• DOLAR 32.376
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2325.865
  • ...
Kızılhaç Sözcüsü: “İşgalcinin Filistin Evlerini Yıkması Toplu Cezalandırmadır”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası Kızılhaç Örgütü`nün Gazze sözcüsü Suheyr Zekut, işgal rejiminin son dönemde eylem yapan Filistinlilerin evlerini yıkma kararının toplu cezalandırma olduğunu belirterek, böyle bir cezanın uluslararası hukuk ve kanunlara göre yasak olduğunu söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi`nin kendisiyle yaptığı röportajda önemli açıklamalarda bulunan Zekut, Ekim ayı içinde Batı Yaka ve Kudüs`te 3600 ihlal tespit ettiklerini ve bunun için adımlar attıklarını ifade etti.

Sahada çalıştıklarını ve kapalı ortamlarda yaptıkları görüşme ve sürdürdükleri diyaloglarda işgalcinin hukuksuz uygulamalarına karşı seslerini yükselttiklerini, işgalciye uluslararası insan hakları kanunlarına uyması uyarısında bulunduklarını kaydetti.

Gerçek mermi

Siyonist işgal güçlerinin sokak ortasında yaptıkları ve giderek de artırdıkları infazlara değinen Kızılhaç Gazze temsilcisi Zekut, karşı karşıya oldukları insanların silahsız olduklarını hatırlatarak işgal güçlerinden gerçek mermi kullanmamalarını istedi.

Zekut işgal rejimindeki yetkililerle yaptıkları görüşmelerde sürekli bu konuyu gündeme getirdiklerini ve silah kullanmalarının doğru olmadığını ifade ettiklerini söyledi.

Filistinlilerin yaşadıkları sıkıntıları uluslararası toplantılara ve kamuoyuna taşımada insani diplomasinin önem taşıdığını belirten Zekut, kendilerinin de katıldıkları toplantılarda bunu dile getirdiklerini hatırlattı.

Gazetecilerin hedef alınmasının da uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten Zekut, kıyafetinden gazeteci olduğu belli olan bir şahsın hedef alınmasının hukuk ihlali olduğunu ifade etti.

Gazze şeridi

Gazze`deki insanlık dramına da değinen Kızılhaç sözcüsü şunları söyledi:

Gazzeliler büyük yük yüklendiler. Son Gazze savaşından sonra sıkıntıları artan bu halk çok büyük bedeller ödedi. Savaştan sonra hayat buradaki insanlar için kolay olmadı tabi. Savaştan sonra geçen 1,5 yıllık bir süreden bahsediyoruz. Bu süreye rağmen imar henüz gereken düzeyde başlamadı. Başlayan yerlerde ise ağır aksak yürüyor. Bölgeye mal ve insan girişine getirilen sınırlamalarla sınır kapılarını kapatmalar buradaki insanların hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Dolayasıyla biz Kızılhaç olarak bütün sınırlamaların kaldırılmasını, mal ve inşaat malzemesinin geçişine izin verilmesini talep ediyoruz. Bu konuda getirilen bütün sınırlamaların kaldırılmasını istiyoruz.

Zekut, Gazze halkının bunların yanında elektrik, ilaç, yakıt, su, alt yapı ve maaş gibi çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Yardım programları

Kızılhaç Örgütünün devletler gibi sorunları çözmesinin mümkün olmadığını hatırlatarak, her şeye rağmen bir dizi programla yardım etmeye çalıştıklarını söyledi.

Şu anda tarım projesi kapsamında 10 bin dönümlük bir proje yürüttüklerini ve bununla sebze meyve yetiştiriciliğine öncülük etmek istediklerini belirtti.

Birçok kuruluş gibi Kızılhaç Örgütünün de bütçe sıkıntısı çektiğine dikkat çeken Zekut, buna rağmen işgal altındaki Filistin topraklarına ayrılan bütçenin 2015 ve 2016 yıllarında etkilenmeyeceğini ifade etti.

Zekut verdiği bilginin devamında, daha önceki bütçeyi koruduklarını, yılda 50 milyon dolar olan bütçenin daha çok yardım ve korumaya ayrıldığını ve bunu Batı Yaka ile Gazze`de harcadıklarını kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir