• DOLAR 32.331
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2295.316
  • ...

Rusya ise hem Türkiye'nin mahkemeye gitme hakkının anlaşma kapsamında olduğunu belirtti hem de sorunun mahkeme öncesinde çözülebileceğini söyledi.

Reuters'a daha önce bilgi veren bir enerji yetkilisi, ''Rus şirketi Gazprom ile bir süredir görüşmeler devam ediyordu ancak bu konuda beklenen gelişmeler olmadı. Dün itibariyle tahkime gidildi, sanırım kararı tahkim verecek'' demişti.

'MAHKEMEDEN ÖNCE DE ÇÖZEBİLİRİZ'

Habere ilişkin Rusya adına ilk açıklama Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov'dan geldi. Türkiye'nin tahkim mahkemesine gitme kararını 'normal bir uygulama' olarak değerlendiren Kupriyanov, anlaşmazlığın mahkeme öncesinde çözülebileceğini de belirtti.

Kupriyanov, RİA Novosti haber ajansına demecinde şunları söyledi:

''Tahkim mahkemesine gidilmesi sözleşmenin öngördüğü seçeneklerden biri. Bu gayet normal. Bundan sonrasında anlaşmazlık mahkemeden önce ya da tahkimin kararıyla çözülecek.''

Gazprom, temmuz sonunda Türkiye'ye yüzde 10.25 oranında indirim yapmayı kabul etmiş ancak Gazprom ile BOTAŞ arasında indirim anlaşması imzalanmamıştı. Reuters'a konuşan bir kaynak indirim görüşmelerinin 'Türk Akımı nedeniyle bir türlü sonuçlanamadığını' ifade etmişti.

Reuters'ta 27 Haziran'da yer alan bir haberde de, bir hafta içinde imza işleminin tamamlanamaması halinde BOTAŞ'ın Gazprom'a karşı uluslararası tahkime gitme hakkı doğacağı ve Türkiye'nin bunu değerlendirebileceği yer almıştı.