• DOLAR 32.609
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2496.512
  • ...
Kudüs Müslüman ziyaretçileri bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Müslümanların ilk kıblesi, 3 kutsal mescidinden biri ve Hz Muhammed (sav)'in miraca çıktığı mekân Mescid-i Aksa, 1967'den beri işgal altında. Manevi değeri çok büyük bu kutsal mekanı, ümmetin emaneti Mescid-i Aksa'yı korumak için Filistinli Müslümanlar ellerinden geleni yapıyorlar.

Mescid-i Aksa, terör rejimi İsraillilerin her türlü baskı ve zulmüne rağmen dimdik ayakta kendisini ziyaret edecek Müslümanları bekliyor.

Mekke ve Medine'ye yapılan umre ziyaretleri ile gelişen inanç turizminde Kudüs de iyiden iyiye kendini göstermeye başladı. Bütün semavi dinlerin de mukaddes olarak gördükleri Kudüs, Müslümanlar için Mescid-i Haram'dan sonra ikinci kutsal belde olmasının yanı sıra Hristiyanlar için de hac merkezi konumunda.

Son 5 yıldır dünyanın çeşitli bölgelerinden Kudüs'e yapılan turistik turlarda artış gözlenirken Kudüs'teki Müslümanlar bu sayının daha da artmasını istiyor.

Yılda 3 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor

İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) konuşan Mescid-i Aksa SorumlusuMuhammed Emir, yılda ortalama 3 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Muhammed Emir bu ziyaretçilerden sadece 100 bininin Müslüman olduğunu ve en fazla ilgiyi ise yılda ortalama 50 bin kişi ile Türkiye'den gelen Müslümanların oluşturduğunu söyledi. Emir; Malezya, Endonezya, Singapur, Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Avrupa ülkelerinden de Kudüs'ü ziyaret eden binlerce Müslüman olduğunu sözlerine ekledi.

“Müslümanlar görevini yapmalı”

Tek ümitlerinin Türkiye`den gelen misafirler olduğunu kaydeden Emir, Türkiyeli Müslümanlara seslenerek, “Lütfen Mescid-i Aksa`yı yalnız bırakmayın. Eğer siz buralara sahip çıkmazsanız kim sahip çıkacak. Görevinizi yapın. Yahudiler buradan gitsinler. Artık yerer, dayanamıyoruz. Bu alçaklık ve zillet için yaşamımıza devam ettirmemiz çok zor.” diye konuştu.

“Mescid-i Aksa`da 700 kişilik bir ekiple çalışıyoruz”

Mescid-i Aksa`da 700 kişilik bir ekiple hizmet verdiklerini kaydeden Emir, ancak rahat çalışamadıklarını aktardı. İsrail`in restorasyonu izin vermediğini belirten Emir, bunun yanında 40 yaşındaki Filistinlilerin Mescid-i Aksa`ya girişlerinin engellendiğini söyledi.

Öncelikli ziyaret mekânları

Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinden Kudüs'e gelen ziyaretçiler Kudüs, Beytü'l Makdis, Mescid-i Aksa, Burak Mescit'i gibi İslam aleminin önemli merkezlerini ziyaret ediyorlar. Hristiyanlar Kudüs'teki kutsal mekânları olan Kıyamet Kilisesi ve Çok Milletler Kilisesi'ne giderken, daha çok İsrail dışından gelen Yahudiler ise soluğu Ağlama Duvarı'nda alıyorlar. Aynı turlar çerçevesinde Hazreti İbrahim'in kabrinin bulunduğu El-Halil Kenti'nin yanı sıra Beyt'ül Lahm, Eriha, Tel Aviv ve Lut kavminin yok olduğu Ölü Deniz ile Osmanlı eserlerinin hala dimdik ayakta durduğu Yafa şehrini de görmek mümkün.

Müslümanlar Doğu Kudüs'te konaklıyor

Türkiye'den ve diğer Müslüman ülkelerden gelen ziyaretçiler öncelikle Mescid-i Aksa'ya yürüme mesafesinde olması ve helal gıda gibi konular sebebiyle Doğu Kudüs'te bulunan otelleri tercih ediyor. Doğu Kudüs'te yer alan otel sahiplerinin Filistinli veya Ürdünlü Müslüman işletmeciler olması da ziyaretçilerin tercih sebeplerinden.

Kudüs'ün kalbinde Yahudi zulmü

Dört bir yanı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan surlarla çevrili olan bu kutsal toprakların kalbinde ise Peygamber Efendimizin Miraç mucizesine ev sahipliği yapan Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa yer alıyor. Son dönemde yazılı ve görsel medyada yer alan haberlerde Mescid-i Aksa ile çevresinde çıkan olaylar ve güvenlik önlemleri ziyaretçileri tedirgin ediyor. Her köşede karşılaşılan İsrail askerleri ve polisleri ziyaretçilere varlıkları ile dahi psikolojik rahatsızlık veriyorlar. Belli aralıklarla Mescid-i Aksa'ya sadece kadın, çocuk ve 50 yaş üstü erkeleri alan Yahudiler, bu uygulama ile Müslümanlara “Sizin sadece savunmasız olanlarınızı bu kutsal bölgeye alırız" demek istiyorlar. Ziyaretçiler en çok Mescid-i Aksa ve Kudüs giriş kapılarında bulunan güvenlik noktalarındaki İsrailli polislerden rahatsız oluyor.

İsrail'in Kudüs'ü Müslümansız bırakma projesi

Yahudi yerleşim yerlerinde kentleşme konusunda belirli bir düzen kurulmuşken, Müslüman mahalleleri de bir o kadar yatırım ve bakımdan uzakta. Kudüs'ün taştan inşa edilen muazzam yapıları içerisindeki büyüleyici havası, Yahudi yönetiminde olan belediyenin çöp yığınlarını özellikle kaldırmaması ile gölgeleniyor. Belediye hizmeti alamayan Müslüman mahallesindeki esnaf ise iş yerlerinin önlerini ve bulundukları sokakların çevre temizliğini kendileri yapıyor.

Yahudilere ait olan belediyeler şehirleşme bahanesiyle Filistinlileri yerlerinden etmeye de çalışıyor. Özellikle Ağlama Duvarı çevresindeki evlerin yüksek fiyatlara Filistinlilerin ellerinden alınmak istenmesi, İsrail'in Müslüman nüfusu Kudüs'ten çıkarmak için başvurduğu yöntemlerden birisi. Ağlama Duvarı'nı gören bir evde oturmak Yahudiler için cenneti kazanmış olmanın en kolay yollarından biri. Ağlama Duvarını gören 9 metrekarelik bir oda, 1 milyon dolara alıcı buluyor. Duvarı gören cephede bulunan birçok ev zamanında satılsa ve ya zorla el konulsa da birçok Müslüman ailenin, kendilerine teklif edilen 100 milyon doların üzerindeki teklifleri bile geri çevirmesi dikkat çekiyor.

Filistinliler, özellikle Türkiyeli Müslümanları misafir etmek istiyorlar

Kudüslü Müslümanlar, Türkiye'den gelen Müslümanları, maddi yardım dışında, manevi destek anlamında da yanlarında görmek istediklerini vurguluyorlar. Son dönemde Filistin halkının ve Filistin davasının en büyük destekçisi konumunda olan Türkiye halkını ülkelerinde misafir etmek istediklerini her fırsatta dile getiren Filistinliler, hemen her yerde Türkiyeli Müslümanlar lehine sözler sarf ediyorlar.

Kudüs'te gördükleri her yabancı Müslümanın Filistinlilerin zalim İsrail'e karşı daha güçlü durmasını sağladığını söyleyen Filistinlilerden Ahmet Taha, “Ne olur buraya gelin. Çocuklarınızı da getirin, Aksa'nın bahçesinde oynasınlar. Siz gelmezseniz İsrail mescidimizi elimizden alacak. Bize para göndermeyin. Siz buraya gelirseniz biz aç olsak da var oluruz. Siz burada olduğunuz sürede İsrail bize zulüm yapmıyor. Varlığınızla bize destek oluyorsunuz. Sizler bu toprakların esas sahiplerisiniz. Batı dünyasının buradaki Hristiyanlara sahip çıktıkları gibi bizler de Müslüman kardeşlerimizin özellikle de Türkiyeli kardeşlerimizin bizlere sahip çıkmasını, bizleri ziyaret etmelerini bekliyoruz.” dedi.   (M. Salih Keskin - İLKHA)








































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir