• DOLAR 32.576
  • EURO 35.023
  • ALTIN 2423.755
  • ...
`Tarım işçileri için mobil sandık uygulaması olmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`nin en büyük sorunlarından biri olan gezici mevsimlik tarım işçileri sorunu toplumu olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Birçoğunun geçim sıkıntısından dolayı yılın uzun bir zamanını değişik illerde geçirmek zorunda kalan gezici mevsimlik tarım işçileri, bu durumdan sosyal, siyasal, sağlık, eğitim ve ekonomik açıdan olumsuz etkileniyorlar.

Yapılan birçok çalışmaya rağmen hâlâ çözülemeyen bu sorundan dolayı her seçimde olduğu gibi bu seçimde de mevsimlik tarım işçilerinin yarısına yakını yine oyunu kullanamayacak.

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümü için TBMM Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan ve ardından meclise sunulan rapor ise 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşan tablodan dolayı hâlâ mecliste yasalaşmayı bekliyor.

Mevsimlik tarım işçiliğinin hayatın bir gerçeği olduğunu belirten Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, bunun göz önünde bulundurulmasını en azından bundan sonraki seçimlerde gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.

“Bu insanlara yurtdışındaki seçmen gibi kolaylıklar getirilmeli”

Mevsimlik tarım işçisi insanların da fikirlerinin sandığa yansıması için yurt dışındaki seçmenlerin uygulamasına benzer bir uygulamanın yapılması gerektiğini ifade eden Öztürkmen, şöyle konuştu: “Bu insanların söz konusu durumu bir yaşam biçimi olmuş durumda bu hayatın bir gerçeği. Bu konuda yurt dışı seçmenin de olduğu gibi bu insanlara da böyle bir uygulama yapılabilir. Gümrük kapılarında olduğu gibi bu insanların kayıtları yapılıp kaldıkları yerde veya belli merkezlerde bu insanların oylarını kullanmaları sağlanabilirdi. Veya zor şartlarda yaşayan bu insanlar için mobil sandık dediğimiz gezici olacak şekilde uygulaması da yapılabilirdi. Çünkü bu insanların birçoğu eve dönene kadar şehir merkezini bile göremiyor. Umarız bu seçimden sonra bu insanların da oylarını kullanabilmesi için böyle uygulama hayata geçirilir.”

“Tarım işçilerinin yarısı dışarda”

Kış ayına girildiğinden dolayı mevsimlik tarım işçilerinin yarısından fazlasının memleketine geri döndüğünü belirten MEVTİ-DER Başkanı Mehmet Göbek, memleketine geri dönemeyen kalanların ise oyunu kullanamayacağı için iradelerini sandığa yansıtamayacağını ifade etti.

“Seçimden sonra ilk işlerimizden biri bu mevsimlik tarım işçilerinin sorunu olacak”

Tarım işçileri ile ilgili ayrıntılı rapor hazırladıklarını ifade eden TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Mahmut Kaçar ise şöyle konuştu: “Tarım işçilerimizin sorunlarını ayrıntılı bir rapor haline dönüştürerek bu raporun hem Meclis Başkanımıza hem de bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan`a sunduk. Tabi mevsimlik tarım işçileri ile ilgili çalışmaları ve raporları 2015 Ocak ve Şubat ayında tamamladık. Bu aradaki 5 aylık zarfında sürekli seçimler ve seçim sonrasında biliyorsunuz hükümetin kurulamamasından dolayı bu ara dönemde bunlarla ilgili yasal düzenlemeler yapamadık. İnşallah seçimden sonra hükümet kurulur kurulmaz ilk işlerimizden biri bu mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını kökten çözmek olacak.” (Osman Gülebak-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir