• DOLAR 32.515
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2484.298
  • ...
Göçerlerin zorlu yolculuğu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlkbahar ve Yaz mevsiminde yaylalara çıkan göçerler, havaların soğumasıyla birlikte sıcak bölgelere doğru göç etmeye başladı. Göçerler, haftalarca sürecek bir zorlu yolculuktan sonra uygun gördükleri yerlerde çadırlarını kuruyor.

Soğuk havaların başladığı bu günlerde binlerce hayvanlarını yaylalardan getirmek için durmadan yayla yolculuklarına devam eden konargöçerler, yaklaşık 2 aylık bir yolculuktan sonra ancak yerlerine varabiliyorlar.

Yaylalardan geldiklerinde birçok yerde konaklayarak ilerleyen ve karayolunu kullanmak zorunda kalan konargöçerler, birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalıyor.

Ağır kış şartlarının hakim olduğu doğu illerinin yaylalardan gelip sıcak iklim yerlerinden biri olan Batman`ın Demirbilek (Meymuniye) köyü yakınındaki bir ovaya yerleşen Hakkarili konargöçerler, burada açtıkları çadırlarda yaklaşık 6 ay kalıyor.

Aylarca kalacakları Demirbilek köyü yakınındaki ovayı kiralayan göçerler, burada hayvanlar ve kendileri için çadırlar kurduklarını belirtti. Havaların soğumasıyla birlikte hayvanlarını Hakkâri`nin yaylalarından getirdiklerini ifade eden Sabiha Altun, yaklaşık 2 ay boyunca yolculuklarının devam ettiğini vurguladı.

Altun, “Bizler sadece hayvancılıkla uğraşıyoruz. Yaz aylarında Hakkâri`nin yaylalarına çıkıyoruz. Kış geldiğinde ise sıcak yerlere göç ediyoruz. Bu vesileyle Batman`ın Demirbilek (Meymuniye) köyü yanındaki bir ovaya geldik. Yaklaşık 2 ay boyunca yollarda yürüyoruz. Yollardan gelirken çok sıkıntılar çekiyoruz. Burada 6 ay kalıyoruz. Bahar geldiği zaman tekrar yollara düşüyoruz. Hayvanlarımızı satarak ve ürünlerinden geçimimizi yapıyoruz.” dedi.

“Baharın gelişiyle tekrar yaylalara çıkacağız”

Hayvanlarıyla birlikte yaklaşık 2 aydır yürüyerek Ağrı`dan Batman`a yolculuk yaptıklarını ifade eden Zeki Günbey, “Yaz aylarında yaylalara çıkıyor, kış aylarında da iklimi sıcak bölgelere geliyoruz. Yollarda gelirken çok fazla sıkıntı çekmiyoruz. Yağmur yağdığı zaman yolculuğumuz bizler için zahmetli oluyor. Yaklaşık 800 hayvanımız var. Bu hayvanlarla birlikte yaptığımız yolculuğun ardından çadırlarımıza gideceğiz. Yaklaşık 6 ay burada kalıp ardından bahar geldiğinde tekrar yaylalara çıkacağız.” şeklinde konuştu. (M. Fatih Akgül-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir