• DOLAR 32.596
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2495.215
  • ...
STK`lardan KKTC`deki ezan yasağı kararına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kıbrıs`ın Lefke ilçesinde mahkemenin, bir kadın avukatın başvurusu üzerine bazı camilerde sabah ezan okuma yasağı getirmesi kararına tepkiler dinmiyor. Diyarbakır`daki Sivil Toplum Kuruluşları Müslümanları ezanına ve mukaddesatına sahip çıkmaya çağırdı.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan STK`lar, gün geçtikçe İslam`ın şiarlarına yönelik bilinçli ve sistematik saldırıların arttığına dikkat çekti.

Ezanın, İslam şiarlarından olduğunu belirten Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, yüzyıllar boyunca İslam topraklarının her yanında ezan okunduğunu hatırlatarak, toplumun geçen zaman içerisinde sistemli bir şekilde dininden uzaklaştırılmaya çalışıldığına vurgu yaptı.
Müslümanların şimdiye kadar hiçbir dine veya din mensubuna zulmetmediğini söyleyen Evsen, “Bir bayan avukat dine olan düşmanlığını göstermek için bir mahkemeye başvurması oradaki bazı camilerde sabah ezanı okunmasının yasaklanmasına neden oldu. Biz, Müslümanlar olarak hiç kimsenin dini inancına müdahale etmeyiz. Ancak Müslümanların yaşadığı Kıbrıs`ta Müslümanların mukaddesatı olan ezanın yasaklanması kabul edilecek bir durum değildir. Bir de okunan sabah ezanlarının da birileri tarafından çeşitli yollar ile engellenmeye çalışılması da kabul edilecek bir durum değildir.” dedi.

“Bu yanlıştan dönülmelidir”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mahkemelerinin ezan hakkında aldığı kararın değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Evsen, “Hepimiz Allah`a inanıyoruz. O mahkeme kararı ilahi bir emir değildir. Değiştirilebilir ve değiştirilmelidir. Söz konusu yanlıştan dönülmelidir. Dine karşı bu edepsizlik ve terbiyesizlik yapanların niyetlerini biliyoruz. Bu dünyada cezadan kurtulurlarsa, Ahirette Allah yakalarına yapışacaktır. Yaptıkları İslam`a zarar vermektedir. İslam`a zarar verilmesi durumunda hiçbir müminin sessiz kalmayacağını hatırlatırım.” şeklinde konuştu.

‘İslam`a ve Müslümanlara saldıranlar elbette ezana saldıracaklardır`
Ezanın yasaklanması ve okunan ezanların çeşitli yollarla bastırılmaya çalışılmasına tepki gösteren Din-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Cüneyt Özmen, Ezanın Hz. Muhammed döneminde istişare sonucunda alınan bir karar ve ilahi bir şiar olduğunu kaydetti.
Müslümanlara saldıranların ezandan rahatsız olmalarını doğal karşılamak gerektiğini Özmen, “Rahatsızlıkları ile beraber kalmamışlardır. ‘Ezanı nasıl susturacağız ve ezanı nasıl orijinal şekilde çıkaracağız` diye çaba göstermişlerdir. Yaşadığımız coğrafyada dahi Ezanı Arapça yasaklatıp zorla Türkçe okutmak isteyen olmuştur.” dedi.

‘Müminler seslerini yükseltmeli ve mücadele etmelidir`
Ezanı yasaklayan zihniyetin eskiden beri var olageldiğini ifade eden Özmen, bu zihniyete sahip olan insanların her fırsat bulduklarında Müslümanların şiarlarına saldırdıklarını vurguladı.

Kıbrıs`ta Müslümanların yaşadığını ve mescitlerde ibadet etmelerinin doğal olduğunu ifade eden Özmen, “Hz. Muhammed`in buyurduğu gibi ‘Kim ki müminlerin sorunları ile dertlenmez ise o bizlerden değildir.` Bu olay bugün Kıbrıs`ta olmuşsa, yarın başka bir yerde olacak. Nerede olursa olsunlar, müminler yekvücut ile tepkilerini ortaya koymalıdır ve bu zihniyete karşı dimdik durmalıdırlar. Aksi takdirde minarelerimiz ezansız, mescitlerimiz cemaatsiz, bedenlerimiz ibadetsiz kalacak. Dolayısıyla Allah`ın cezalandırması kaçınılmaz olur. Bu yüzden müminler en doğal hakları olan seslerini çıkarmalıdırlar. Müminler ibadetlerini özgür bir şekilde ifa etmeli ve mücadelelerini vermelidir.” şeklinde konuştu.

‘Aynı zihniyeti 28 Şubat`ta gördük`
Bugün Kıbrıs`ta gerçekleşen olayın daha önce Türkiye`de de gerçekleştiğine dikkat çeken Özmen, “Aynı zihniyeti 28 Şubat`ta gördük. Özellikle 28 Şubat zihniyeti tarafından ülkemizde merkezi sistem adı ile ezanımıza ayar çekilmeye kalkışıldı. Senelerce bu zulüm devam etti. Elhamdülillah, duyarlı Müslümanların çabaları ve mücadeleleri neticesinde ezan özüne döndürülmüştür.” diye konuştu.

‘İslam`a ve Müslümanlara yapılan saldırılar, vahdeti gerektiriyor`
Müslümanların namaz habercisi ve İslam`ın bir şiarı olan ezanın Kıbrıs`ta yasaklanması ve çeşitli yollarla susturulmaya çalışılmasına sert tepki gösteren Sağlık-Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Nurhak Ensarioğlu ise, Kıbrıs`ta yapılanların Müslümanların kabul edemeyeceği bir durum olduğuna dikkat çekerek Müslümanların ibadetlerine sahip çıkmak için el birliği yapmaları gerektiğinin altını çizdi.

Ezanın susturulmasının arkasında İslam düşmanlığı olduğuna dikkat çeken Ensarioğlu, İslam toplumunu ezanına sahip çıkmaya davet ederek “Hiçbir dinde ve dinin hiçbir ibadetinde böyle bir muamele yoktur. ” dedi. 
Tüm dünya Müslümanlarının İslam çatısı altında bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Ensarioğlu, Müslümanların dağıldıkları ve ihtilafa düştükleri zaman her taraftan darbelere maruz kaldığını belirterek, son zamanlarda dini değerlere yapılan saldırıların Müslümanların, vahdet için adım atmaları gerektiğine işaret olduğunun altını çizdi. (M. Sıddık Bilge – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir