• DOLAR 32.527
  • EURO 34.85
  • ALTIN 2487.781
  • ...
Tarihte bugün (23.11.2015)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


GÜNÜN AYETİ

“Gerçekten onlar hayırlara koşarlar, umarak ve korkarak bize dua ederlerdi.”(Enbiyâ:90)

GÜNÜN HADİSİ
“Mü'minin kalbi Allah'ın korkusundan ürperdiği zaman, yapraklar ağaçtan döküldüğü gibi günahları dökülür.”(Taberani, Beyhaki)

GÜNÜN SÖZÜ
“Allah korkusu(takva) herhangi bir kalbten ayrılırsa, o kalp harap olur.” (Ebu Süleyman ed-Dârâni)

TARİHTE BUGÜN

1918   Fransız generali Franchet d'Esperey, işgal orduları komutanı olarak İstanbul'a girdi. Beyaz ata binen Franchet d'Esperey'e, ''bir kral gibi'' tören yapılması tepki çekti.

1927    Türkiye`nin Doğu Bölgesinde Şeyh Said ayaklanması sonrası uygulanan sıkıyönetim kaldırıldı. Sıkıyönetim yılları boyunca Doğu yöresinde işkence ve zulüm devam etmiş ve Cumhuriyet rejimi boyunca buralara asimilasyon politikası uygulanarak Kürdlerin din, dil ve etnik yapıları baskı altına alınmıştır.

1929 : Bursa'da tekkelerde ibadet ve irşad ile meşgul olan şahıslar toplatılarak tutuklandı. Müslüman toplumun en köklü dini ve kültürel kurumlarının başında gelen tekke ve medreselerin bir çırpıda zorla kapatılıp yasaklanması, şu ana kadar da İslam Milleti`nin rıza göstermeyip karşı çıktığı kemalist, laik uygulamalardan biri olmuş ve buna karşı mukavemet gösterenler, idam da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde cezalandırılmışlardı.


1936   İstanbul'da tramvay ücretlerine on paralık zam yapılması üzerine, Hüseyin Cahit Yalçın, İstanbul valisi Muhittin Üstündağ'ı mahkemeye verdi.

1938   Adolf Hitler 5.000 markın üzerinde malı olan yahudilere yüzde 20 oranında vergi koydu.

1964   Başbakan İsmet İnönü başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu, Türkiye karasularının 6 milden 12 mile çıkarılmasını kararlaştırdı. Lozan Antlaşması`nda işgal devletleri tarafından tanınmaya odaklanmış Ankara hükümeti, Osmanlı`dan geriye kalan toprakların kimler tarafından nasıl paylaşıldığını önemsememiş bu nedenle Ege denizinde Türkiye kıyılarından bir kaç mil uzaktaki adalar bile tümüyle Yunanistan`a verilmişti. 3 milden fazla olacak karasuları demek, Türkiye`den ayağını suya sokan birinin Yunan karasularını ihlalı anlamına gelmektedir. Bu nedenle uzmanlara göre bu sorun ilanihaye devam edecektir.

1967  Türkiye`den kalkan jetler, devamlı olarak Kıbrıs üzerinde turluyorlar. Birlikler sınırlara doğru kaydırılıyor.  Bakanlar Kurulu bir bildiri yayınladı: "Müdahalede kararlıyız!..."  ABD Başkanı Johnson, Ankara'ya özel bir temsilci (Cyrus Vance) gönderdi. Gençler temsilcinin Esenboğa Havaalanı'na inmesine karşı koymak istediler. Johnson'ın temsilcisi Ankara-Atina arasında adeta mekik dokuyor.

1970   Türkiye'nin Ortak Pazar'a üyeliği için 22 yıllık geçiş dönemi öngören Katma Protokol, Brüksel'de imzalandı. Avrupa Ekonomik topluluğunun kurucuları arasında yer alan Türkiye, yıllardır Avrupa kapısında,  halen bekletilmektedir.

1980   Çin Halk Cumhuriyeti temsilcileri, BM ve BM Güvenlik Konseyi toplantılarına ilk defa katıldılar. Çin katı sosyalist politikalarından kısmen vazgeçip batıyla kaynaşma süreci başlatmış ve giderek yarı liberal ekonomik sisteme geçmişti.


1985   Atina'dan Kahire'ye gitmek üzere havalanan Mısır havayollarına ait bir yolcu uçağı silahlı kişilerce kaçırılarak Malta'ya indi. Mısırlı komandoların sözde kurtarma girişimi tam anlamıyla bir katliama dönüştü ve 60 kişi öldü.

1988    Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi, Başbakan Özal'a suikast düzenleyen Kartal Demirağ'ı önce ölüm cezasına çarptırdı, daha sonra cezasını 20 yıla indirdi. Özal`a suikast girişimi de Türkiye`de sır perdesi aralanmamış olaylar arasında yerini korumaktadır.

1996   Bergama'da siyanürle altın üretimine karşı çıkan köylüler büyük bir gösteri yaptı. Bu gösteriler, kimi çevrelerce Türkiye`de altın arayan Alman şirketlerin bir provakasyonu olarak değerlendirildi.

1996   Etiyopya havayollarına ait bir yolcu uçağı kaçırıldı. Yakıtı biten uçak Hint Okyanusuna düştü: 123 kişi öldü.

2003   Gürcistan devlet başkanı Eduard Şevardnadze kitlesel protestoların artması üzerine istifa etti.

2003   Başbakan Erdoğan, yabancı bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, İstanbul'daki kanlı saldırıları El Kaide'nin düzenlediğinden yüzde yüz emin olmadığını söyleyerek, ''Ama görünen o ki, dini duygularla yapılmış bir eylemdir'' diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir