• DOLAR 32.498
  • EURO 34.759
  • ALTIN 2488.776
  • ...

Son zamanlarda yaşanan çatışmalardan nedeniyle satış yapamadıkları için ellerindeki meyve ve sebzelerin çürüdüğünü belirten manav işletmecileri, yaşanan çatışmaların son bulmasını istediler.

Satış yapamadığı için elindeki sebze ve meyvelerin çürüdüğünü belirten manav işletmecisi Selahattin Demircan, yaşanan çatışmalar nedeniyle zarar ettiğini söyledi.

Tüketilmeyen meyve ve sebzelerin israf olduğunu söyleyen Demircan, “Ürünlerimizi çürümeden elden çıkarmaya çalışıyorum. Bölge insanımızın maddi durumu düşük, domates kilosu 2 buçuk 3 TL olduğundan dolayı kimse alamıyor. Bir süre sonra domatesin çürümeye gittiğini görünce fiyatını düşürüyor ya da gelen fakirlere veriyorum. Çoğu zaman da malı çöpe atmak zorunda kalıyorum. Öte yandan sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan artış, alım gücünü aştığı için satışları da pek olmuyor.” dedi.

Şiddet olaylarından dolayı işlerinin durma noktasına geldiğini dile getiren Demircan, şunları ifade etti: “Biz sebze ve meyveyi alırken pahalı alıyoruz, pahalı aldığımız için de aldığımız fiyatın altında veremiyoruz. Ürünler bize gelene kadar en az 2 veya 3 el değişiyor. Her elde kendi komisyonunu ekleyince vatandaşa pahalıya mal oluyor. Vatandaş alamayınca da o mal zamanla çürüyor.  2-3 gün geçince ürünler eziliyor ezilen ürünler de satılmıyor. Yaşanan çatışmalardan dolayı insanlar fazla evinden çıkamıyor. Çatışmalar işlerimizi durma noktasına getirdi.” ifadelerini kullandı.   

Ürünlerini satamadıkları için çürüdüğünü söyleyen bir başka manav işletmecisi Ahmet Aslan ise şöyle konuştu: “Yaşanan çatışmalardan dolayı doğru dürüst satış yapamıyoruz. Manav işletmeciliği diğer işlere benzemiyor. Malı 2 gün satamazsak 3. günde o mal çürüyecektir. Yaşanan bu çatışmalar sadece halkı mağdur ediyor. Gördüğünüz gibi tezgâh dolu ama müşteri yok çatışmalardan dolayı çoğu insan evinden çıkıp alış veriş yapmıyor. Bizim işimiz pazar esnafı gibi değil. Bizde insanlar ürünleri seçerek alıyorlar. Pazarda ise ürünü seçerek alamıyorsun çürüklerde arada satılıyor. Biz çürük satmıyoruz. Haliyle çürüyen her ürün bizim zararımız oluyor.” (Mustafa Kaynak / Yunus Sırat – İLKHA)