• DOLAR 32.598
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2496.897
  • ...
Davutoğlu CNN International`a Açıklamalarda Bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CNN International'dan Christiane Amanpour'un programına konuk oldu. Davutoğlu, "Türkiye'nin Suriye'de IŞİD'le mücadele için kara operasyonu düzenleyip düzenlemeyeceğine" ilişkin soruya "Kara gücü, hep birlikte konuşmamız, paylaşmamız gereken bir durum. Hava ve kara operasyonu olmak üzere bütünleşmiş bir stratejiye ihtiyacımız var. Ancak Türkiye tek başına tüm yükü üstlenemez. Eğer koalisyon ve çok iyi bütünleşmiş bir strateji varsa, Türkiye her anlamda rol almaya hazırdır" yanıtını verdi.

"Kara operasyonu da dahil mi?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Evet, elbette. Bütünleşmiş bir stratejiye ihtiyaç var. Aksi takdirde, DAEŞ'e (IŞİD) karşı karadan operasyon düzenlerken sahada güç boşluğunun devam etmesi, DAEŞ'in yerine başka bir terörist grubun ortaya çıkmasına sebep olur. Suriye krizini kapsamlı şekilde çözmeliyiz" yanıtını verdi.

Davutoğlu, "Suriye'de krizin çözümünde daha çok rol alma noktasında Türkiye'nin şartının, ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e de karşı durması olup olmadığına" yönelik sorusunu, "Evet. Bu problemi ve boşluğu yaratan tüm rejimler ve gruplara karşı (durma)" diye yanıtladı.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz hemen hemen her gün ya da haftanın birçok günü koalisyon içinde IŞİD'e karşı hava operasyonu düzenliyoruz. Ancak bu yeterli değil. Biz bunu gözlemliyoruz. Şimdi biz müttefiklerimize aylardır önerdiğimiz gibi, yine güvenli bölgeye sahip olmayı ve IŞİD'i sınırlarımızdan uzağa itmeyi öneriyoruz".

'Mesele Esed'in ne zaman gideceği'
Amanpour'un "ABD ve Rusya Esed'in geçiş sürecine dahil edilebileceğini söylüyor" sözü üzerine Başbakan Davutoğlu, "Müttefiklerimizin bunu söylediğini sanmıyorum. Burada mesele Esed'in ne kadar kalacağı değil, Esed'in ne zaman gideceği meselesidir. Çözüm ne? Çözüm, bir gün milyonlarca Suriyeli mülteci ülkelerinde barışın olduğunu düşünüp Suriye'ye dönmeye karar verirse işte o zaman çözüm var demektir. Ancak ben Esed Şam'da durduğu sürece onların döneceklerini düşünmüyorum" dedi.
Başbakan, "Türkiye neden ABD'nin Suriye'deki Kürtleri eğitip donatmasına karşı çıkıyor" sorusuna ise, "Önce bir şeyi netleştirelim. Kürtler değil, PKK'nin bir kolu olan PYD. Biz peşmergenin Türkiye'den Kobani'ye geçişine izin verdik. Eğer ABD, Kürtleri, Barzani'ye bağlı peşmergeyi silahlandırıp Suriye'de IŞİD'le savaşa göndermeke isterse yardıma hazırız. Ancak PKK terör örgütüdür, bizim köylerimize saldırıyorlar, sivillere saldırıyorlar. Suriye ve Irak'ta PKK bağlantılı herhangi bir gruba yardıma müsamaha etmeyiz" yanıtını verdi.

Kaynak: AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir