• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
'Diyabet ölümcül hastalıklar içinde 5'inci sırada yer alıyor'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

‘Dünya Diyabet Günü’ münasebetiyle açıklamalarda bulunan Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, diyabetin ölüme neden olan hastalıklar içinde 5’inci sırada yer aldığını söyledi. Halk Sağlığı Müdürü Akan, obezite ve hareketsiz yaşamın diyabeti tetiklediğine dikkat çekti.

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, diyabet hakkında farkındalığın arttırılması ve öneminin vurgulanması amacıyla her yıl 14 Kasım’da kutlanan ‘Dünya Diyabet Günü’ hakkında açıklamalarda bulundu.

Diyabetin, insülin hormonunun yokluğu veya yetersiz olması durumunda meydana gelen bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Akan, “Her yıl dünyada 8 ile 14 milyon insan; diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi diğer kronik hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.” dedi.

Obezite ve fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde özellikle diyabet görülme sıklığının da hızla arttığına dikkat çeken Akan, “Birçok ülkede ölüme neden olan hastalıklar içerisinde diyabet beşinci sırada yer almaktadır. Yetişkin diyabetlilerde, diyabetli olmayan yaşıtlarına kıyasla kardiyovasküler olay riski 2-4 kat daha yüksektir. Bunun yanında diyabet; böbrek bozuklukları, kalp-damar bozuklukları, beyin damar bozuklukları, göz bozuklukları, kemik kaybı, cinsel sorunlar, sinir hasarları ve diyabetik ayak gibi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Diyabet, körlüğe neden olan ilk üç hastalık içinde yer almaktadır ve kronik böbrek yetersizliği nedenlerindendir.” diye konuştu.

“Farklı diyabet türleri vardır”

Diyabetin çeşitli türleri olduğunu belirten Akan, “Tip 1, Tip 2 gebelikte ortaya çıkan diyabet ve başka hastalıklar sonucu gelişen diyabet olmak üzere farklı diyabet türlerinden bahsedilebilir. Tip 1 diyabet daha çok çocuk ve gençlerde görülür. Toplumda en sık rastlanan diyabet türü tip 2 diyabettir. Genellikle 40 yaş sonrası ortaya çıkması, ortaya çıkışının yavaş ve sinsi olması ve ortaya çıkmadan önce 10-15 yıl kadar bulgu vermeyen gizli diyabet dönemi varlığı tip 2 diyabeti önemli kılmaktadır. Yakın aile bireylerinde diyabet öyküsü olanlar, kalp-damar hastalığı bulunanlar, obez kişiler, hipertansiyon hastaları, kan yağları yüksek olan kişiler, tip 2 diyabet açısından risklidir.” şeklinde kullandı.

“Fiziksel aktivite yapın”

Vücut kitle endeksine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Akan, son olarak şunları söyledi: “Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Şeker gibi basit karbonhidratlar günlük enerinin yüzde 10’unu aşmamalı, yağ ve tuz gereksinimimiz kadar alınmalı, fazlasından kaçınılmalıdır. Fiziksel olarak aktif olunmalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapılarak; insülin direnci azaltılmalı, şişmanlık önlenmeli, strese karşı dayanıklılık artırılmalı ve kalp hastalığı riski azaltılmalıdır.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir