• DOLAR 32.515
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2486.048
  • ...
SON DAKİKA
Göçmenlere yapılan sistematik saldırılar raporlara yansıdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA: İnsan Hakları İzleme Örgütünce hazırlanan raporda, Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışan göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botlara, yüzleri maskeli ve genellikle silahlı saldırganlar tarafından saldırıda bulunulduğu tespitine yer verildi.

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, HRW'nin, resmi internet sayfasında yayımlanan, "Yunanistan: Botlara Saldırılar Göçmenlerin Hayatını Riske Atıyor" başlıklı raporda, Ege'de göçmenlere yapılan saldırıları mercek altına aldı.

Ülkelerindeki iç savaş ve terör saldırılarından kaçarak Avrupa'ya doğru umuda yolculuğa çıkan göçmenlerin tanıklıklarının yer aldığı raporda, Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışan göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botlara yüzleri maskeli ve genellikle silahlı saldırganlardan tarafından saldırıda bulunulduğu belirtildi. Bu saldırılar sonucunda göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botların kullanılamaz hale getirildiği ifade edildi.

Saldırı düzenlenen botlarda yer alan bir tanığın, "Saldıran kişiler siyah giyinmişlerdi ve üzerlerinde herhangi bir işaret bulunmuyordu. Bilmediğimiz bir dil konuşuyorlardı ve bu dil kesinlikle Türkçe değildi" ifadelerini kullandığı, botta bulunan bazı Afgan sığınmacıların az da olsa Türkçe bildiğini söylediği aktarıldı.

Saldırganların botunda Yunan bayrağı

HRW'nin belgelendirdiği üç saldırıyla ilgili görüşülen kişilerin, saldırganların botunda Yunan bayrağı bulunduğunu ve saldırıyı yapanların silahlı olduklarını belirttiği vurgulandı. Raporda, altı olayda ise maskeli saldırganların botların mekanik aksamını bozduğu ya da yakıtlarını boşalttığının anlaşıldığı kaydedildi.

Botlar tahrip edildi

Üç olayda göçmenleri ve sığınmacıları taşıyan botların bağlanarak Türk karasularına doğru çekildiğinin belirtildiği raporda, "Dört olayda ise mülteciler ve sığınmacılar dövüldü ya da çeşitli şiddet eylemlerine maruz kaldı. Tüm saldırılarda ortak olan nokta ise üstündeki kişilerin can güvenliği sağlanmaksızın botların tahrip edilmesi" denildi.

"Sahil Güvenlik Komutanlığı hayat kurtarmak için çabalıyor"

Açıklamada, deniz üzerinden düzensiz göç olayları raporlarına da yer verildi. Buna göre, Avrupa ülkeleri, push-back operasyonları ile denizlerde insan hayatını tehlikeye sokarken, Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığı hayat kurtarmak için çabalıyor. Bugüne kadar Doğu Akdeniz'de yapılan operasyonlarda ölüm oranı yüzde 1.6 iken, Türkiye'nin gerçekleştirdiği operasyonlarda ölüm oranı yüzde 0.1 olarak gerçekleşti.

Sahil Güvenlik 66 bin kişiyi kurtardı

Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan elde edilen verilerin de paylaşıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Deniz üzerinden yapılan düzensiz göç olaylarında 2014 ve 2015 yılları arasında yaklaşık yüzde 400'lük artış olduğu tespit edildi. Türk arama kurtarma sahasında kurtarılan göçmen sayısı 2014'te 574 olayda 14 bin 961 kişi iken, 1 Ocak-27 Ekim 2015 tarihleri arasında yapılan bin 887 operasyonda toplam 66 bin 239 düzensiz göçmen denizden sağ olarak kurtarıldı."

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir