• DOLAR 32.6
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2499.014
  • ...
Rus uçağı Türkiye  hava sahasında mı  infilak ettirilecekti?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sisi cuntasının yönetimi altında tuttuğu Mısır`da insanlık dışı uygulamalar devam ediyor. Darbecilerin oluşturduğu kaosun bir türlü bitmek bilmediği ülkede ekonomik kriz ve haksız uygulamalar, halkın hemen hemen her gün sokaklara inerek gösteri yapmasına neden oluyor. Son olarak Sina bölgesinde düşürülen Rus yolcu uçağının ülke üzerinde bıraktığı olumsuz etki ise ciddi ekonomik kayıp ve güvenlik zaafını ortaya çıkarmış durumda. Yaptığı darbe sonrası binlerce insanı katleden Sisi Cuntası, meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İhvan liderleri ve on binlerce darbe karşıtı İhvan üyesini hâlâ işkence dolu zindanlarda tutuyor. Sisi cuntası tüm bu insanlık dışı uygulamalarını siyonist israil ve Batılı şer güçlerin desteği ile ayrıca Birleşmiş Milletler ve uluslararası kamuoyunun sessizliğinde devam ettiriyor.

Sina`da düşürülen Rus yolcu uçağı ve Mısır`daki son gelişmeleri gazetemize değerlendiren İhvan Milletvekili Muhammed İmad Sabır, çok önemli açıklamalarda bulundu. Milletvekilliğinin yanı sıra Mısır`ın tanınmış işadamlarından olan İmad Sabır, Sisi cuntasınca hakkında idam kararı verilmiş önemli bir isim. İmad Sabır, düşürülen Rus yolcu uçağının Türkiye hava sahasında infilak ettirilmek istendiği gibi iddiaların olduğunu belirterek küresel şer güçlerin oyununa dikkat çekti. Ordu içinden bazı subayların Sisi Cuntasına son vermek için fırsat kolladığını da aktaran İmad Sabır, darbecilerin zor durumda olduğunu ifade ederek İhvan hareketinin giderek toparlandığının altını çizdi. Türkiye seçimlerine de değinen İmad Sabır, sandıktan çıkan sonucun kendileri gibi tüm İslâm âlemini sevindirdiğini kaydetti. İşte İhvan Milletvekili Muhammed İmad Sabır`ın sorularımıza verdiği cevaplar…

‘RUS UÇAĞI TÜRKİYE HAVA SAHASINDA İNFİLAK ETTİRİLECEKTİ`

Geçtiğimiz hafta düşen Rus yolcu uçağını Işid ‘ben düşürdüm` diyor. Ancak bombanın önceden bırakılmış olabileceği de iddialar arasında. Nedir bunun aslı, bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Düşürülen uçak meselesiyle ilgili çok sayıda senaryo var. Her ne kadar IŞİD bunu üstlendiyse de bizim aldığımız bazı teyit edilmemiş bilgilere göre aslında işin farklı boyutlarının da olabileceğini gösteriyor. Örneğin bir iddiaya göre aslında bu bombayı uçağa, Mısır Hava Kuvvetleri İstihbaratı yerleştirdi ve bunun amacı uçağı Türkiye hava sahasında infilak ettirmekti. Böylece Türkiye`nin imajının zedelenmesi hedefleniyordu. Fakat nasıl olduysa uçak Sina`da düştü. Bu da tabi senaryonun bozulmasına sebep oldu. Sisi`nin imajını fena halde etkiledi. Bu konuda teyit edilmemiş bir sürü senaryo var. Fakat şu anda durum tamamen Sisi`nin aleyhine dönmüş durumda.

ÜLKENİN BİRÇOK YERİNDE GÜVENLİK ZAAFI VAR

Peki, bu uçağın düşürülmesinin ne gibi sonuçları oldu?

Bu uçağın düşürülmesinin dışarıda çok ciddi sonuçları oldu. Güvenlik sorununun sade Sina`yla sınırlı olmadığı aslında bölgenin birçok güvenlik sorunu yaşadığı sonucunu gün yüzüne çıkardı. Havaalanı ki en hassas yerler. Buraların da güvenlik zaafının da olduğunu ortaya çıkardı bu olay. Yani Sisi açısından da son derece büyük bir olumsuz etkisi oldu, güvenliği sarsıldı. Eğer havaalanının güvenliği sağlanamıyorsa nerenin güvenliği sağlanabilir? Kaldı ki havaalanları ülkenin içeriye bakan yönleridir. Ama bizim aldığımız duyumlara göre havaalanlarında büyük güvenlik zaafları var. Çünkü rüşvet var, isteyen istediği gibi girebiliyor. Bunun gibi iddialar ortalıkta dolaşıyor. Yani durum son derece olumsuz.

UÇAĞIN DÜŞÜRÜLMESİ CUNTA YÖNETİMİNE MİLYAR DOLARLAR KAYBETTİRDİ

Sayın İmad Sabır, bu olayın dış boyut itibarıyla Putin-Sisi ilişkisini nasıl etkiledi? Bir de İngiltere, Rusya, Türkiye ve daha birçok ülke Mısır`a uçuşlarını durdurdu ve vatandaşlarını da çekti. Tabi bu durum, Mısır`a yabancı turistin girişini de engellemiş oldu. Zaten ekonomik krizle boğuşan ülkenin durumu daha bir kötüye gidecek. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Tabi Rusya baştan beri Sisi`ye yakın durmaya çalışıyor. Ama bu olay Sisi`yle Putin arasındaki yakınlığı da olumsuz etkiledi. Çünkü Rusya bütün vatandaşlarını, turistlerini Mısır`dan çekti. Rus turistler Mısır için bir nevi hayat damarı. Çünkü toplam turistler içindeki sayıları yaklaşık yüzde 30 civarında ve bu da 5-10 milyar dolara tekabül ediyor. Bu da Mısır ekonomisi için ciddi bir sorun. Ayrıca psikolojik ve güvenlik boyutu ayrı. Turizm Mısır için önemli gelir kaynağı. Ama bu kış sezonunun başlamasıyla birlikte meydana gelen bu hadise tabi ki Mısır ekonomisini fena halde vurdu. Yani güvenlik boyutuyla sadece turizm değil diğer sektörleri de çok ciddi vurmuş oldu.

HAKKIMDA VERİLMİŞ İDAM KARARI VAR

Bir de Sisi`nin İngiltere temasları vardı. Bu temasların birinde İhvan hareketinin Mısır`ın bir parçası olduğuna yönelik açıklamaları oldu. Bu açıklamalara dair neler söylersiniz?

Bu açıklamalara itibar etmemek lazım. Mısır`da çok ciddi insan hakları ihlalleri var. Sisi dışarıya çıkarken oluşabilecek baskıları hafifletmek için böyle açıklamalar yapıyor. Ama öte taraftan ülke içinde her türlü zulüm yapılıyor. Ben mesela, milletvekiliyim ve Mısır`ın tanınmış işadamlarından biriyim ama şu anda ülke dışındayım ve hakkımda idam cezası verilmiş. Şu anda cezaevlerinde yaklaşık 170 milletvekili var ve bunların 40 tanesine idam cezası verilmiş. Eski Meclis Başkanı Saad Ketadne şu anda idam cezasıyla yargılanıyor. Bu konuda Sisi`nin dışarıda yaptığı bir manevradır ama bu açıklamayı ciddi bulmuyoruz. Ayrıca Sisi`nin İngiltere`deyken İngiltere`nin vatandaşlarını geri çekme çağrısı yapması ve uçak seferlerini iptal etmesi de ona büyük bir darbe oldu. İtibarını bozdu. Yani Sisi, dış gezilerle imajını düzeltmeye çalışırken bu tür haberler ve olaylar bu gezileri etkisiz hale getiriyor. Ayrıca meşruiyet sorunundan kurtulamayan bir imaj veriyor. Darbenin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Sisi hala meşruiyet sorunu yaşıyorsa demek ki Sisi gerçekten başarısız olmuştur ve başarısız olmaya devam edecektir.

SUBAYLAR SİSİ YÖNETİMİNE SON VERMEK İÇİN FIRSAT KOLLUYOR

Sayın İmad Sabır, basın üzerinden aldığımız bazı bilgiler var. Mısır`da bazı subayların darbe girişiminde bulunduğu haberleri yer aldı medyada. Sizin bu konuyla ilgili bilginiz var mı?

Tabi ki biz, ordu içinde çok ciddi bir şekilde bir rahatsızlığın olduğunu biliyoruz. Bu konuda hemen hemen kesin bilgiler var yanımızda. Ve bu fırsatını kollayan subayların da olduğunu biliyoruz. Yani ordu içinde artık Sisi cuntasından rahatsız olan ve bunu belki gizleyemeyen subaylar var. Bunlar fırsatını bulursa Sisi`nin yönetimine son verebilirler.

 

SUUDİ YÖNETİMİNİN İHVAN TAVRINDA DEĞİŞİM VAR…

Bir de Suudi meselesi var. Suudi yönetiminin bir süredir Sisi`ye baskı yaptığı, İhvan`la barışması, çözüm bulması noktasında/yönünde girişimlerde bulunduğu belirtiliyor. Ne dersiniz?

Evet Suudi`nin böyle bir talebi var. Çünkü Suudi şu anda zor bir durumda. Ama bizim bunu henüz pratikte yaşadığımızı söyleyemeyiz. Tamamen bizimle ilişkileri düzelmiş değil. Ama İhvan`ın Yemen, Suriye ve Libya kolu üzerinden Suudiler ilişki kuruyor bizimle. Bu da tabi ki iyi bir gelişme. Suudilerin, İhvan Cemaati`nin Mısır`daki ana merkeziyle biraz çekinceleri olsa da en azından diğer ülkelerdeki kollarıyla ilişki kurmaları da haliyle bizim açımızdan olumlu bir gelişmedir ve elimizi güçlendiriyor.

