• DOLAR 32.592
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2507.48
  • ...

Geçtiğimiz günlerde Van TSO’da bir araya gelen Van’daki turizm ve tekstil firmaları, İran ile ortak çalışma kararı alarak bir tanıtım turu düzenledi.

5 kişiden oluşan çalışma heyeti İran’ın Hoy, Urumiye ve Tebriz kentlerinde Oda temsilcileri, Turizm Acenteleri ve kamu yetkilileri ile görüştü.

Van TSO’nun destekleri ile yapılan çalışmada Urumiye Ticaret Odasını ziyaret eden Van heyeti, burada Oda Başkan Yardımcısı Ali Dilmaghani, Yönetim Kurulu Üyesi Samed Pursultani ve Gharem Kerimi ile görüştü. Görüşmede Kapıköy Sınır Kapısının tekrar açıldığı belirtilerek, iki kent arasında ilişkilerin geliştirilmesi yönünde kararlar alındığı ifade edildi.  

Van-Urumiye arası uçak seferleri tekrar başlayacak mı?

Özellikle Urumiye-Van Arası uçak seferlerinin yakın zamanda başlaması için İran hükümetinin çalışma yaptığının belirtildiği görüşmede, Türkiye de seçimlerden sonra hayatın normalleşmesi durumunda İran’dan turist akışının yeniden başlayacağı ifade edildi.

Konuya ilişkin bilgi veren Van heyeti, İran Ticaret ve Sanayi Odaları Personellerine Van otellerinde yüzde 20 indirim uygulanması, turizm firmaları ve otellerin bir araya gelerek ortak platform oluşturması, ortaklıkla festival, fuar ve organizasyonlar düzenlenmesi, Van’da da İran’ın tanıtımının yapılması için ortak çalışma gerçekleştirilmesi, özellikle Sağlık Turizmi açısından çalışma yapılması, Van ve Urumiye Ticaret ve Sanayi Odasının daha fazla işbirliği yapılması konusunda görüşmeler yapılması kararlarının alındığını belirtti.  

Tebrizliler Vanlıları bekliyor

Vanlı turizm ve tekstilcilerden oluşan heyet, Tebriz’de Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek, Tebrizli Seyahat Acenteleri ile toplantı yaptı. İran-Türk İş Konseyi Başkanı Rıza Kamil Barzani ile yapılan görüşmede özellikle sınır kapılarının geçişlerde kolaylık sağlanması konusunda yetkililere bilgi verilmesi kararı alındı. Tebriz de şehir çalışması yapan Vanlı turizm ve tekstil firmaları sokaklara afiş astı, araçlara tanıtım broşürü bıraktı. Türkiye’nin Tebriz Konsolosluğu’nu da ziyaret eden Van Heyeti, Konsolos Güven Begeç’ten Van’ın tanıtımı konusunda destek istedi.

Heyette yer alan Van TSO Meclis Başkan Yardımcısı Erdal Çakar, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Kapıköy’ün yeniden açılması ile birlikte Vanlı turizm ve tekstilciler olarak İran’da çalışma yaptıklarını belirtti.

Çakar, “Van TSO’nun öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerden çok olumlu izlenimlerle döndük. Oldukça önemli görüşmeler yaptık. Van’ın Urumiye ve Tebriz kentlerinde oldukça saygın bir yeri olduğunu gördük. Tüm görüşmelerimiz odamızın destekleri ile gerçekleşti. Ayrıca Urumiye ve Tebriz de bizzat Seyahat Acenteleri ile görüşerek Van’ın İranlılar için önemli bir potansiyel olduğunu anlatma fırsatı bulduk.” dedi.  

TÜRSAB BYK Genel Sekreteri Taner Baskın da ikili görüşmelerin mutlak suretle sürdürülmesi gerektiğini belirterek, önemli bir çalışmaya imza attıklarını ifade etti.

İran’da Van’ı tanıtım turuna çıkan Van TSO Meclis Başkan Yardımcısı Erdal Çakar, TÜRSAB BYK Genel Sekreteri Taner Baskın ve otel temsilcileri, yaptıkları tanıtım çalışmasının Van adına bir kazanım olduğunu, kentte huzur ve güvenin tesisi ile birlikte İranlıların yoğun bir şekilde Van’ı tercih edeceklerini ifade ettiler. (Murat Dalgın-İLKHA)