• DOLAR 32.389
  • EURO 35.434
  • ALTIN 2324.336
  • ...
`Amaç 1948 Filistin İslami Hareketi`ni Aksa`dan uzaklaştırmak`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistinli uzmanlar terör rejimi İsrail'in, Şeyh Raid Salah liderliğindeki 1948 Filistin İslami Hareketi'ni "yasa dışı örgüt" ilan etmesini, hareketin varlığına karşı açılmış bir savaş olarak değerlendiriyor.

Gazze el-Umme Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Adnan Ebu Amir, yaptığı açıklamada, işgal rejiminin aldığı kararın, 1948 Filistin İslami Hareketi'nin varlığına savaş açmış durumda  ve bu kararla hareketi Mescid-i Aksa'dan uzak tutmak istediğini söyledi.

“İsrail, hareketin varlığına savaş açmış durumda”

Kararla ilgili olarak, "Tehlikeli ve siyasi" değerlendirmesinde bulunan ve uluslararası toplumun terörle meşgul olduğu bir zamanda alındığına işaret eden Ebu Amir, "Hareketin geniş çaplı gösteri ve grevler düzenleyeceğini, karara itiraz edeceğini düşünüyorum. Hareket hukuki alanda başarılı olup hakkında alınan yasaklama kararının kaldırılmasını sağlayabilir ancak şurası muhakkak ki İsrail, hareketin varlığına savaş açmış durumda bunu da onu Mescid-i Aksa'dan uzak tutmak için yapıyor” dedi.

Ebu Amir, harekete ekonomik ve sosyal bakımdan baskı uygulanması ve mensuplarının tutuklanmasının doğuracağı sonuçların işgalci İsrail'in güvenliğine olumsuz etkileri olacağını savundu.

Yeni düşman: 1948 Filistin İslami Hareketi

İslami hareketler uzmanı ve Filistinli araştırmacı Salih Lutfi ise "İsrail, harekete para girişini engellemeye ve yapacağı tüm faaliyetlere kısıtlama getirmeye çalışıyor. İsrail, Filistin halkının eylemlerini durduramadığı için kamuoyunda kendisine yeni bir düşman yaratmak istedi" diye konuştu.

"Amaç, hareketi Aksa'dan uzaklaştırmak"

Ramallah'taki Birzeit Üniversitesi öğretim üyelerinden Abdussettar Kasım "Kudüs ve Batı Şeria'daki eylemlerin arkasında İslami Hareketin olduğunu düşünen İsrail, onu Aksa'dan uzaklaştırmak amacıyla bu kararı aldı. Bunu yaparken de dünyada İslami hareketlere karşı oluşan fobiyi kullandı" ifadelerini kullandı.

Netanyahu liderliğinde toplanan Güvenlik Kabinesi'nin, İslami Hareket'in kuzey kolunu yasa dışı örgüt ilan etmeye karar verdiği belirtilmişti.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir