• DOLAR 32.59
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2494.421
  • ...
Belçika`da metrolar kapıtıldı, asker sokaklara indi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım gecesi 130 kişinin öldürülmesinin yankıları Avrupa genelinde sürüyor. DAEŞ militanlarının üstlendiği katliamın ardından en üst düzey saldırı tehdidi ise Belçika'da ortaya çıktı. Paris katliamcıları arasında Belçika vatandaşlarının olması nedeniyle, benzer saldırıların başkent Brüksel'de de yaşanmasından endişe ediliyor. Avrupa Birliği (AB) ve NATO'nun merkezinin de bulunduğu ülkede dün itibariyle adeta olağanüstü hale geçildi. Brüksel başta olmak üzere ülkenin dört bir yanından saldırı alarmı verildi.

'KALABALIK YERE GİTMEYİN'
Belçika Başbakanı Charles Michel, saldırı tehdidinin en yüksek düzey olan 4'e çıkarılma kararının, "Brüksel'de, Paris'tekine benzer saldırı yapılabileceği konusunda somut göstergeler bulunması" nedeniyle alındığını söyledi. Michel, halktan tedbirli ve teyakkuzda olmalarını fakat panik yapmamalarını istedi. Tehdidin "yakın" ve "çok ciddi" olduğunu belirten Başbakan, "birçok kişinin silahlar ve patlayıcılarla muhtemelen birçok yerde saldırılar başlatmasından" korkulduğunu ifade etti. Tehdit seviyesinin en üst düzeye çıkarılmasıyla beraber Brüksel'de metrolar en az 24 saat kapatıldı, bazı tramvay seferleri durduruldu, halktan kalabalık mekanlardan uzak durmaları istendi. Futbol maçları ve konserler gibi organizasyonlar ertelendi. Polis ve askerler sokaklarda devriye gezerken, askeri araçlar stratejik noktalarda konuşlandırıldı. Ülkenin diğer bölgelerinde saldırı tehdidi seviyesi, ikinci en yüksek seviye olan 3'te kaldı. Paris'teki saldırılarının ardından Belçika genelinde 10'dan fazla kişi gözaltına aldı. Bunlardan Hamza Attou ve Muhammed Amri, Paris saldırılarının planlayıcısı Abdelhamid Abaaoud'a yardım etmekle suçlanırken, ismi açıklanmayan bir kişi hariç diğerleri serbest bırakıldı. Paris'teki saldırılara Belçikalı Salah Abdeslam ve kardeşi Brahim Abdeslam'ın da karıştığı tespit edilmişti. Brahim Abdeslam saldırılar sırasında üzerindeki bombayı patlatırken, Salah Abdeslam her yerde aranıyor. Salah'ın Belçika'da olduğu düşünülüyor.

YENİ GÜVENLİK PAKETİ KAPIDA
Belçika Başbakanı Charles Michel, perşembe günü 18 maddelik yeni güvenlik önlemleri taslağını açıklamıştı. Taslakta, 2016 bütçesinde güvenlik için ilave 400 milyon euro kaynak ayrılması, sınırlardaki polis kontrollerinin artırılması, 520 askerin iç güvenlikte görevlendirilmesi ve gözaltı süresinin 72 saate çıkarılması gibi teklifler bulunuyor. Taslakta halen 24.00-06.00 saatlerinde yasak olan ev baskını veya aramaların 24 saat yapılabilmesine olanak tanınıyor. Nefret içerikli konuşan din adamlarının sınır dışı edilmesine izin verilen taslağa göre, ruhsatsız dini mekanlar ile nefret söylemi içeren internet siteleri kapatılabilecek. Muhalefetin de olumlu yaklaştığı taslağın önümüzdeki günlerde yasalaşması bekleniyor.

sabah

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir