• DOLAR 32.534
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2425.42
  • ...
Memur-Sen: Asgari ücrete zam olumlu ama yetersiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından yapılan açlık-yoksulluk araştırması göre; 2015 yılı Ekim ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 414 TL  olurken yoksulluk sınırı ise 3 bin 905 TL olarak tespit edildi. Söz konusu rapor, halen net bin lira asgari ücretle çalışan işçinin içler acısı durumunu gözler önüne sererken AK Parti`nin; 2016 yılında asgari ücretin net bin 300 TL olacağı yönündeki vaadi bir nebze de olsa iyileştirme olarak görülüyor.

Asgari ücrete yapılması vaat edilen zammı olumlu ancak az bulduklarını ifade eden Memur-Sen Adana İl Başkanı Mehmet Sezer, yapılacak zammın en azından açlık sınırının üzerinde olması gerektiğini söyledi.

“Asgari ücret, en azından açlık sınırının üzerinde olmalıdır”

Halen brüt bin 273 TL olan asgari ücretin, kesintilerin ardından işçinin cebine bin lira olarak girdiğini, bu rakamla bir ailenin geçinmesinin mümkün olmadığını ifade eden Memur Sen Adana İl Başkanı Sezer, “Önümüzdeki dönemde asgari ücretin bin 300 TL olacağı belirtiliyor. Bu iyileştirmeyi olumlu buluyoruz ancak yeterli değil. Asgari ücret, en azından Memur Sen olarak açıkladığımız bin 414 TL`nin üzerinde olmalı.”diye belirtti.

Memur Sen olarak mevcut asgari ücreti çok az bulduklarını dile getiren Sezer, “Asgari ücretli bir çalışanın evi olmadığı takdirde ödeyeceği en az kira bedeli 400 TL`dir. Bunun yanında kuru gıda, pazar gideri var. Ayrıca kış geliyor, havalar soğuyor, ailesine kışlık giyim alması gerekiyor. Eğitim, sağlık, ulaşım gideri var. Bu ve benzeri temel ihtiyaç giderlerini üst üste katınca bin 300 TL`nin de kesinlikle yeterli olmayacağını görüyoruz. Bu noktada yeni kurulacak hükümetin bunu göz önünde bulundurarak bunu arttıracağını, en azından Memur Sen`in belirlediği açlık sınırının üzerinde bir rakam belirleyeceğini umuyoruz.” diye görüşlerini aktardı.

Toplumumuzda var olan yardımlaşma ve dayanışma kültürünün önemine vurgu yapan Sezer, “Allah`a hamd olsun ki biz, toplum olarak değerlerimizi kaybetmemişiz.  Asgari ücretlinin aldığı bu maaşla geçinmesi mümkün değil; bu asgari ücretli nasıl geçiniyor? diye sorduğumuzda yardımlaşmanın devreye girdiğini görüyoruz. Ailelerin ve yardım kuruluşlarının destekleri ile asgari ücretli bir şekilde geçimini yapıyor. Ancak yapılacak iyileştirmelerle mutlaka asgari ücretin bir ailenin rahatlıkla geçim sağlayabileceği bir seviyeye çıkması gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. (Ayhan Kaya - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir