• DOLAR 32.51
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2497.742
  • ...
ABD`de `Mülteciler Gelmesin` Diyen Vali Sayısı Artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD'deki eyaletlerin yarısından fazlasının valileri, Suriye'deki iç savaştan kaçan sığınmacıları kabul etmeyeceklerini açıkladı. Paris'teki saldırıların ardından Suriyeli sığınmacı istemediklerini duyuran eyaletlerin sayısı son iki günde 27'ye ulaştı.

50 eyalet bulunan ABD'de sığınmacılara kapılarını açmayacaklarını duyuran valilerin neredeyse tamamı, Cumhuriyetçilerden oluşuyor. Sadece New Hampshire Valisi Maggie Hassan, Demokrat Parti saflarında yer alıyor.

ABD'de Suriyeli mültecilere karşı olduklarını açıklayan valiler şu eyaletlerden:

“Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana, Maine, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, Kuzey Carolina, Ohio, Oklahoma, Güney Carolina, Tennessee, Teksas, Wisconsin.”

‘Truva atı` diyen de var, ‘Müslümanlar gelmesin` diyen de
Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından benzer yönde açıklamalar geliyor. Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından Donald Trump ise Suriyeli mültecileri "Truva atı" olarak niteleyerek "Onların bu ülkeye girmesine izin veremeyiz" dedi.

Ben Carson da Obama yönetiminin 10 bin mülteci alacak olmasını "akıl tutulması" şeklinde değerlendirdi ve bunun büyük bir hata olacağını öne sürdü.

Cumhuriyetçi aday adaylarından Ted Cruz ve Jeb Bush da Müslüman Suriyeliler yerine Hristiyan olanların tercih edilmesi gerektiğini savundu.

Demokratlar Cumhuriyetçilere karşı
Demokrat aday adayları Hillary Clinton ve Bernie Sanders, Suriyeli mülteciler tartışmasında Cumhuriyetçilerin karşısında yer aldıklarını açıkladı.

Açıklama yayımlayan Clinton'ın seçim kampanyası ofisi, "Clinton, Suriye'den gelecek mültecilerin taranmasının itinayla yapılmasının önemine, ayrıca teröristlerin bizi yıldırmasına izin verilmemesi, değerlerimizi ve insani yükümlülüklerimizi terk etmememiz gerektiğine inanıyor" ifadesini kullandı.

Bernie Sanders da mültecilerin "ucuz siyasi tartışmalara" alet edildiğini, bu konuda demagoji ve felaket tellallığı yapıldığını belirtti. "Korku içinde yaşamayacağız. Bu zor zamanlarda İslam karşıtlığına da boyun eğmeyeceğiz. Suriye ve Afganistan'dan kaçan mültecilere sırtımızı dönmeyeceğiz. En iyi yaptığımız şeyi, Amerikalı olmayı başarıp ırkçılıkla, yabancı düşmanlığıyla ve korkuyla savaşacağız" diye konuştu.

Demokrat Parti'den başkanlık için yarışan eski Maryland Valisi Martin O'Malley ise ABD'ye kabul edilecek mülteci sayısını 65 bine çıkarma önerisinde bulundu.

Konu Temsilciler Meclisi'ne gelecek
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan hükümetin Suriyeli mültecilerle ilgili programına ara verilmesini istedi. IŞİD ile mücadele kapsamında daha kapsamlı bir strateji üzerinde çalışılması gerektiğini belirten Ryan, konuyla ilgili Temsilciler Meclisi'nde bu hafta bir oturum ve oylamaya yapılmasını istediğini söyledi. Ryan, "Ülkemiz her zaman bu tür kişilere kapılarını açmıştır ama teröristlerin bundan faydalanmasına izin veremeyiz" diye konuştu.

Hükümet ‘devam` diyor

ABD Başkanı Barack Obama ise Suriyeli sığınmacılara kapıların kapatılmasına karşı çıkıyor. Obama, Antalya'daki G20 Zirvesi'nde, bu tutumların Amerikan değerleriyle çeliştiğini söyledi.

Obama, dini ayrım yapılmasını öneren siyasi liderlerin açıklamalarının ise "utanç verici" olduğunu belirtti.

ABD'de federal hükümetin mültecilerin ülkeye yerleştirilmesi konusundaki kararını, eyaletlerin engelleme imkânı bulunmuyor.

ABD hükümeti, Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana yaklaşık bin 500 Suriyeliyi mülteci olarak ülkeye kabul etti. Washington yönetimi, bu sayının 1 Ekim'de başlayan yeni mali yılda 10 bin olacağını duyurmuştu.

Mülteciler ABD yasalarının korumasında
ABD hükümetinin Suriyeli mülteci kabul programı federal yasalar kapsamında yürütülüyor. Ülkeye gelen mülteciler, Amerikan anayasası ve federal yasalarla koruma altında bulunuyor.

Mülteciler ülkede istedikleri yerde yaşayabiliyor, istedikleri yere seyahat edebiliyor ve kalıcı oturum izni almak için bir yıl içinde ilgili makamlara başvurabiliyor.
Eyaletler, mültecilerin ülkeye yerleştirilmesinde istişare rolü oynuyor. Mülteci kabul programı tamamen federal hükümet tarafından yürütülüyor.

Kaynak: AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir