• DOLAR 32.314
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2277.446
  • ...
SON DAKİKA
`Ağız ve diş sağlığı, sağlıklı birey olmanın önemli unsurlarındandır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Bilal Arslan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Ağız Diş Sağlığı Merkezi  (ADSM) çalışanlarının sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti.

Ağız ve diş sağlığının sağlıklı birey olmanın önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Arslan, “Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin yanı sıra, bu alanda hizmet veren diş hekiminden hemşiresine kadar her kademede hizmet veren ağız ve diş sağlığı çalışanları, sağlıklı birey ve toplum olmamız için bütün güçleriyle, büyük bir özveriyle çalışmaktadır.” dedi.  

Arslan, “2014 yılı verilerine göre, AB ülkelerinde 100 bin kişiye düşen diş hekimi sayısı ortalama 68, Dünya Sağlık Örgütü ortalaması 50 iken, bu sayı ülkemiz için 30`dur. Kişi başına düşen diş hekimi sayısının, ülkemizde de gelişmiş ülkeler düzeyinde olması hedefine yönelik adımlar atılmalıdır. Sağlık Bakanlığı 2014 Yılı Faaliyet Raporu verilerine göre Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan diş hekimi sayısı 7bin 640 iken, diş hekimliği fakülteleri, özel ve diğer tüm sektörler  itibarıyla toplam diş hekimi sayısı 22 bin 996`dır. AB ortalamasının 1/3`ü kadar diş hekimi ile AB ortalamasının 3 katı hizmet üretildiği düşünüldüğünde, istihdam açığı ve iş yükü açıkça görülmektedir” ifadelerini kullandı. 

“Ağız ve diş sağlığı konusunda toplum yeterince bilinçli değil”

“Ağız ve diş sağlığı konusunda toplumun yeterince bilinçli olmadığı ve vatandaşlarımızın  yüzde 90`ının ağız ve diş sağlığı sorunu olduğu göz önünde bulundurulduğunda, tedavi bekleyen hasta sayısına oranla yetersiz personel istihdamının, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde mevcut personelin çok fazla işi kısıtlı zamanlarda yapmak zorunda kaldığını görmekteyiz.” diyen Arslan, şunları söyledi: 

“Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde çalışma şartlarının ağırlığı ve artan iş yoğunluğunun getirdiği fiziki ve psikolojik yıpranma, çalışma şartlarından kaynaklanan güvenlik riskleri, kimyasal, biyolojik, ergonomik tehlikeler çalışanların temel sağlık sorunlarındandır. Çalışma ortamlarının küçük, kalabalık, havasız ve gürültülü olması da çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkilemektedir. Hizmet sunumu için yeterli sayıda istihdamın sağlanması, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, iş güvenliğinin sağlanması  yüzde 70`ine yakını kas-iskelet sistemi rahatsızlığı çeken,  yüzde 30`a yakını varis hastalığına yakalanmış ağız ve diş sağlığı çalışanlarının en büyük mesleki beklentileridir. Bu duygu ve düşüncelerle, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası`nın milletimizde bilinçlenmeye vesile olmasını diliyor, ağız ve diş sağlığı çalışanlarımızın başta yetersiz istihdam olmak üzere sorunlarının da en kısa zamanda çözülmesini temenni ediyoruz.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir