• DOLAR 32.338
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2310.4
  • ...
Irkçı yazıyı yazanlar yargılanmalıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkez Sur ilçesinde PKK`lilerin hendek kazıp barikat kurmasının ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağında Fatih Paşa Mahallesi`nde bulunan bir evin duvarına polisler tarafından ‘Türk`ün gücünü göreceksiniz` ifadelerini eleştiren İnsan Hak ve Hürriyetler Derneği (Hür-Der) Başkanı Şaban Dalgın, yazıyı yazanların mutlaka tespit edilip yargı önüne çıkarılması gerektiğini belirtti. 

Sur ilçesine giden polisin yasa dışı hareket ettiğini belirten Dalgın, “Bir ülkede güç ve gücü kullananlar yasaların dışına çıkabilecek kadar serbest bırakılmamalıdır. Bırakıldığı zaman toplumu birbirinden ayrıştıracak, toplumda düşmanlığı artıracak hal ve hareketi de ortaya çıkarmaktadır. Diyarbakır`ın Sur ilçesindeki olayda böyle bir durum söz konusudur. Sur ilçesinde uzun bir süre halk mağdur ve perişan oldu. Fakat oraya gitme, onları kurtarma görevi olan insanlar oraya girmekle kendilerini kahraman ilan ettiler.” dedi.

“Bu hareketi yapanlar cezalandırılıp, teşhir edilmelidir”

Irkçı yazıların yazılmasının tamamen yasadışı bir hareket olduğunu söyleyen Dalgın, “Bu yazıyı yazanlar mutlaka tespit edilip cezalandırılmalı. Bu hareketi yapanlar cezalandırılıp teşhir edilmelidir. Böylece kardeşliğin devam etmesinin sağlanmsı lazım. Eğer böyle bir tespit edilme ve yargılanma yapılmazsa, şahısların yaptıkları yanlarına kar kalırsa gerçekten bu tür insanlar çoğalacak. Bunların yaptığı şımarıkça ve ırkçı faşist tavırlar ve hareketler tepki ile beraber toplumda birbirinden kopuşa da neden olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Cevzet Soysal ‘Beyza Toros`lu insanlarca kaçırılıp, infaz edildi”

“Devletin yasaları uygulamadığı her yerde, yasadışı ve insanlık dışı hareketler ortaya çıkabilir.” diyen Dalgın şöyle devam etti: “Bu hareketler eğer örgütlü hale gelmişse derin devlet ve mafya diye toplumu bezdirecek ve güvensiz hissetme ortamları meydana çıkacaktır. Bunu doksanlı yıllarda da gördük. 1999 yılında Cevzet Soysal yine böyle ‘beyaz Toros`lu insanlarca kaçırılıp, infaz edildi. Devlet henüz ‘Beyaz Toros` kullanan o illegallerle mücadele etmiş değildir. Belki şuanda durmuştur ancak mücadeleyi mutlaka ve mutlaka başlatması lazım. Devlet işi kurcalarsa bütün o yasa dışı hareketleri yapan ‘beyaz Toros`luların hepsini tespit edebilir. Bunu tespit etmez üzerine gitmezse bunlar ileride bulabileceği boşluktan başbakanı dahi alıp götürebileceklerdir. Bu nedenle bu tür insanların yaptıklarının yanlarına kar kalmadığını toplum bilecek o şekilde özgüvenle rahat yaşayabilecektir.”

Yasa dışı hareket edenlerin yakalanıp yargı önüne çıkarılması gerektiğini ifade eden Dalgın, “Toplumun güvenliğinin sağlanmasıyla görevli hiçbir yapı illegal yapıya gitme cesareti gösteremeyecektir. Hükümet o ‘beyaz Toros`luları, derin devletiz diyenleri, JİTEM`iz diyenlerin hepsini toplayıp yargı önüne çıkarması gerekiyor. Bunlarla henüz hesaplaşma olmamıştır. Hesaplaşma olmamışsa bunlar yine ileride bu halkın başına bela olacaklardır. Bunların mutlak bir şekilde ortaya çıkarılması zorunludur.” diye konuştu.   (Mustafa Kaynak / M. Hüseyin Temel - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir