• DOLAR 32.494
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2431.985
  • ...
Adana`da Suriyeli esnafa çetelerin haraç zulmü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana`da Suriyeli esnafın başı, haraç kesen çete ile dertte. İddiaya göre, Seyhan ilçesi Kocavezir Mahallesi`nde işyeri açan Suriyelilerden haraç toplayan çete, vermeyenleri ise önce ölümle tehdit ediyor. Türkiyeli oldukları belirtilen çete mensuplarına haraç vermek istemeyen Suriyeli esnafın önce darp edildiği, ardından da silah zoruyla mallarına el konulduğu belirtiliyor.

“Alın terimizle kazandığımızı elimizden almak istiyorlar”

Çetenin; Güney Kuşak Bulvarı`nda döner salonu, lokanta, çay ocağı, bakkal ve manav gibi işyerleri açan Suriyelilere dadanarak, “Dükkan Açım Bedeli ve Aylık” gibi adlarla haraç topladığını ileri süren Suriyeli esnaf H.M, “Biz savaş nedeniyle Türkiye`ye geldik. Kimseye el açmamak için çalışıyoruz. Açtığımız işyerlerinde birçok kişi evine ekmeğini götürüyor. Biz alın terimizle çalışırken, burada bizden haraç alınıyor. Dükkan açtığımızda bizden zorla 3 bin TL aldılar. Her ay da gelip haraç istiyorlar. Vermek istemeyenleri de ölümle tehdit ediyorlar.”diye dert yandı.

“Haraç vermeyince Suriyelileri silahla vurdular”

Başka bir Suriyeli esnaf ise, “Geçen günlerde esnaflık yapan bir Suriyeliden haraç istediler, vermeyince de işyerinde kendisini ve kardeşini silahla yaraladılar. Burada sadece işyerlerinden değil seyyar tezgah kuran Suriyelilerden de haraç kesiyorlar. Bu zulümdür, esnaf olarak çok tedirginiz. Çete mensuplarının mekanı belli, onlarca çete mensubu aynı yerden yönlendiriliyor, polise ihbar ettik ama bir sonuç çıkmadı.” şeklinde konuştu.

“Önce motosikletini gasp ettiler ardından dükkanını yağmaladılar”

Meydan Caddesi`nde işyeri olan K.C. de haraç çetesinin kendisini mağdur ettiğini belirtti. Haraç vermeyince gündüz vakti herkesin gözü önünde motosikletinin gasp edildiğini ifade eden K.C, “Motosikletimi zorla gasp ettiler, durumu polise şikayet edince daha da ileri gittiler. Gece 23.00 sıralarında caddede insanlar varken, dükkanıma girip 15 bin TL değerinde gıda maddesini çaldılar. Daha sonra beni yolda durdurup şikayetçi olursam, dükkanımı yakmakla tehdit ettiler. Bunun üzerine işyerimi oradan taşımak zorunda kaldım.”dedi.

Mikrofonlarımıza konuşan ancak söz konusu çeteden çekindiklerinden dolayı isim ve görüntü vermek istemeyen Suriyeli esnaf, can ve mal güvenliklerinin korunması için yetkilileri göreve çağırdı. (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir