• DOLAR 32.449
  • EURO 34.49
  • ALTIN 2476.23
  • ...
Şırnak`ta hendek kazılan mahallelerde halk evlerini terk ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PKK, son zamanlarda dağdaki eylemleri bırakıp çatışmaları sokaklara çekmesi halka zarar veriyor. Kazılan hendekler ve kurulan barikatlar nedeniyle büyük zorluklar yaşayan halkın, sosyal hayatı da bitmiş durumda.

Şırnak merkez Dicle, Yeni ve Yeşilyur mahallelerinde oturan halk, kazılan hendek ve kurulan barikat ve yaşanan çatışmalar nedeniyle ya başka mahalledeki akrabalarının yanına yerleşiyor ya da şehri terk ediyor.

Yaşanan olaylar nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlatan Şırnaklılar, çatışmalarda en büyük zararı halk olarak kendilerinin gördüklerini belirterek iki ateş arasında ne yapacaklarını bilemez duruma geldiklerini belirtti.

Vatandaşın kapısında tuzak kurularak hak aranmaz

PKK baskısı nedeniyle evini terk ederek akrabalarının yanına yerleşen Yeşilyurt Mahallesi sakinlerinden N.A, PKK`nın yaptığı zulümlerden halkın artık patlama noktasına geldiğini söyledi. N.A, “Biz mahalleli olarak onların bitmek bilmeyen isteklerinden bıktık. Her akşam gürültü eylemi, yok hendek nöbeti yok bilmem ne? Böyle mi Kürt davasına sahip çıkacaklar? Bayanların eteği altına saklanarak mı? Kalleşçe tuzaklar kurarak kendi halkının kapsının önünde çukurlar oluşturarak mı? Bu mu davaları?” dedi.

PKK`lilerin halka, her evden bir kişinin kazılan hendeklerde nöbet tutması için baskı yaptığını belirten N.A, “Her akşam beni veya ailemden başka birini ya gece yaptıkları toplantılar ya da nöbet için istiyorlardı. Devlet baskın yapıp öldürünce, devlet sivil öldürdü diye yaygara kopartıyorlar. Bu işte devletlerin parmağı var kardeşim bu işte büyük dümenler dönüyor halkımızın artık gerçekleri görmeleri gerekiyor. Dava Kürt davası değil. Kürt davası yürüten kendi halkını öldürtür mü onun kanı üzerinde siyaset yapar mı?” diyerek tepki gösterdi.

“Bunlar Kürtlerin savunucu asla olamazlar”

Dicle Mahallesi sakinlerinden M. B. ise son günlerde yaşanan olaylarda mağdur olan halkın adeta patlama noktasına geldiğini söyledi.

7 Haziran seçimlerinde barışın tesisi ve devamı için HDP`ye oy verdiğini söyleyen M.B. şöyle konuştu: “7 Haziran seçimlerinde bu zalimlere oy verdim. Biz de dedik bu barışın devamı olsun huzur hasıl olsun ama 80 milletvekili meclise göndermemize rağmen daha kötü oldu iyi olmadı. Bu da gösteriyor ki bunların amacı Kürtlük falan değil. Bazı Siyonist devletlerin uşaklığını yapan kuklalardır maşalardır. Onlara ne talimat veriliyorsa onlar da onu uygulamak mecburiyetindedir. Artık milletin uyanma vakti gelmiştir at gözlüklerini çıkarıp gerçekleri görme noktasında olaya vakıf olması gerekiyor. Bunlar 1 yıl boyunca Kürdistan`dan 2 kere bahsetmiyorlar. Bu mudur Kürt davası? Benim evimin önünü hendek açarak mı hakkımı savunacaklar? Ben böyle bir hakkı istemiyorum. Hastam olsa ambulans gelemeyecek evim yansa itfaiye söndürmeye gelemeyecek. Ne anladım ben bu işten peki. Bu zalimler artık şehri terk etsin. Halkın huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yoktur. Biz devlete de güvenmiyoruz PKK`ye de güvenmiyoruz. Artık elini bu mazlum halkın yakasından çeksinler.” diyerek tepki gösterdi.

Yaşananların en çok kendilerini mağdur ettiğini ifade eden Yeni Mahalle sakinlerinden R.Y. de, çocuklarının okul durumu ve hendeklerden dolayı bir haftadır evini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

“Benim özgürlüğümü gasp eden bir örgütün özgürlükten bahsetmesi çelişkidir”

R.Y, “PKK`lılar evimin önünde hendek kazıdılar çocuklarımın okula gitme ve dışarıya çıkma güvenliği olmadığı için bir haftadır kayınlarımda kalıyoruz. Benim yaşama hakkımı gasp eden ve özgürlüğümü kısıtlayan bir örgütün kalkıp özgürlükten haktan bahsetmesi çok büyük çelişkidir. Kurduğun partinin adına barış ve demokrasi diyeceksin ama hiçbirini yerine getirmeyeceksin. Kendi halkına en büyük zulmü yapacaksın. Artık söyleyecek kelime bulamıyorum. Rabbim ya bunlara akıl fikir hidayet nasip etsin ya da helak etsin başka bir şey diyemiyorum.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Gazi Paşa Mahallesi sakinlerinden Y.K ise, mahallelerinde özellikle geceleri zindan hayatı yaşadıklarını belirterek, “Benim arabam var ama aracımı evimin önüne getiremiyorum evime 300 metre uzaklığa bırakıyorum. Geceleyin hapis hayatı var ne bir yere gidebiliyoruz ne de hareket edebiliyoruz. Çocuklarımız hendeklerin kenarlarından çantalarını duvarlara sürte sürte okula gitmek zorunda kalıyor. Eve erzak aldığımızda taşıyamadığımız un, yağ ve şekerimizi hamallarla getirebiliyoruz. Yani arkadaşım, diyeceklerimi siz düşünün, bize hayatı zindan etmişler. Barıştan ve demokrasiden bahseden bu zihniyet ilk önce halka çektirdiği cefaya, zulme baksın.” diyerek yaşadıkları zorlukları gözler önüne serdi.

Kürt davasına sahip insanların Kürdistan`dan hiç bahsetmediğini ifade eden Y.K, bu zihniyetin hiçbir zaman Kürtlerin temsilcileri olamayacağını belirtti.  (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir