• DOLAR 32.584
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2417.64
  • ...
Rusya`ya karşı  harekete geçildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RİYAD MAKAEV – DOĞRUHABER/ANALİZ

Suriye`deki iç savaşa çözüm bulmak amacıyla Viyana`da düzenlenen uluslararası görüşmelerin tamamlanmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya ve İran ile Viyana görüşmelerine katılan diğer ülkeler arasında, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed`in geleceği konusunda görüş farklılıklarının devam ettiğini vurgulayan Kerry, bununla birlikte iç savaşa siyasi çözüm bulabilmek için diplomatik çabalarını yoğunlaştırarak sürdüreceklerini açıklamıştı. Kerry, Viyana görüşmelerinin yeni diplomatik sürecin ilk adımı olduğunu söyleyerek, “Ben gerçekçiyim ve bunun zor olduğunu biliyorum” dedi.

ZEVAHİRİ`DEN MUHALİFLERE BİRLİK ÇAĞRISI

Diplomatik girişimlerle bir şey elde edemeyen Batı, farklı bir yöntemi uygulamaya koydu. Viyana toplantısının ardından Suriye muharebesinde yer alan radikal gruplar harekete geçti. El Kaide lideri Eymen El Zevahiri, Batıdan gelen tehditlere karşı Müslümanları birliğe çağırdı. ABD, Rusya, İran, Nusayriler ve Lübnan Hizbullah`ının kendilerine karşı birlik olduğunu ifade eden Eymen El Zevahiri muhalif grupların aralarındaki ihtilafları sonlandırması gerektiğini söyleyerek “ABD, Avrupa, Ruslar, Rafıziler, Nusayriler bize karşı saldırılar düzenliyor. Doğu Türkistan`dan Fas`a kadar ümmete karşı olan bu ittifaka karşı birlik olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bu açıklamada yer alan önemli devletler Rusya ve İran`dır. Viyana toplantısından hemen sonra bu açıklamanın ortaya atılması manidardır.

Ayrıca, Rus bombardımanlarında Suriye`de sivillerin ölmesi gündemden düşmeyerek dünya kamuoyuna servis ediliyor. Tüm dünya medya kuruluşları ve sivil toplum örgütleri Rusya`nın müdahalesi ile birlikte siviller arasındaki kayıpların arttığı yönünde açıklamalar ve haberlerin altını çizerek yayınlıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad`ın başlıca düşmanlarından olan Suudi Arabistan ise Rusya`dan Suriye üzerindeki operasyonlarını sonlandırmasını isteyerek, bu operasyonların hem sivil ölümlere yol açtığını hem de Moskova`nın karşı çıktığını söylediği DAEŞ`i hedef almadığını belirtti.

DAEŞ`İN SİNA KOLU: “RUS UÇAĞINI BİZ DÜŞÜRDÜK”

Rusya, Viyana toplantısından sonra Suriye`deki bombardıman ve operasyonlarına hız verdi. Toplantıdan her hangi bir sonuç almadan ayrılan ABD, Rusya`ya karşı radikal kararlar alacak gibi görünüyor. Rusya; bugüne kadar Suriye`deki ve Irak`taki DAEŞ mevzilerine yönelik pek ciddi bir operasyon gerçekleştirmedi. Suriye`de DAEŞ`e karşı kurulan koalisyona giren devletler ve Esed rejimine karşı çatışan muhalif gruplar, Rusya`nın DAEŞ`e karşı her hangi bir operasyon yapmadığını dile getirirken, Şarm El Şeyh-St. Petersbug seferini yapan Rus yolcu uçağı Sina yarımadası üzerinde uçarken dağlara çarpmıştı. 224 kişinin bulunduğu uçakta kurtulan olmadı. Ancak saldırıyı DAEŞ`in Mısır kolu Sina Vilayeti örgütü üstlendi.  IŞİD`ın yarı resmi haber ajansı olarak bilinen Aamag web sitesinde de açıklama yayınlandı. Twitter`da yapılan açıklamada şunlar yazıyordu: “İslâmi Devlet`in savaşçıları Sina bölgesi üzerinde uçan ve 220`den fazla Rus Haçlı`yı taşıyan Rus uçağını düşürmeyi başardı. Allah`a şükür hepsi öldüler.” 214 Rus ve 3 Ukraynalı taşıyan uçakta 7 de mürettebat bulunuyordu. Kazanın ardından Rusya`da bir günlük yas ilan edildi.

Rus uzmanlar uçağın Sina Körfezi üzerinde yüksek irtifa kaybederek parçalandığını söylemiş ancak herhangi bir neden dile getirmekten kaçınmışlardı. Hala uçağın düşüş nedenini Mısır, Rusya ve Fransa araştırıyor.

RUSYA`NIN DAEŞ`E YÖNELMEMESİ RUSYA`YA DAHA PAHALIYA PATLAYABİLİR

Rusya DAEŞ ile fazla uğraşmak istemezken Rusya`yı kışkırtacak ve aynı zamanda DAEŞ`e karşı harekete geçirecek bir iddia ortaya atarak DAEŞ`in bu faciayı üstlenmesi ise çok manidardır. Rusya Devlet Başkanının bugüne kadar olayla ilgili kendisi medya karşısına çıkıp herhangi bir basın açıklaması yapmaması da olayın ciddiyetini ortaya koymaktadır. DAEŞ buna gerçekten sebep olduysa Rusya`nın bu durumda DAEŞ`e karşı çok sert bir çıkışının olmasını da gerektirirdi. Aynı zamanda uçakta bir bombanın patlaması söz konusu olursa Mısır sıkıntıya girecek. Dolayısıyla Mısır teknik bir arıza ararken Rusya da bu yönde açıklamalar yapmaya çalışıyor. Batılı medya ise DAEŞ`in vurduğunu duyurdu ve uçakta uçağa ait olmayan cisimlere rastlandığı yönünde bilgi aktararak, uçağın illaki DAEŞ tarafından vurulmuş olmasını istiyor. Ancak bu soruşturma aylar alacak eğer seneler almaz ise. Büyük ihtimalle Rusya`ya karşı kışkırtıcı bir sürü senaryolar yolda diyebiliriz. Rusya`nın DAEŞ`e yönelmemesi Rusya`ya daha pahalıya patlayabilir. Nedense Batı, Rusya`nın DAEŞ ile illaki savaşmasını istiyor. Bekleyelim ve görelim…

Bu haberler de ilginizi çekebilir