• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Karaciğer yağlanması deyip geçmeyin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Abdullah Ülkü, karaciğer yetmezliğinin en önemli nedenleri arasında hepatit B, C ile alkole bağlı kronik karaciğer hastalıklarının gösterildiğini belirtti.

Ülkü, viral hepatitlerin siroz gelişiminde ön planda olduğu görülürken son zamanlarda karaciğer yağlanmasına bağlı siroz gelişiminde çok önemli artışlar yaşandığına dikkati çekti.  Karaciğer yağlanmasının başlıca nedenleri arasında obezitenin ve dengesiz beslenmenin sayılabileceğinin altını çizen Ülkü, karaciğer yağlanmasında karaciğerde yağ depolanması oluştuğunu dile getirdi.

Obezite en önemli neden

Günümüzde beslenme alışkanlarının değişmesiyle birlikte egzersizden uzak bir yaşam ile beraber insanların hareketsiz kaldığına değinen Ülkü, bu durumun beraberinde karaciğerde yağlanmayı getirdiğini söyledi. Ülkü, önüne geçilememesi halinde hastanın doğrudan karaciğer nakli ile karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Karaciğer yağlanmasını önlemek için obeziteden kaçınılmasını ve düzenli egzersiz yapılmasını öneren Ülkü, egzersizin cilt altında ve karaciğerdeki toplam yağ miktarını azalttığını ve böylece metabolizmayı düzenlediğini belirtti. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir