• DOLAR 32.331
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2295.726
  • ...
SON DAKİKA
Bankaların hesap oyununa ağır ceza
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bankaların hesap açma, kredi, faiz, geri ödemeler konusundaki tebliğlerde açık alan bularak gerçekleştirdiği akıl almaz oyunlara her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak kredi kullanan müşterilerin nüfus bilgilerinden yola çıkarak usulsüz bir şekilde "aile boyu" hesap açması Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) harekete geçirdi. Müşteri izni olmadan aile boyu hesap açan ve ek kart çıkaran, bilgilerini başka kurumlara satan, e-devlet bilgilerini izinsiz kullanarak işlem yapan bankalara ağır cezalar geliyor. İdari yaptırım dışında meslekten men, verilen izin ile ruhsatın geri alınması, yapılan işlemlerin ifşası gibi cezalar uygulanacak.

ÇİFTE DENETİM VAR
Bin dereden su getirerek gelirlerini artırmaya devam eden bankalar uygulamaları ile vatandaşları isyan ettiriyor. BDDK, banka müşterilerini korumak için eylem planı hazırlarken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da bankaların Tüketici Kanunu'na uyumlarını incelemeye aldı. Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı ile yaptırımların ağırlaştırılması öngörülürken, tüketici aleyhine davranışlar önlenecek. Finansal tüketicinin korunması için katı idari yaptırımlar ve bunların kararlı şekilde uygulanması öngörülüyor. Kurum, şikâyet başvurularının takibi ve hızla çözümü için e-şikâyet sistemini güçlendiriyor.

30 BANKAYA İNCE LEME
Gümrük Bakanlığı sözleşmeler, kredi kartı ücretleri konusundaki şikâyetleri dikkate alarak 30 banka hakkında inceleme başlattı. Bazı bankaların Tüketici Kanunu'na uyumlu hareket etmediği belirlenirken, 150 milyon liraya yakın ceza kesildi, bazılarının incelemesi ise bu yılın sonunda tamamlanacak.

YAZILI TALİMAT İSTENECEK
Müşteriye ait kişisel bilgilerin korunması için de bir dizi tedbir de alınacak. Bilgi paylaşımı konusunda yetkili kuruluşlar dışında, müşterilere ait bilgiler müşteri rızası olsa bile herhangi bir şekilde satılamayacak, aykırı davrananlar hakkında yaptırımlar ağırlaştırılacak. Tüketicinin kendisine ait sırrın açıklanmasına izin vermesi için yazılı talimat istenecek.

BİRBİRİNDEN İLGİNÇ ÖRNEKLER YAŞANIYOR
Tüketici hakem heyetlerine ve BDDK'ya bankaların usulsüz uygulamalarına ilişkin birbirinden ilginç şikâyetler geliyor. Geçtiğimiz günlerde bir bankadan tüketici kredisi kullanan Ş.A adında bir vatandaşın çocuğunun ardından Ankara ve İstanbul'da yaşayan kardeşlerine de hesap açıldığı ortaya çıktı. Bu banka ile hiçbir iletişimleri olmadığını belirten A.A ise, "Hesap işletim ücretinin güncelleneceği bilgisini veriyorlar. Bankayı ilgili kurumlara şikâyet ettim" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak : Sabah

Bu haberler de ilginizi çekebilir