• DOLAR 32.589
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2503.287
  • ...
İran`dan Yaptırımlara Yeni Atak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İRAN- Avrupa`nın İran petrolüne yönelik yaptırım tasarısı dolaysıyla, İran, Çin ve Türkiye ile yeni petrol anlaşmalara imza atmaya gidiyor. Bu imzalarla olası yaptırımlar etkisizleştirilmek isteniyor.
 
İran`ın gayri resmi rakamlarına göre bulunduğumuz yılın başından bu yana İran`dan İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa`ya olmak üzere bazı diğer Avrupa ülkelerine 800 bin varil ham petrol ihraç edildi.
 
Mevcut durumuyla Avrupa ülkelerine olmak üzere İran`dan İtalya`ya günlük 150 - 160, İspanya`ya 100 bin ve Yunanistan`a 200 bin varil ham petrol ihraç edilmektedir.
 
Avrupa`dan İran petrolüne muhtemelen yapılacak her çeşit yaptırım kararına tepki göstereceklerini belirten İran Petrol Bakanı, "Petrol Bakanı, İran`ın ham petrolüne kesinlikle yaptırım uygulanmayacağını" da belirtti.
 
Mevcut durum ile İran`dan Asya, Afrika ve Avrupa ülkelerine günlük 1,8-2 milyon varil ham petrol ihraç edilmektedir.
Öte yandan Avrupa`nın İran petrolüne yönelik yaptırım tasarısı dolaysıyla İran, Çin`in rafine fabrikalarıyla yeni müzakerelere başlamıştır.
 
Yaptırımları etkisizleştirmek için Türkiye piyasası İran`ın ikinci hedefi olacaktır. Hâlihazırda İran`dan Türkiye`ye günlük 150 bin varil ham petrol ihraç edilmektedir ve bu miktar gelecek yıldan itibaren 200 bin varile artacaktır. Ayrıca, İran Milli Petrol Şirketi yakın geçmişte Türk şirketleri ile yeni anlaşmalara imza atmıştır.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir