• DOLAR 32.593
  • EURO 34.882
  • ALTIN 2498.663
  • ...
"Kısa boy ve çarpık bacak artık kader değil"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çarpık bacak uzuv bozukluklarının yaşam kalitesini düşürdüğünü, her iki sorununda dünyada ve Türkiye`de uygulanan cerrahi yöntemlerle tedavi edilebildiğini ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Arslan, Kısa boy ve çarpık bacağın artık kader olmayacağını söyledi.

Boy uzatma ve uzuv düzeltme ameliyatları hakkında bilgi veren Memorial Dicle Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü`nden Prof. Dr. Hüseyin Arslan, distraksiyon ostegenezi yöntemi ile boyun uzatılabileceğini ve çarpık bacakların düzeltilebileceğine dikkat çekti.

“Boy uzatılabilir, çarpık bacak düzeltilebilir”

Distraksiyon ostegenezi yönteminin kol ve bacak kemiklerinin uzatılmasında da kullanıldığını söyleyen Arslan, “Distraksiyon ostegenezi yöntemi aşamalı traksiyon tekniğiyle birbirinden dereceli olarak ayrılan kemik bölümleri arasında meydana gelen yeni kemik oluşumuna ait doğal bir olayı ifade etmektedir. Bu yöntem yüz ve el kemikleri dahil vücudun her yerinde uygulanabilmektedir.” dedi.  

“Genç hastalar için uygun bir yöntem”

Distraksiyon ostegenezi yönteminde başka bir alandan kemik alınmasına veya sentetik kemik parçalarına ihtiyaç duyulmadığına ve kolaylıkla uygulanabildiğine dikkat çeken Arslan, “Bu yöntem hastaya ek bir cerrahi yük de getirmemektedir. İşlem ile tamamen normale yakın ve sağlıklı bir kemik yapısı elde edilebilmektedir. Enfeksiyon riski düşük olan bu yöntemle, mevcut enfeksiyonlar da kontrol altına alınabilmektedir. Yöntem aşama aşama uygulandığı için çevre yumuşak dokularda uyum sorunu da görülmemektedir. Özellikle genç hastalar için çok uygun bir tedavi olan distraksiyon ostegenezi, estetik ve fonksiyonel özellikleri ile dikkat çekmektedir. ifadelerini kullandı.

“Ameliyat hastanın durumuna göre planlanmalı”

Distraksiyon ostegenezi 3-4 yaşından itibaren uygulanabileceğini belirten Arslan, “Boy uzatmak için tercih edilecekse kaç operasyon yapılacağı, beklenen veya hesaplanan kısalık miktarına göre belirlenmelidir. Hesaplanan kısalık miktarı fazla olan hastalarda boy uzatma 10 yaş öncesi ve sonrasında iki aşamada yapılır.” sözlerini kaydetti.

“Tedavi süreci uzayabilir”

Boy uzatma ve uzuv düzeltme tedavilerinde sıkça kullanılan distraksiyon ostegenezinin birçok avantajına rağmen, birtakım ek sorunları da beraberinde getirebildiğine işaret eden Arslan, şöyle konuştu: "Özellikle 7-8 santimden fazla boy uzatmalarda kaynama yokluğu, eklem sorunları ve nörolojik problemlerle karşılaşılabilmektedir. Bunun yanı sıra süreç isteyen bir tedavi yöntemidir. Her bir santim kısalık için ortalama 40-45 gün gerekebilir. Örneğin; 6 santim kısalığı olan bir hastanın tedavisi yaklaşık 7-8 ay sürebilmektedir. Bu nedenle tedavinin yalnızca kozmetik amaçla yapılmaması önerilmektedir. Boy kısalığı olan hastalarda ise sadece doğru bilgilendirme ve psikiyatri uzmanından yardım alarak yapılmalıdır." (Yunus Sırat - İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir