• DOLAR 32.578
  • EURO 34.845
  • ALTIN 2418.693
  • ...
Tarihte bugün (26.10.2015)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GÜNÜN AYETİ
“Kitapta İsmail'i de an! Çünkü o, sözünde sâdık bir peygamberdi.”(Meryem/54)

GÜNÜN HADİSİ
"Ey Allah'ın Resulü! Mü'min korkak olur mu?" dedik,
"Evet!" buyurdular. "Pekiyi cimri olur mu?" dedik, yine:
"Evet!" buyurdular. Biz yine:
"Pekiyi yalancı olur mu?" diye sorduk. Bu sefer: "Hayır! buyurdular." (İmam Malik)

GÜNÜN SÖZÜ
'Doğruluğu kendine binek, hakkı kendine kılıç, Allah'ı da isteğinin hedefi yap!' (Ebu Süleyman)

TARİHTE BUGÜN

1461   Trabzon Rum İmparatorluğu, Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Osmanlı güçlerine teslim oldu. Trabzon İmparatorluğu ya da Trabzon Rum İmparatorluğu, 1204 yılında IV. Haçlı Seferi ile Konstantinopolis'in Latinler eline geçmesi üzerine, Trabzon'a sığınan Bizans tahtının varisi Komnenos Hanedanınamensup David ve Aleksios Komnenos tarafından kurulan bir devletdir. Trabzon ve civarında 1204-1461 yılları arasında varlığını sürdürmüş, Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkentinin Latin işgaline uğramasının ardından kurulan üç Bizans hanedan devletinden (Diğerleri, İznik Rum İmparatorluğu ve Epir Despotluğu) birisidir.
Trabzon hükümdarları 1461!de Trabzon`un Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmasına değin "Büyük Komnenos"  ve "imparator" ünvanlarını kullanmışlardır. Devlet, kurucu hanedanın adıyla "Komnenos İmparatorluğu" olarak da adlandırılmıştır.

1730   Osmanlı'da ayaklanma başlatan Patrona Halil ve arkadaşları idam edildi.  Patrona Halil İsyanı, Osmanlı Devleti'ndeki Lale Devri'nin sonunu getiren ayaklanmadır. Patrona Halil idaresinde, bu ayaklanma 28 Eylül 1730'da başlayıp günlerce sürmüştü. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve yerine yeğeni I. Mahmud tahta geçirilmiş ve sonradanLale Devri adı verilecek devir sona erdirilmişti. Tahta geçen I. Mahmut bitmek tükenmek bilmeyen bu külhanbeyi liderini ve adamlarını bir saray toplantısında tuzağa düşürüp öldürtür ve kellelerini saray dışında teşhir ettirerek tüm destekçilerini dağıtır.

1863   Uluslararası Kızıl Haç organizasyonu Cenova'da kuruldu. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; görevi din, inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani hareket olarak tanımlanmasına karşın zaman zaman tarafsızlığını koruyamaması hükümetler tarafından finanse ediliyor oluşuna bağlanmaktadır.

1905    Norveç, İsveç'ten bağımsızlığını ilan etti. Norveç resmi adıyla Norveç Krallığı (Norveççe: Kongeriket Norge, Kongeriket Noreg). Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke.Finlandiya, İsveç ve Rusya Federasyonu ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır. Kıyıları binlercefiyordla çizilmektedir.
Anayasal monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Oslo'dur. 385,252 km² alana yayılan Norveç'in, Finlandiya ile 729, İsveç ile 1.619, Rusya ile 167 kilometre sınırı vardır ve 21.925 kilometrelik çok uzun bir sahil şeridi vardır.
Norveç Avrupa ortalamasının üstünde yaşam standartına ve ekonomik gelişmişliğe sahip olduğu için Avrupa Birliği'ne girmek istememektedir. Zira, ülke kıyılarındaki petrol rezervlerinin zenginliği ve dünya ve Avrupa balıkçılıksektörünü elinde bulundurması ile tanınmaktadır. Avrupa Birliği'ne olumsuz yaklaşmalarının bir nedeni de balıkçılık sektörünü olumsuz etkileyeceği yönündeki çekinceleridir. Öte yandan; Norveç, İsviçre, İzlanda veLihtenştayn ile birlikte EFTA (Avrupa Serbest Dolaşım Örgütü) üyesidir ve bu örgütü terk edip AB'ye geçmeyi istememektedir.

1912    Selanik, Yunanistan tarafından ilhak edildi.

1924   Ordu komutanlarının politika ile uğraşmalarından doğan siyasi buhranın yoğunlaşması üzerine Kazım Karabekir, Birinci Ordu Müfettişliğinden ayrılmak zorunda bırakıldı; artık milletvekili olarak çalışacağını bildirdi.

1938  İlk olarak ABD`de faaliyet gösteren ve kimya endüstürisinde birçok ürünün patentini elinde bulunduran Du Pont, ilk sentetik naylon fibere adını verdi.

1947   Irak'taki İngiliz işgali sona erdi. 1921`den beri İngiliz mandasında Krallık olarak yönetilen Irak`ta, halkın sürekli isyanı ve tepkisi üzerine İngilizler askerlerini çekmek zorunda kalmış fakat ülkeyi yönetmeye devam etmişlerdi. 

1961  27 Mayıs darbesinden sonra kurulan cunta hükümeti Cemal Gürsel`i Cumhurbaşkanı seçti.

1975   Enver Sedat, ABD'ye resmi ziyarette bulunan ilk Mısır Devlet Başkanı oldu. Başa geçtiği günden beri Batı ile işbirliği içerisinde Siyonist İsrail ile barışık ve tavizkar bir politika izleyen Enver Sedat daha sonra Mısır İslami Hareketi tarafından cezalandırılacak, Halid İslambuli ve arkadaşları resmi bir tören esnasında Enver Sedat`ı öldürmeyi başaracaklardı.

1978 : Bingöl'ün MHP'li Belediye Başkanı ile şoförü öldürüldü. Olaydan 1 saat sonra, sol görüşlülüğü ile tanınan Beden Terbiyesi Bölge Müdürü öldürüldü.

1984   Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir bakan azledildi. Maliye ve Gümrük Bakanı Vural Arıkan, istifa etmeyince, Başbakan Turgut Özal`ın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından görevden alındı.

1994   Ürdün ile Siyonist İsrail arasındaki 46 yıllık savaşa son veren tarihi barış anlaşması; iki ülke arasındaki sınırda, 5 bin kişinin katıldığı gösterişli bir törenle imzalandı. Bu aslında iki tarafın karşılıklı şartlarla imzaladığı bir antlaşmadan çok, Ürdün`ün siyonist israile teslim olduğunun belgesiydi.

1995    İslami Cihad lideri Fethi Şikaki, Malta'daki otelinde Mossad ajanları tarafından şehid edildi. Filistin İslami Cihad Hareketinin lideri Dr. Fethi Şikaki, Libyadaki Filistinlilerin sınır dışı edilmesi işleminin durdurulması için Kaddafiyle görüşmede bulunmak üzere gittiği Libyadan dönerken uğradığı Malta adasında, 26 Ekim 1995 tarihinde, İsrail rejiminin cinayet şebekesi MOSSADın paralı katilleri tarafından şehid edildi. Dr. Fethi Şikaki 1951de Gazzenin Rafah mülteci kampında, Remleden buraya iltica etmiş olan bir Filistinli ailede dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimi doğum yeri olan Rafahta tamamladıktan sonra Beir Zeit Üniversitesinde öğrenim gördü. Kudüste dört yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra Mısırın Zekâzik Üniversitesinde tıp öğrenimi gördü. 1980de buradan mezun olarak Kudüse döndü ve doktor olarak çalışmaya başladı. 1983te işgal yönetimi tarafından tutuklandı ve bir yıl hapiste kaldı. 1986da bazı arkadaşlarıyla birlikte İslami Cihad Hareketinin kaynağını oluşturan Filistinin Kurtuluşu İçin İslami Cepheyi kurdu. Daha önce İslami anlayışları dolayısıyla el-Fetihten ayrılan bazı gruplar da bu cepheye katıldılar. Filistin İslâmi Cihad Hareketi, Dr. Fethi Şikakinin şehid edilmesi olayıyla ilgili olarak yayınladığı bildiride saldırının siyonist İsrail rejiminin cinayet şebekesi tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekerek: Saldırganlardan intikamımızı mutlaka alacağız. Canilerin ayaklarının altına ateş sereceğiz. İktidarını hain pusular ve korkakça cinayetler üzerine oturtan siyonist zalimlerin saltanatlarına mutlaka son vereceğiz. Onları yaptıklarına pişman edeceğiz denildi.
Fethi Şikaki tüm dünya halklarının İslami mücadelelerine hem hayatıyla hem şehadetiyle örneklik teşkil etmiş öncü bir şahsiyet olarak İslam tarihindeki mümtaz yerini almıştır.

1995   Kapatılmış olan Demokrasi Partisi (DEP) davası karara bağlandı. Yargıtay Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın 15'er yıl, Mahmut Alınak ve Sırrı Sakık'ın 3'er yıl 6'şar ay hapis cezasını onayladı. Cezaları bozulan Ahmet Türk ve Sedat Yurttaş tahliye edildi.

2001   Hüseyin Hilmi Işık, vefat etti. Türkiye`nin ilk kimya yüksek mühendisi olan Işık, mühendis ve öğretmen olarak binbaşı rütbesiyle uzun yıllar askeriyede çalıştı. İslami ilimlerde de icazet almış olan Işık, dergi ve gazetelerde İslami yazılar kaleme aldı ve birçok kitap yazdı. "Seâdet-i Ebediyye" kitâbının gördüğü alâka ve devâmlı gelen suâller sebebi ile, kitâbının her baskısına yeni ilâveler yaparak 1248 sayfalık bir eser meydana getirdi. Eserin İngilizceye tercümesi yapılmış ve "Endless Bliss" ismi verilerek Hakîkat Kitâbevi tarafından beş cild olarak bastırılmıştır. Ayrıca Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, Almanca ve diğer dillerde hayli kitap bastırıp 1966 yılında kurulan Işık Kitabevi vasıtasıyla Dünya'ya göndermeye başladı.
Hüseyin Hilmi Işık, Arapça, Farsça, Fransızca ve Almanca bilirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir