• DOLAR 32.587
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2418.402
  • ...
Mardin`de zeytin pazarı kuruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceği olan yeşil zeytinin bu yıl bereketli ürün vermesi hem satıcıların hem de müşterilerin yüzünü güldürüyor. Geçen sene 12-15 TL arası satılan yeşil zeytin bu sene 4 ile 7 TL arası satılıyor. Kızıltepe (Qoser) İlçe Otogar Miting alanında kurulan zeytin pazarında hareketlilik başladı. Zeytin pazarındaki esnaf satıştan müşteriler ise fiyatların uygun olmasından memnun.

“Bir esnaf günde ortalama 1 ton zeytin satıyor”

Zeytin sezonun bereketli geçmesiyle fiyatların geçen seneye göre daha ucuz olduğunu belirten Esnaf Nasır İldem, “20 yıldır bu işi yapıyorum. Şuan sattığımız İskenderun zeytinidir. İskenderun zeytini hem yağı çoktur hem de etlidir. Garantili satıyoruz. Şuan sattığımız zeytinin fiyatı geçen sene kilosunu 12-15 TL arası satıyorduk. Bu sene ise kilosunu 6 TL`den satıyoruz. Geçen seneye göre hemen, hemen bedavaya geliyor. Çünkü bu sene zeytin bereketli bir sezon geçirdi çok olduğu için fiyatı düştü. Bugün 6 ton getirdim toptan 5 ton sattım perakende satanlarsa ise günde ortalama 1 ton satıyor. Bölgemizde Derik zeytinin adı var ama oda çabuk bitti. Yetmiyor. Bugün Türkiye`de en kaliteli zeytin İskenderun zeytinidir.” ifadelerini kullandı.

“Zeytin fiyatları geçen seneye göre daha ucuz”

Zeytin fiyatlarının uygun olduğu için baya rağbet gördüğünü dile getiren esnaf Muzaffer Oral da, “ 22 yıldır zeytin satıcılığı yapıyorum. Zeytin fiyatları geçen seneye oranla çok iyi bu sattığımız zeytin Türkiye`de tek marka cins zeytinidir. Kilosunu 7,5 TL`ye satıyorum. Fiyatlar uygun olduğu için bu sene baya rağbet var. Satışlardan memnunuz. Geçen sene Nizip cins zeytinin kilosu 10-12 TL idi bu sene 7,5 TL`dir. Başka çeşitler 3-5 TL arası fiyatı değişiyor.” dedi.

“Zeytinde bir damar acı kalırsa hem kalbe hem de damarlara çok iyi gelir”

Zeytinin nasıl hazırlandığına da değinen Oral, “Hazırlanmak için zeytinler ilk önce özenle kırılır, kırıldıktan sonra bidona koyup üstü suyla doldurulur ve 2 günde bir suyu değiştirilir. 6-7 defa suyu değiştirildikten sonra yaklaşık 12-14 gün içinde yemeye hazır hale gelir. Zeytinde bir damar acı kalırsa daha iyidir. Çünkü kul yapısı değil Allah yapısıdır. Zeytinde bir damar acı kalırsa hem kalp hem de damarlar için çok iyidir. Zaten tuzlandığı zaman o acıda normal kıvamına geliyor.” diye konutu.

“Zeytin kırma makinası”

Zeytin kırmanın elle zahmetli olduğunu, kırma makinesiyle daha rahat olduğunu ifade eden esnaf Ercan Arıç ise “Zeytin almaya gelen müşterilerin istedikleri takdirde eve götürüp bin bir zahmetle kıracaklarına burada makineyle kırıyoruz. Fiyatı da çok uygun kilosunu 30 kuruşa kırıyoruz. Günde 50-60 kilo kırıyoruz. Bayanlar içinde bir rahatlık söz konusu evde hepsini teker teker kıracaklarına burada tek seferde kırılıyor. Makina çıktığından beri artık hanımlar elle kırmıyor baya rağbet var. Makinanın ayarları var Zeytinin büyüklük ve küçüklüğüne göre ayar verip kırıyoruz, böylece çekirdeklerde kırılmıyor.” dedi.

Fiyatların bu sene uygun olduğunu söyleyen Müşterilerden Suriyeli Naciye Süleyman, “Ben aslen Suriyeliyim. Çifte vatandaşım. Zeytin almak için pazara geldik. İhtiyacımıza göre yaklaşık 15 kilo zeytin alacağım. Fiyatlar bu sene iyi kalitesine göre değişiyor fiyatlar 4 TL ile 7 TL arası değişiyor.” dedi.

 Müşterilerden Hedla Kavan ise “İlk önce pazarı dolaşıyoruz hem fiyatlarına hem de kalitelerine bakıyoruz. Beğendiğimiz takdirde kendimize yetecek kadar alacağız.” diye konuştu. (Mehmet Aslan/Salih Keskin-İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir