• DOLAR 32.319
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2299.719
  • ...

Asgari ücretin 1300 liraya çıkmasına işverenden itirazlar geliyor ama Türkiye'de şirketler kâr oranları açısından Avrupa ülkeleri arasında 1. ligin açık ara lideri. Türkiye asgari ücretteyse Avrupa`da 3. ligin en altlarında yer alıyor. Araştırmayı yapan çalışma hayatı uzmanı Serkan Öngel'e göre 1300 liralık asgari ücreti işverenler rahatlıkla öder.

El Cezire'ye konuşan Önegel, 1300 liralık asgari ücretin işvereni zorlayacağı iddialarına karşı çıkarak "İşverenleri zorlayacağını iddia etmek gerçekçi değil. Çünkü Türkiye`de işverenlerin kâr oranları çok yüksek. Türkiye`deki küçük, orta ve büyük işletmelerin kârlılıklarını Avrupa ülkeleri ile kıyasladığımızda, bu durum net olarak ortaya çıkıyor." dedi.

Önegel konuyla ilgili şunları söyledi: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerini baz alırsak, Almanya, İspanya, Polonya ve İtalya`daki küçük ölçekli işletmelerin kârlılıklarını Türkiye`deki aynı tür işletmelerle karşılaştırdığımızda, Türkiye`deki işletmeler, Polonya`nın iki katı, İspanya`nın üç katı, İtalya`nın ise yine iki katı fazla kârlılığa sahip. Almanya ve Fransa, Türkiye`nin biraz üzerinde.

Orta ölçekli işletmelere baktığımızda Türkiye`deki orta ölçekli işletmeler bu saydığımız ülkelerdeki aynı tür işletmelerin hepsinden daha fazla kârlılığa sahip. Orta ölçekli sektör bazında Türkiye`deki işletmeler Almanya ve Fransa`yı dahi geride bırakıyor. Türkiye`deki büyük ölçekli firmaların kârlılığı Almanya, Fransa ve İspanya`daki büyük ölçekli firmalarının iki katı, İtalya ve Polonya`nınsa üç katı civarında.

Önegel, asgari ücretlerin karşılaştırılması konusunda ise şunları söyledi: Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında asgari ücret bakımından üçüncü ligde yer alıyor. Avrupa`da asgari ücret bakımından üç ayrı lig var. Birinci ligde Belçika, Fransa, Almanya -Almanya`da asgari ücret uygulaması yeni- gibi ülkeler var. Bu ülkelerde asgari ücret 1000 Euro`nun üzerinde. İkinci lig, Portekiz, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerin bulunduğu ülkeler. Bu ülkelerde asgari ücret 500 ile 1000 euro arasında. Türkiye bu sıralamada üçüncü ligde. Üçüncü ligde, Bulgaristan,  Slovenya, Romanya, Makedonya gibi ülkeler var. Bu ülkelerde asgari ücret en fazla 500 Euro. Özetle Türkiye Avrupa`da şirket karlılığında birinci ligde asgari ücrette üçüncü ligde yer alıyor.

Dünyabülteni