"Artan nüfus hayvan ıslahını zorunlu kılıyor"
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yıldız, artan nüfus ve gıda ihtiyacının, gıda niteliği olan hayvanların daha verimli olmaları yönünde ıslah edilmelerini zorunlu kıldığını söyledi.
Artan nüfus ve gıda ihtiyacının, gıda niteliği olan hayvanların daha verimli olmaları yönünde ıslah edilmelerini zorunlu kıldığını söyleyen Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yıldız, aynı zorunluluğun hastalıklara, beslenme ve yetiştirme şartlarına karşı hassasiyeti de beraberinde getirdiğini söyledi.
Türkiye yumurta ihracatında dünyada ikinci sırada
Prof. Yıldız, Türkiye`nin sadece yumurta ihracatından 400 milyon Dolar gelir elde ettiğini açıkladı. Piliç eti üretiminin de yüzde 95`inin entegre firmalar tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Dekan Yıldız, “Üretilen 17 milyardan fazla yumurta sayısı Türkiye`nin bugüne kadar ürettiği en yüksek sayıdır. Bu sayı her yıl artarak devam ediyor. Türkiye, bu sektör ile 400 milyon Dolar üzerinde gelir elde etti. Yüzde 9 ihraç oranı ile de dünya üzerinde en çok yumurta ihraç eden ikinci ülke olmayı başardı. Günümüzde piliç eti üretiminin yüzde 95`i entegre firmalar tarafından gerçekleştirilir hale geldi. Türkiye, dünya piliç eti piyasasında 300 milyon doların üzerindeki ihracatıyla yüzde 4`lük bir paya sahip ve gelecek yıllarda küresel bir oyuncu olmaya adaydır. Avrupa`nın en büyük kuluçka kapasitesine sahip şirketi de Türkiye`de ve hatta Bursa`dadır.” dedi.
Türkiye`de geçen yıl 14,2 milyon baş sığır, 31,1 milyon baş koyun, 10,3 milyon baş keçi ve 130 bin baş at bulunduğunu kaydeden Yıldız, 2014 yılında hayvancılık sektöründe 1 milyon tondan fazla kırmızı et, 18,6 milyon ton süt, 1,9 milyon ton beyaz et, 17,1 milyar adet yumurta ve 103,5 bin ton bal üretildiğinin bilgisini verdi.
“Artan nüfus hayvan ıslahını zorunlu kılıyor”
Dekan Yıldız “Artan nüfus ve gıda ihtiyacı, gıda niteliği olan hayvanların daha verimli olmaları yönünde ıslah edilmelerini zorunlu kılarken, hastalıklara, beslenme ve yetiştirme şartlarına karşı hassasiyeti de beraberinde getirmiştir. Tüm dünyada artan yem fiyatları da hayvansal ürün maliyeti içerisindeki yemin payını düşürebilmek için yetiştiricileri hayvanlardan daha fazla ürün elde etmeye zorlamaktadır.” diye konuştu. (İLKHA)