• DOLAR 32.593
  • EURO 34.859
  • ALTIN 2508.273
  • ...
Tatvan`da tarihi Ayasofya cami restore edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Tatvan'a bağlı Çekmece (Şahmiran) köyünde bulunan 1515 yıllık tarihi Ayasofya cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarıldı. Daha önce kilise olarak kullanıldığı bilinen Ayasofya, köy halkı tarafından camiye çevrilerek ibadete açılmış.

Tarihi hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte M.S. 500 yıllarında yapıldığı belirtilen caminin içinde bulunan bir taşın üzerinde yazılan (M.S. 500) tarihinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı ise bilinmiyor. Daha önce kilise olarak kullanılan tarihi yapı yaklaşık 50 yıl önce köy halkı tarafından camiye çevrilmiş.

Cami içindeki duvar ve direklerde birçok haç işaretleri ve Hıristiyan inancına göre doğan çocukların vaftiz edildiği “Vaftizhane” bulunuyor.

Yapılan restorasyon hakkında bilgi veren Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Sait Sancar, tarihi dokusunun bozulmaması ve camiyi korumaya alınması için gerekli tüm restorasyon çalışmalarını bitirme aşamasına getirdiklerini belirtti.

Ayasofya`nın tarihi hakkında bilgi veren 15 yıllık köy imamı Kıyasettin Erişkin, Ayasofya caminin kilise olarak yapıldığını belirterek yapının camiye çevrilerek ayakta kalmasının sağlandığını söyledi.

Ayasofya'nın inşa yapılma tarihinin tam olarak bilinmediğini belirten Erişkin, "Yaklaşık olarak 50 yıldır köylüler tarafından camiye çevrilmiş. Eğer bu kilise camiye çevrilmeseydi şuan yok olmuş bir yapı olacaktı. Yaklaşık 3 yıldır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu devam ediyordu. Şimdi restorasyon çalışması tamamlanarak ibadete açıldı. Sadece biraz çevre düzenlenmesi ve ufak tefek işler kaldı.” diye konuştu.   (Şükrü Tontaş - İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir