• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Şırnak halkı PKK`nin zulmünden dert yandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak kenet merkezinin Dicle, Yeni, Yeşilyurt ve Gazipaşa mahallelerinde PKK`liler, kazdıkları hendekler ve kurdukları barikatlarla vatandaşların yaşamını zorlaştırmaları devam ederken, şimdi de mahallilerden her ay düzenli haraç talep ettiği öğrenildi.

Dicle Mahalle sakinlerinden ve aynı zamanda esnaflık yapan İ. U., konu ile ilgili şunları söyledi:

“ Ben bu mahallede oturuyorum aynı zamanda mahallenin ana caddesinde işyerim var. Bunların vatandaşa yaşattığı eziyetler  ve haksızlıkların ardı arkası kesilmiyor. Evvelki gece (Çarşamba gecesi) mahalle komisyonları biz mahalleliyi toplantıya çağırdılar ve bazı kararlar alındığını söylediler. Bu kararların birincisi her hafta Çarşamba günü toplantı yapılacak. İkincisi her memur ve esnaf olan mahalleli, bundan sonra gelirinin üçte birini onlara verecek. Üçüncüsü ise evini terk edip giden evin anahtarını da teslim edip öyle gidecek ya da evini terk etmeyecek. Nöbet günü tarifesine herkes uyacak buna bayan da dahil.   Toplantıda kimse itiraz etmedi veya konuşmadı. Çünkü korkuyorlardı. Oysa bu son olaylardan sonra herkes onlardan yaka silkiyor ama başka çareleri de yok. Ben itiraz ettim neden bu uygulama sadece bu mahallede var? Mahalle sakini zaten perişandır. Esnafın işi yok memur da  kıt kanaat geçiniyor dedim. Onlar da bu mücadelenin bazı bedeller istediğini, sıkıntı yaşanmadan refahın gelemeyeceğini deklare ettiler. Bundan sonra diğer mahallelerde de bunu uygulamaya koyacaklarını söylediler. Çocuklarımızı geçindirmek için kazandığımız üç kuruşada göz diktiler.Yani kardeşim, anlayacağınız bir bu kalmıştı. Ekmeğimizi de elimizden alacaklar vesselam. Rabbim onları bildiği gibi yapsın. Kürtlük, Kürdistan bu ise ben istemiyorum. Halkına bu kadar zalimlik yapan bir Esat var Suriye`de. Bu gidişle bunlar onu da geçecek. Çünkü halk zaten mahalleyi terk etti, kimse kalmadı “ dedi.

Mahalle sakinlerinden Ö.U. ise devletin herhangi bir müdahale yapmadığı için gittikçe hendek ve barikatların daha çok fazlalaştığını ve halkın devlete olan inancını yitirdiğini belirtti.

“Rabbim bunlara bırakmasın”

Devletin vatandaşlara seçenek bırakmadığını ifade eden Ö.U., “Mahalleli onlara yardım etmesin de ne yapsın? Başka çaresi var mı? Fakir adamın gidecek başka bir yeri yok. Yıllarca çalışıp yaptığı evini terk etse, bu zalimler kendilerine karargah yapacaklar. Nitekim bazı evler şu an karargah olarak kullanılmış. Bazı evler sağlık ocağı olarak kullanılıyor. Acaba devlet bu bildiklerimizi bilmiyor mu, neden müdahale etmiyorlar ? Ben bu mahallede inşaat malzemesi satıyorum ama, bu kaos durumu nedeniyle kimse ev yapmıyor. İnşaat sektörü durmuş durumdadır. İşimiz Allah`a kaldı, devlet de sessiz sedasız seyrediyor. Rabbim bunlara bırakmasın. “ diyerek tepkisini dile getirdi.

“ Bunların yaptıkları Kürtlük falan değil “

Yeni Mahallede esnaflık yapan vatandaşlardan M. G. D., son günlerde işlerin  durgunluğunun, bölgenin içinde bulunduğu durumdan kaynaklandığını belirterek, “ Bu yaşanan olaylarda belki de en büyük darbeyi biz esnaflar yiyoruz. Ben bugün 5 hayvan kestim ama 5 buçuk kilo et satabildim. Allah`tan iş yerim kira değil, yoksa dükkanımı çoktan kapatmıştım. Bunların yaptığı Kürt davası falan değildir. Eğer bunlar Kürt davası yürütüyorsa, ben böyle bir davayı istemiyorum. Kendi halkına zulmeden, haraca bağlayan evinden çıkaran başka bir hareket var mıdır? Ben onlara güvenmiyorum, devlete de güvenmiyorum. Öyle iki ateş altında kalmışız ne yapacağımızı bilmez halde. Bu gece ne olacak diye bekliyoruz. Allah sonumuzu hayır etsin.” diyerek içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi.

Yeşilyurt Mahallesi sakinlerinden S. U. ise, PKK`lilerin yaptığı nöbet çizelgesine uymadığı için eşinin cezalandırıldığını söyleyerek, artık zulmün son haddine geldiğini, bu durumun devam etmesi halinde halkın da silahlanarak PKK`ye karşı ayaklanacağını işaret etti.

Onların her istediğini yapmadıkları için ailece hain ilan edildiklerini ifade eden S.U. şöyle konuştu:

“Kurdukları mahalle komisyonlarında ‘her eve bir kişi gelecek` şekilde nöbet tutturuyorlar . Ben de kadın olarak gelmeyeceğimi söyledim, eşime ceza verdiler. Bizleri hain ilan ettiler. Aslında bütün mahalleli onlardan nefret etmiş durumda fakat, mahalleli bizim gibi yapmaktan korkuyorlar. Rabbim bizleri bu zalimlerin elinden kurtarsın, onlara fırsat   vermesin inşallah.” (İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir