• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
UCM`den `İsrail yargılanabilir` kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Netenyahu ve diğer suçluların Uluslarası Ceza Mahkemesi(UCM)'nde Mavi Marmara dosyasında sanık sandalyesine oturmalarına engel kalmadı. UCM`nin Temyiz Mahkemesi, Savcılığın İsrail`in UCM`de yargılanamayacağı gerekçesiyle yapmış olduğu başvuruyu usule aykırı bularak reddetti.
Konuyla ilgili sosyal medya üzerinden açıklama yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Avukatları'ndan Gülden Sönmez şu açıklama: UCM Savcılığı, Gazze üzerindeki etkin kontrolü devam ettiği için İsrailin “işgalci” statüsünde olduğuna karar vermişti. UCM Savcılığı, Gazze Özgürlük Filosunda yer alan tüm katılımcıların uluslararası hukukta korunan sivil statüsünde olduğunu açıklamıştı. UCM Savcılığı İsrail`in ve askerlerinin Filo`daki yolcuların sivil olduğunu bildiği halde saldırıyı gerçekleştirdiğini” tespit etmişti.

UCM Savcılığı “İsrail`in meşru müdafaa tezlerini tartışmaya değer bulmadığına” da karar vermişti. UCM savcılığı bu suçlarda mağdur olan ve ölen sayısının yetkisine girecek oranda yoğun olmadığı (“GRAVITY” ilkesi) nı da beyan etmişti. UCM Savcılığının kararına Mavi Marmara avukatları 29.01.2015 tarihinde “Savaş Suçu İşleyen İsrail`in Cezalandırılması”için itiraz etmişti. Ön inceleme mahkemesinde görülen bu itirazda Mahkeme Mavi Marmara avukatlarını haklı bulmuştu.

Yargılama usulünde yeri olmadığı halde Savcı UCM Temyiz Mahkemesine başvurarak, suçluların yargılanmaması için bir yol arayışına gitmişti. UCM Temyiz Mahkemesi İsrail baskılarına rağmen 3 e 2 oyla Savcının bu başvurusunu da 06.11.2015 tarihi (dün) itibariyle reddetti. UCM'de, Savcılığın İsrailli yönetici ve askerlerin sanık sandalyesine oturmalarını engellemek için hukuki hiçbir gerekçesi kalmadı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir