• DOLAR 32.569
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2434.873
  • ...
SON DAKİKA
14 Kasım: Dünya Diyabet Günü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uz Dr. Saffet Yavuz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Ebeveynlere seslenen Yavuz, “Çocuklarımızı Diyabet ve obeziteden korumalıyız.” dedi.

Her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır

Yavuz konuşmasının devamında, “Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır.  Ülkemizde ve ilimizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir. Ülkemizde 1997-1998 yıllarında yapılan Türkiye Diyabet Epidemiyoloji (TURDEP-I) çalışması sonuçlarına göre tip 2 diyabet prevalansı yüzde 7.2, bozulmuş? glukoz toleransı (BGT) sıklığı ise yüzde 6.7 olarak bulunmuştur.  Zamanda yayımlanan TURDEP-II çalışmasında ise ülke genelinde 20 yas? üzerinde 26 bin 499 kişi incelenmiş? ve tip 2 diyabet sıklığının geçen yıllarda önemli derecede arttığı ve yüzde13.7’ye vardığı görülmüştür. Bakanlığımız tarafından daha önce hazırlanmış? olan ‘Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı 2010-2014’ ülkemizde diyabet ile ilişkili farkındalık çalışmaları için yol gösterici olmuş? ve başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Sağlık Bakanlığı 2013-2017 Stratejik Planı ve Türkiye Sağlıklım Beslenme ve Hareketli Hayat 2014-2017 Programı’nı destekleyecek olan Türkiye Diyabet Programı 2015-2020 şu anda uygulanmaktadır.” Dedi.

Ailelere uyarı

“Geleceğimizi korumak çocuklarımızı korumakla mümkündür.” diyen Yavuz, “Çocuklarımıza sağlıklı beslenme ve hareket etmeği öğretmeli bunun içinde yetişkinler olarak örnek olmalıyız. Ailede şeker hastası varsa mutlaka aile hekimimize başvurup şeker hastalığı ile ilgili tetkikleri yaptırmalıyız.” dedi.

Yavuz son olarak; Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yarışma, etkinlik ve eğitimlerle farkındalık yaratmaya çalışmaları sözlerine ekledi.

14 Kasım: Dünya Diyabet Günü

1921 yılında insülini bularak diabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig'in doğum yıl dönümü anısına, her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü düzenlenerek, çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 1991 yılından beri düzenlenen Dünya Diyabet Günü'ne dünyanın 125 ülkesinden, Uluslararası Diyabet Fedarasyonu üyesi 150'yi aşkın kuruluş katılmaktadır. Diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği organ tahribatları açısından halkı aydınlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ülkemizde diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli bir yer tutmaktadır. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir