• DOLAR 32.591
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2508.218
  • ...
Tarihte bugün (29.10.2015)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GÜNÜN AYETİ
“Yiyin, için; fakat israf etmeyin; çünkü O, israf edenleri sevmez .”(A'râf suresi 31. Ayet)

GÜNÜN HADİSİ
"Kibirsiz ve isrâfsız olarak yeyiniz, içiniz, giyiniz ve sadaka veriniz. Zîrâ Allah, kulunun üstünde ni'metini görmek ister."(Buhari)

GÜNÜN SÖZÜ
"Dile¬diğini ye, dilediğini giy, ancak iki huy seni yanıltmasın: İsraf ve kibir."(İbn-i Abbas(r.a))

29 Ekim TARİHTE BUGÜN

1863: Cenova'da toplanan 16 ülke, Uluslararası Kızılhaç'ın kurulmasına karar verdi.

1901: Amerika Birleşik Devletleri başkanı William McKinley'in suikastçısı Leon Czolgosz elektrikli sandalyede idam edildi.

1923: Türkiye'de Cumhuriyet ilan edildi, Mustafa Kemal ilk cumhurbaşkanı seçildi. Faşist yönetimlerin II. Dünya Savaşı`nda yıkıldığı ana kadar hiçbir reform yapılmadan Türkiye Cumhuriyeti tek parti ve tek adam yöntemiyle yönetilecek ve bu zamana kadar yapılan seçimler de parti içi göstermelik seçimler olacaktı. Osmanlı İmparatorluğu`nun yıkılmasının ardından ortaya çıkan yeni yönetimde de tek adam sultası devam etmiş ama isim Cumhuriyet olarak değiştirilip din yönetimden dışlanarak baskı altına alınmıştı. Anlaşılan değişen tek şey dini hassasiyetin ortadan kaldırılması olmuştu.

1924: Milletler Cemiyeti Konseyi'nde, Türkiye-Irak sınırı, Musul'u Irak'ta bırakacak biçimde saptandı. Kuzey Irak bölgesinin ve Musul`un yani şimdiki Kürdistan Bölgesinin İngilizler`e bırakılmasının hangi uluslararası kurala göre yapıldığı bilinmemekte ve savaş öncesi İngiltere ile yapılan gizli bir anlaşmayı akıllara getirmektedir.

1926: Bir devre damgasını vuran Eski Başbakan`lardan Milli Görüş lideri Prof. Necmettin Erbakan doğdu.

1927: Irak'ta yapılan kazılarda, Ur kenti yakınlarında 5 bin yıl öncesine ait olduğu belirlenen bir molekül takımı bulundu.

1929: New York Borsası çöktü; Amerika Birleşik Devletleri'nde ekonomik depresyonun başladı. Bu kriz bütün dünyayı etkileyen ilk global ekonomik bunalım olarak tarihteki yerini aldı. Ekonomilerin birbirini etkilediği bir çağa girildiğinin anlaşılması üzerine her alanda globalizm teorisi tartışılmaya ve global sorunlara yine global çözümler aranmaya başlandı.

1930: Ankara'daki Cumhuriyet Bayramı törenlerine Yunanistan Başbakanı Venizelos`un da katılması Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni bir dönemin işareti olarak algılandı.

1948: Siyonist İsrail terör ordusuna bağlı üç ayrı bölük El-Halil`deki Davayima Köyü`ne girdi ve „çatışma olmaksızın“ kadın ve çocuklar da dâhil olmak üzere 80-100 arasında Filistinliyi katletti.

1956: İsrail ordusu, Mısır sınırını geçerek Sina Yarımadasını işgal etti. İşgal arifesinde bölgedeki bir Filistin`in Kufrkasem köyüne saldıran işgal askerleri, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 49 Filistinli sivili acımasızca katletti. Siyonist israilin yayılmacı politikası durdurulamıyor ve Batı emperyalizmi tarafından yüreklendirilmeye devam ediyor.

1960: Cassius Clay Louisville, Kentucky'de ilk profesyonel maçını kazandı. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük boksörü ünvanına sahip olacak olan Klay İslam Dini`ni seçerek adını Muhammed Ali olarak değiştirecekti.

1961: İlk Türk yapımı otomobil ''Devrim'', Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'e armağan edildi. ''Devrim''in deneme sürüşü, yetersiz benzin konulması yüzünden fiyaskoyla sonuçlandı.

1998: Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkiye, Hazar ve Orta Asya petrollerinin batı pazarlarına Bakü-Tiflis-Ceyhan ana petrol boru hattıyla ulaştırılmasına ilişkin Ankara Deklarasyonu'nu imzaladılar.

1998: THY'nin Adana-Ankara seferini yapan Boeing 737 tipi uçağı, 33 yolcu ve 6 kişilik mürettebatıyla kaçırıldı. Uçağı kaçıran Erdal Aksu, ölü ele geçirildi. Aksu'nun Diyarbakır'da 4 öğretmeni katletmekten aranan bir PKK militanı olduğu belirtildi.

2003: Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 80. yıldönümü, yurt genelinde, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Sezer, akşam da Çankaya Köşkü'nde bir resepsiyon verdi. Resepsiyona eşleri türbanlı olduğu gerekçesiyle tek kişilik davetiye alan AK Parti milletvekilleri katılmadılar. Resepsiyonda Başbakan Erdoğan ile Bakanlar Kurulu üyeleri ve partinin yöneticileri bulundular. Sezer, resepsiyonda bir soru üzerine, ''Bu benim şahsi resepsiyonum değil, Devletin resepsiyonu. Son zamanlarda laik niteliklere yönelik tavırlar sergilenmek istenmektedir, ben bunlara fırsat vermem'' dedi. Başbakan Erdoğan ise resepsiyon tartışmalarına girmeyeceğini, kendilerinin gündeminde ülkenin kalkınmasının bulunduğunu söyledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de aynı konudaki sorular üzerine, ''Sayın Cumhurbaşkanı her zaman doğrusunu yapar. Yüce bir kişiliktir. Kararları hakkında yorum yapmak yakışık almaz'' diye konuştu. 28 Şubat Postmodern darbesinin ardında Türkiye`nin tüm kurumlarını saran laikçi keyfiyetçilik en yüksek yönetim makamı olan Cumhurbaşkan`ını da etkisi altına almış kanunsuz ve ayırımcı teamüller bütün keyfiliği ile devam etmekteydi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir