• DOLAR 32.352
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2310.121
  • ...
Vücuttaki saatli bomba; `Aort Anevrizması`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aort damarı hakkında değerlendirmelerde bulunan Memorial Dicle Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Binali Mavitaş, Aort damarı hastalığının genelde 50 yaş üzeri insanlarda oluştuğunu söyledi.

Bu hastalığın ortaya çıkması halinde yaşamı tehdit ettiğini söyleyen Prof. Mavitaş, Aort hastalığının ne zaman ortaya çıkacağını kestirmenin ise zor olduğunu belirtti.

 “Aort damarı yaşamsal önem taşıyor”

Aort damarı, kalpten çıktıktan sonra kanı vücuda dağıttığını, bu damarın çapının kalpten çıktığı bölümde yaklaşık 2,5 cm genişliğinde olduğunu ifade eden Mavitaş,  “Vücutta bu kadar geniş çapa sahip başka bir damar bulunmamaktadır. Vücudun en büyük damarı üzerinde hiç belirti vermeden oluşan kesecikler ve damar genişlemesi nedeniyle anevrizma riski de artmaktadır. Aortun bir bölümünde oluşabilecek ve anevrizma olarak tanımlanan, çatlama ve yırtılmalar dakikalar içinde kanın vücuttan boşalmasına yol açar ve yaşamı tehdit edebilir.” dedi.

“Göğüste ağrı, karında yumru hissi ile belirti verebilir”

Anevrizmanın belirtileri genellikle kalp krizi ile karıştırıldığını ve teşhisin ileri tanı yöntemleri ile konulduğunu belirten Mavitaş, “Bazen farklı bir sorun için yapılan tetkiklerle de belirlenebilir. Bazı hastalar karnında bir yumru olduğu şikâyetiyle sağlık kurumlarına başvurabilir ki bu özellikle düşük kilolu kişiler için geçerlidir ve fiziki muayene sonucu da görülebilir. Muayenede fark edilmese de genellikle hastada sırt, göğüs ve karın ağrısı gibi çeşitli şikâyetler ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

“Hastanın durumuna göre takip ya da ameliyat gerekir “

Tedavi yöntemleri anevrizmaların türüne ve bulunduğu yere göre değişebildiğine dikkat çeken Dr. Mavitaş, şöyle konuştu. “Oluşmuş bir anevrizmanın tedavi edilmesi ya da genişlemiş balonlaşmış anevrizmanın geri çevrilmesi mümkün değildir. Bazı ilaçlarla yırtılma riski azaltılabilir. Örneğin; tansiyon kontrol altında tutularak, damar çapı çok ciddi bir genişliğe ulaşmamış kişilerin durumu takip edilebilir. 5 cm olarak saptanan damar çapının durumu altı aylık kontrollerde BT ile ölçülebilmektedir. Bu sürede beklenenden daha hızlı bir genişleme olması halinde ise hedeflenen çapa beklenmeden ameliyatla müdahale etmek gerekir.

“Sigara ve kolesterol anevrizmaya neden oluyor”

Mavitaş, “Anevrizma, normal kalp hastalıklarının risk faktörlerinden ayrı düşünülmemelidir. İleri yaşta sigara ve kolesterol yüksekliği gibi nedenler anevrizmanın gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Özellikle sigara kullanımı, yüksek tansiyon ve obezite gibi risk faktörleri anevrizmaların erken yaşlarda ortaya çıkmasına da neden oluyor.” dedi.

“50 yaşından sonra dikkat”

Aort anevrizmasına daha çok 50 yaşından sonra rastlandığına vurgu yapan  Mavitaş, “Özellikle yüksek tansiyon hastaları, marfan sendromlu kişiler ile damar sertliği bulunan ileri yaştaki hastalar risk altındadır. Anevrizma açısından hipertansiyon hastalarının tansiyon seviyeleri kontrol altında tutulmalıdır. Marfan sendromlu veya damar sertliği gelişen hastalar ise belirli periyotlarda kontrolden geçirilmelidir.” diye konuştu. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir