• DOLAR 32.422
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2326.117
  • ...
Taşeron işçilerin gözü kulağı yeni hükümette
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakanlar Kurulu, taşeron şirket üzerinden kamuda çalışan işçilerin mesleklerine göre asıl işi mi yoksa yardımcı işi mi yaptıklarına karar verecek. Yaptığı iş asıl işler listesinde yer alanlar, kadroya alınma yolunda önemli bir adım atacak.

Seçimden önce taşeron işçilere kadro vaadinde bulunan AK Parti'nin seçim galibiyetinin ardından, taşeron işçilerin gözü yeni kurulacak hükümete çevrildi.

Yeni Bakanlar Kurulunun asıl iş ve yardımcı işlerin neler olduğunu listeler halinde belirlemesinin ardından, asıl iş sınıfında olanlar kadroya alınma yolunda önemli bir aşamayı geride bırakmış olacak.

Geçen yıl yasalaşan 6552 sayılı Torba Kanun'da, kamudaki taşeron işçilerden hangilerinin asıl işi, hangilerinin yardımcı işi yaptığını belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmişti.

"Bakanlar Kurulu, danışarak karar versin"

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşeron işçiliğin çalışma hayatının en önemli sorunlarının başında geldiğini belirterek, bu sorunun 800 bine yakın çalışanı direkt ilgilendirdiğini söyledi.

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınacak olmasının taşeron işçi sorununu ortadan kaldırmasını ümit ettiklerini dile getiren Atalay, "Bakanlar Kurulu hangi işlerin asıl iş hangi işlerin yardımcı iş olduğuna, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi sendikaları ve çalışma hayatı alanında uzman akademisyenlerden oluşan bir komisyona danışarak karar vermeli. Asıl işler listesi geniş tutulmalı. Kadro konusunda kamuoyunda oluşan umutları hayal kırıklığına dönüştürmemeli. Bana göre yemek yapımı ile park ve bahçelerin bakımı dışında her şey asıl işe giriyor" dedi.

Atalay, kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasının ardından bu statüyle yeni istihdamların önünün kesilmesi gerektiğini belirterek, kadrolu istihdamı esas aldıklarını, kamuda yeni statülerin türetilmesine karşı olduklarını söyledi.

Arslan: "Tüm taşeronların kadroya alınmasını istiyoruz"

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da kamudaki taşeron işçi sorununun ortadan kaldırılması için büyük çaba harcadıklarını, taşeron işçilerin sendikalara üyeliğinin önünü açtıklarını söyledi.

Konfederasyonlarına üye işçilerin yarısının kamudaki taşeron işçilerden oluştuğuna dikkati çeken Arslan, şöyle konuştu:

"Kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınacak olması uzun zamandır başta gelen taleplerimiz arasındaydı. Tabii burada asıl veya yardımcı iş ayrımı karşımıza çıkıyor. Biz tüm taşeron işçilerin kadroya alınmasını istiyoruz. Bunun mümkün olmaması halinde, kadroların mutlaka sosyal tarafların görüşü alınarak ve İş Kanunu'ndaki kriterlere uyularak hazırlanması gerekiyor."

Arslan, taşeron işçilerin kadroya alınmasının yanında, mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzatılması, bunların kadroya geçirilmesi ve 4/C statüsünde çalışanların kadro belirsizliğinin ortadan kaldırmasının da talepleri arasında olduğunu kaydetti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir