorisi düşük, kükürt oranı yüksek kömürün şehre girmesine engel olmaları ve bu konudaki denetimlerini artırmaları gerekmektedir. Ayrıca resmi kurumların da kalitesiz kömür kullanmamaları gerekmektedir.” dedi.

“Hava kirliliği, birçok hastalığı beraberinde getiriyor”

Hava kirliliğinin birçok hastalığı tetiklediğine dikkat çeken Tapkan, devamında şunları söyledi: “Hava kirliliği, bir yandan kalp ve akciğer hastalıklarına bağlı rahatsızlıkları artırırken, öte yandan çocukları ve yaşlıları olumsuz etkilemektedir. Hava kirliliğinin olduğu bölgelerde astım ve kronik akciğer hastalıkları gibi hava yolu hastalıklarının görülme sıklığı artmaktadır. Yeşilay Cemiyeti olarak, temiz bir çevre, temiz bir dünya ve sağlıklı yarınlarımızın olmasını arzulamakta ve çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.” (M.Fatih Akgül- İLKHA)  











Bu haberler de ilginizi çekebilir