MISIR`IN ALT YAPISI BOZUK, SEL DE VURUNCA…

Geçtiğimiz günlerde İskenderiye şehrinde sel meydana geldi. Şehirde alt yapı sorunları vardı. Büyük mağduriyetler yaşandı. Halkın tepkileri vardı. Bu olayı nasıl yorumluyorsunuz?

Tabi ki sel, Mısır`ın alt yapısının bozuk olduğunu ortaya koyuyor. Her olumsuzluk gibi Mısır`ın alt yapı sorunu da var maalesef. Sel olayıyla mısır halkında çok önemli bir oranda rahatsızlık oldu. Hatta bu rahatsızlığı dile getiren bazı medya kuruluşlarına da baskılar yapıldı, bazı işadamları gözaltına alındı. Örneğin Mısır El Yevm`in sahibi Salih Diyap gözaltına alındı. Yani bu tür ciddi şeyler var gizlemeye çalışıyorlar.

SEÇİMDEN ÇIKAN SONUÇ BİZ MISIRLILARI VE TÜM İSLÂM ÂLEMİNİ SEVİNDİRDİ

Türkiye`deki yapılan seçim ve çıkan sonuç siz Mısırlıları nasıl etkiledi?

Türkiye`deki seçimler çok olumlu etkiledi. En başta ben mesela; Mısır`ın tanınmış işadamıyım ve bütün malvarlığıma tedbir konulmuş, milletvekiliyim ayrıca ve idam cezasına çarptırıldım. Ben Türkiye`deki seçim sonuçlarıyla doğrudan ilgili biriyim. Çünkü seçim sonuçlarına göre durumum belirsiz bir hale gelebilirdi. Ancak seçimden çıkan sonuç o gün beni hayatımda en çok sevindiren gecelerden biri oldu. Eminim benim durumumda olan onbinlerce insan var. Çünkü Türkiye şu anda İslâm âleminin birçok ülkesinden gelen insanlara ev sahipliği yapıyor. Bu da tabi önemli bir olay. Ayrıca diğer mücadele eden halklar açısından da olumlu bir psikolojik durum oluşturuyor.

İHVAN TOPARLANDI, DIŞARIDAN DEĞİL ARTIK MISIR`DAN YÖNETİLİYOR

Peki şu an İhvan Hareketi`nin son durumu nasıl?

İhvan`ın durumu şu an çok iyi. Daha önce varolan bazı görüş ayrılıkları vardı, bu son gelişmeler de İhvan`ın psikolojik durumunu da çok düzeltti. Ayrıca İhvan`ın içindeki görüş ayrılıklarını kaldırdı. Tamamen bir birlik oluştu ve şu anda sistemini daha da etkin hale getirdi. Örneğin İhvan hareketi, şu an Mısır içerisinden yönetiliyor, artık dışarıdan yönetilmiyor. Dışarıdaki bütün birimler Mısır`daki ana merkeze bağlı. Şu anda Mısır`ın içinde İhvan yönetimi tamamen işbaşındadır ve tam bir ittifak ve tam bir dayanışma içinde hareket etmektedir. Daha önce İhvan`ın içinde bazı sıkıntılar oldu ama hamdolsun şu anda bu sıkıntılar tamamen atlatıldı.

DARBECİLERİN MORALİ SON DERECE BOZUK

Hareket içerisindeki ihtilafların giderilmesi, İhvan`ın doğru bir strateji takip ettiğini ve bu minvalde devam edeceği izlenimini de veriyor, doğru mu? 

Elbette. Mesela İhvan`ın barışçıl yollarla silah kullanmamaya yönelik bir direnişi esas alıyordu ve gelişmeler aslında bu yöntemin kesinlikle hiç de yabana atılmayacak bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Ama bu şu demek değildir, yani ihvan barışçıl derken pasifize olacak anlamında değildir. Biz pasifize olmakla barışçıl olmayı, yani silah kullanmamayı ayırmalıyız. İhvan, ben silah kullanmayacağım dediğinde yani biz bunu pasifize olduğu şeklinde anlamamalıyız. Nitekim ihvan direnmeye devam ediyor ve İhvan`la birlikte Mısır devrimine gönül veren özgürlükçü devrimci gruplar İhvan`la birlikte hareket etmeye devam ediyor. O bakımdan psikolojik durum olarak şu anda İhvan çok üstün durumda ve darbecilerin morali son derece bozuk.

Sayın Muhammed İmad Sabır, verdiğiniz bu çok değerli bilgiler için teşekkür ediyoruz.

Ben teşekkür ediyorum.

Bu haberler de ilginizi çekebilir