• DOLAR 32.514
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2436.394
  • ...
Afganistan`daki depremde ölü sayısı 323`ü geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan'da meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Afganistan ve Pakistan'da hayatını kaybedenlerin sayısı 323'e yükseldi.

Pakistan Başbakanlık Basın Bürosundan yapılan açıklamada, "Başbakan Navaz Şerif başkanlığında yapılan toplantıda, Pakistan'da 228 kişinin hayatını kaybettiği, 620 kişinin yaralandığı belirtildi" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Pakistan hükümetinin, depremzedelere her türlü yardımda bulunacağını söyleyen Başbakan Şerif'in deprem bölgelerini ziyaret ettiği ve hasar hakkında bilgi aldığı kaydedildi.

Merkez üssü Afganistan'ın başkenti Kabil'in 254 kilometre kuzeydoğusundaki Hindukuş Dağları olan ve yerin 212,5 kilometre altında meydana gelen depremin ardından Pakistan'ın kuzeyinde 3 bin 320 evin yıkıldığı, enkaz altında kalanların bulunması için arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Pakistan'da 8 Ekim 2005'te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde 75 bin kişi hayatını kaybetmişti.

AFGANİSTAN

Afganistan'da da deprem nedeniyle 95 kişi hayatını kaybetti, 440 kişi yaralandı.

Ölü ve yaralı sayısının enkaz altında kalanların çıkarılmasıyla artabileceği ifade edildi.

Depremin ardından ülkenin Kunar ve Badahşan kentleri başta olmak üzere, Nangarhar, Tahar, Lağman ve Pervan kentlerinde çok sayıda evin yıkıldığı belirtildi.

Afganistan'ın doğusundaki Pakistan sınırına yakın Kunar kenti, depremden en fazla zarar gören bölge oldu. Kunar Arama Kurtarma Ekibi Başkanı Gulam Ali Sebat, yüzlerce evin yıkıldığı kentte en az 42 kişinin öldüğünü, 70 kişinin yaralandığını açıkladı.

Kuzeydeki Tacikistan sınırında bulunan Tahar Valiliği Sözcüsü Sunetullah Timur, şehrin değişik bölgelerinde ilk belirlemelere göre, en az 15 kişinin hayatını kaybetiği, 46 kişinin yaralandığını bildirdi.

Badahşan Valisi Şah Veliullah Edip, 10 kişinin öldüğünü, 25 kişinin yaralandığını söyledi. Edip, Curm, Warduç ve Yamgan ilçelerinin depremden en çok etkilenen yerler olduğunu kaydetti.

Diğer kentlerdeki kayıplarla ölü sayısının 95'i bulduğu, ülke genelinde en az 4 bin evin yıkıldığı ya da kısmen hasar gördüğü ifade edildi.

Bir dakikadan uzun süren deprem, başkent Kabil başta olmak üzere tüm ülkede halkın panik içinde sokaklara dökülmesine neden oldu.

Sağlık Bakanlığı, tıbbi birimlerin depremden en çok etkilenen bölgelere sevk edildiğini, ülke genelinde hastanelerin de alarm durumuna geçirildiğini açıkladı.

Altyapısı sağlam olmayan Afganistan'da çok sayıda evin yıkılmasına yol açan şiddetli deprem, enerji ve iletişim hatlarına da zarar verdi.

Öte yandan, depremde en fazla hasarın Kunar ve Badahşan kentlerinin kırsal alanlarında yaşandığı ancak Taliban kontrolünde olması ve bazı bölgelerde de çatışmaların devam etmesi nedeniyle hükümete bağlı yardım ekiplerinin ve medya mensuplarının bu bölgelere ulaşamadığı belirtildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir