• DOLAR 32.331
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2299.603
  • ...
Rusya`nın Esed planı basına sızdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sekiz öneriden oluşturulan taslağı ele geçiren Reuters ve Associated Press (AP) haber ajansları, Rusya'nın öngörülen seçimlerde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın aday olmasını göz ardı etmediğini yazdı. 

Belgede, "Suriye'de seçimle başa gelecek cumhurbaşkanı, silahlı kuvvetlere başkomutan olacak, özel hizmetler ve dış politikanın kontrolünü elinde bulunduracak" dendi.

Reuters'ın haberine göre; Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, belgenin Viyana'da Rusya'nın Suriye'ye dair sunacağı teklif taslağı olduğu iddialarını reddetti.

AP'ye konuşan Rusya'nın BM Büyükelçisi Vladimir Safronkov ise belgenin sızmış olmasından duyduğu rahatsızlığı ifade edip, "Bu bizim görüşümüz, bizim önerimiz" dedi.

Safronkov, "Tabii diğer tarafların da önerilerine açığız. Bu yalnızca Rusların katkısı, tarafların, hükümet ve muhalefetin, nasıl bir arada çalışabileceklerine dair bir siyasi süreç" diye konuştu.

Belgede, önerilen 18 aylık anayasal reform sürecinde oluşturulacak anayasa komisyonuna ise Devlet Başkanı Esad'ın önderlik etmemesi, onun yerine tüm tarafların kabul edeceği bir adayla sürecin idare etmesi gerektiği belirtildi. Fakat süreç boyunca Esad'ın iktidarda kalıp kalmayacağına dair herhangi bir ifade yer almadı.

Viyana'da Cumartesi günü düzenlenecek görüşmelere de Suriyeli muhalif grupların katılması gerektiği kaydedildi.

'Muhaliflerden heyet oluşturulsun'

Belgede, BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya da Suriye hükümeti ile 'muhalif gruplardan oluşan birleşik bir heyet' arasında, Cenevre'de 2012 yılında varılan ve Suriye'de geçiş hükümeti oluşturulmasını öngören anlaşma temelinde bir siyasi süreç başlatması çağrısı yapıldı.

Belgede şu ifadeler yer aldı: "(Muhalif gruplar) teröristlerin Suriye'de iktidara gelmesine engel olunması ve Suriye'de egemenlik, toprak bütünlüğü ve siyasi bağımsızlık sağlanması, ayrıca devletin laik, demokratik yapısının korunması amacını paylaşmalı."

Reuters haber ajansına konuşan Batılı bir diplomat, Rusya'nın taslak önerisinin Esad'a karşı çıkan ülkeler tarafından kabul edilmesinin zor olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Moskova'nın Viyana'da iki ana meseleye odaklanacağını belirtip "Birincisi, Suriye'de ve bölgede kimin terörist olarak görüleceğinin sistematikleşmesi ve anlaşılması, ikincisi de Suriyeli muhalifler arasından Şam'la müzakereler yürütebileceklerin bir listesinin oluşturulması.

Bizim Viyana görüşmelerindeki hazırlıklarımız 30 Ekim'de benimsenen belge temelindedir" diye konuştu.

Belge, BM Güvenlik Konseyi'ne de IŞİD'in 'terör örgütü' listesine alınması çağrısında bulunuyor.

Kaynak: BBC

Bu haberler de ilginizi çekebilir