• DOLAR 32.569
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2421.893
  • ...
Fıstığın kabuğu da yakacak olarak kullanılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fıstık kabuğu son zamanlarda Gaziantep’te yoğun talep görürken, kentte başta yakacak olmak üzere enerji üretiminde, sanayi tesislerinde, ekmek fabrikalarında, çerez üretiminde, mobilya sektöründe ve kurutma işlemlerinde kullanılıyor.

Gaziantep’te çiftçilerin önemli gelir kaynaklarından biri olan Antep fıstığı fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürürken, kabuğu ise son yıllarda ekmek fırınlarında ve kış aylarında yakacak olarak kullanılıyor.

Fıstık kabuğunun son yıllarda ciddi anlamda değer gördüğünü belirten fıstık kırım tesisleri yetkilileri, fıstık kırma entegre tesislerinin artması ile Antep fıstığı kabuğunun ekmek fırınlarında ve kış aylarında yakacak olarak değerlendirildiğini belirttiler.

Kentteki bazı fırınların son zamanlarda odun, motorin veya elektrik yerine fıstık kabuğu tercih ettiklerini belirten fıstık kırımı entegre tesisi Genel Müdürü İsa Yıldırım, fıstık kabuğunun odun ve doğalgaza göre fiyatının ekonomik olmasından dolayı yoğun bir şekilde tercih edildiğini söyledi.

Halk randevu alır gibi fıstık kabuğu almak için sıra alıyor

Gaziantep’te bulunan birçok ekmek fabrikasının yakıt olarak fıstık kabuğu kullanmaya başladığını belirten Yıldırım, “Fıstığın kabuğu yakacak olarak kullanılıyor. Aynı zamanda fırıncılar da ekmek yaparken yakıt olarak kullanıyorlar. Fıstık kabuğu doğalgazdan daha uygun daha ucuz olduğu için fırıncıların çoğu fıstık kabuğu kullanmaktadır. Kışın ısınmak için de sobalarda yakıt olarak fıstık kabuğu tercih edilmektedir.” dedi.

Son yıllarda fıstık kabuğuna yoğun bir talebin olduğunu belirten Yıldırım, “Halk randevu alır gibi fıstık kabuğu almak için sıra alıyor. Bizler yetiştiremiyoruz. Daha iyi yanması doğalgaz ve oduna göre daha ekonomik olmasından dolayı halktan aşırı bir talep var.” ifadelerini kullandı.

Kış aylarında odun yerine fıstık kabuğu tercih ediliyor

Fıstık kabuğunun ton fiyatının 250 TL olduğunu belirten Yıldırım, ekonomik açıdan avantajlı olduğu için özellikle kış aylarında artık odun yerine fıstık kabuğunun tercih edildiğini ifade ederek, “Kömür sobalarında kömürün üzerine atılarak yakılıyor. Odundan daha temiz ve çabuk tutuşması da ilgiyi artırıyor.” şeklinde konuştu.  (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir