• DOLAR 32.372
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2325.74
  • ...
Sobacılar Çarşısı esnafı satışlardan memnun değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Havaların soğumasıyla beraber sezonu açtıklarını ifade eden Sobacılar Çarşısı esnafı, 2011 yılı depreminden sonra ilde doğalgazın yaygınlaşması ve Turbo sobalara yönelimden dolayı işlerinin her geçen gün gerilediğini belirttiler.

Van'da yaklaşık 50-55 yıllık bir geçmişi olan Sobacılar Çarşısı esnafı yeni çıkan turbo sobalar ve Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla iş yapamaz hale geldiklerini ifade ettiler.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan esnaf, havaların soğumasıyla soba sezonunun başladığını ancak doğalgazın yaygınlaşması ve turbo sobalara olan talebin artmasından dolayı her yıl işlerinin gerilediğini ve sobaların artık eskisi gibi satılmadığını belirtti.

“Sektörümüz yok oluşa doğru gidiyor”

4 yıldır burada çalıştığını ifade eden sobacı Metin Akcan, havaların soğumasıyla beraber az da olsa soba satışlarının başladığını ifade ederek, “Burada yuvarlak soba ve soba boruları üretip satıyoruz. Ayrıca turbo sobaların tamiratı ve yedek parçalarını da satıyoruz. Kazancımızı, soba satışlarında değil de tamirattan elde ediyoruz. Sobanın bize kârı çok düşüktür. Bu yılki iş sezonumuz başladı. Fakat doğalgazın yaygınlaşması ve Turbo sobalara olan talep bizim işlerimiz olumsuz yönde etkiliyor. Biz şu an kırsala hitap ediyoruz. Kent merkezinde doğalgazın yaygın olmasından dolayı sobalar tercih edilmiyor. Kaldı ki sac sobalar hiç gitmiyor. Bu yüzden eski işlerimiz yapamıyoruz. Ne yazık sektörümüz yok oluşa doğru gidiyor.” dedi.

“Eski günleri mumla arıyoruz”

Yaz aylarında yaylaya giden köylülerin soba aldıklarını anlatan Akcan, “Soba satışlarımızın kış sezonu ise Ekim sonlarında başlayarak kış boyu yer yer devam ediyor. Ayrıca yaz aylarında soba satışlarımız oluyor. Bunun sebebi ise yaz ayında yaylaya çıkan köylülerdir. Köylüler, yaz ayında yaylaya çıktıkları vakit sac soba alıp hem yemeklerini pişirmekte hem de ısınmada kullanmaktadırlar. Tabi eskiden bu sezonda soba yetiştiremiyorduk. Özellikle fırınlı olan sac sobalar çok yoğun bir şekilde satılıyordu. Eski günleri mumla arıyoruz.” diye konuştu.

Soba alırken nelere dikkat edilmeli?

Soba alınırken özellikle işçiliğe göre sobanın bir yerinde açıklık olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Sobacı Akcan, “Soba alırken kalın olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Kalın olan soba her zaman daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Tabi özellikle bununla beraber işçiliği de çok önemlidir. Sobayı aldığınız sırada herhangi bir yerinde açık olup olmadığını muhakkak kontrol edin. Sacın kalitesi de bu noktada çok önemli bir faktördür.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir